NOS
NOS Nieuws

Boeren mogen afspraken maken over lagere melkproductie

Veehouders in Europa mogen afspraken maken om de melkproductie aan banden te leggen. Volgens Eurocommissaris Phil Hogan is er sprake van een crisis in de landbouw en dus mogen er "kartelachtige" maatregelen worden genomen, waardoor de markt zich kan herstellen.

De zuivelprijzen staan de laatste tijd, net als meer grondstoffen, flink onder druk. Dat komt door de afschaffing van de melkquota, de boycot door de EU van Rusland en de afnemende vraag naar melkpoeder in China.

In september was er een grote demonstratie van boeren in Brussel, waarna de landbouw 500 miljoen euro aan steun ontving. In de meeste landen is het geld rechtstreeks naar de boeren gegaan, als inkomenssteun.

Weidegang

In Nederland is gekozen voor structurele hulp, legt Klaas Johan Osinga van LTO Nederland uit. "Er gaat tien miljoen euro naar stimulering van de weidegang, dus meer koeien in de wei en nog eens tien miljoen naar nieuwe vormen van mestverwerking. Bovendien gebruiken we tien miljoen om de varkenssector te herstructureren."

Vandaag waren er opnieuw boeren naar Brussel getogen, maar uiteindelijk protesteerde slechts een handjevol met name melkveehouders bij de gebouwen van de Europese instellingen.

De Europese ministers hebben verder besloten dat landen boeren financieel mogen ondersteunen. Met name Frankrijk heeft daar de afgelopen weken voor gepleit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl