Flickr / Phil Greenhalgh / CC By Nc Nd 2.0
NOS Nieuws

'Melkproductie groeit sneller dan de markt aankan'

"Heel bijzonder", noemt veehouder Kees Romijn het verzoek van FrieslandCampina aan zijn leden, om de komende weken minder melk aan te leveren. De zuivelfabrikant krijgt veel meer melk van de aangesloten boeren dan hij kan verwerken.

"Sinds op 1 april het melkquotum is afgeschaft, zijn we veel meer gaan melken," zegt Romijn, die voorzitter is van de vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland. "Zoveel meer dat het niet meer verwerkt kan worden en dat is jammer. Zeker omdat het eigenlijk fantastisch gaat met de zuivelindustrie en ook de vooruitzichten goed zijn, bijvoorbeeld als je kijkt naar babymelk. De melkveehouders groeien sneller dan de markt aankan."

FrieslandCampina kan het niet meer aan

FrieslandCampina vraagt haar leden om tot 11 februari niet meer maar juist minder melk aan te leveren. Daar staat een bonus van 2 cent per liter tegenover. Romijn: "Dat betekent dat een gemiddelde melkveehouder daar gemiddeld zo'n 1200 euro aan overhoudt."

Romijn vindt het een goede zaak dat FrieslandCampina dit signaal geeft aan de leden. "Die kunnen daar dan rechtstreeks op handelen."

Melkveehouders hebben een aantal opties om de melkproductie tijdelijk te verminderen. "Als melkveehouders al van plan waren om een deel van de koeien weg te doen, is dit het moment. Minder voeren is ook een optie, daardoor geven de koeien minder melk."

FrieslandCampina denkt vanaf medio februari weer over voldoende capaciteit voor de verwerking van melk te beschikken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl