George Michael in 2007
NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: George Michael overleden en miljoenen voor Tijn

Heb je om een of andere reden geen nieuws gevolgd dit kerstweekend? Geen nood, wij hebben de opvallendste verhalen voor je op een rij gezet.

Zanger George Michael overleden

Op het laatste moment heeft nog een muziekgrootheid het einde van 2016 niet gehaald. Op Eerste Kerstdag werd bekend dat George Michael op 53-jarige leeftijd is overleden. Hij was op dat moment thuis, in Goring-on-Thames, een uur buiten Londen. Hij is overleden aan hartproblemen.

Zanger George Michael overleden

Vanuit de muziekwereld is geschokt ​gereageerd. Radio 2-dj Gerard Ekdom heeft het ​over de vloek van 2016. "Je vraagt je af: wie gaat ons nog verlaten deze week?"

Sylvana Simons stapt op bij Denk en richt een eigen politieke partij op: Artikel 1. Simons werd bedreigd en Denk nam vervolgens wel maatregelen om haar te beveiligen, maar ze was niet blij hoe de partij er verder mee omging.

Sylvana Simons: steeds meer moeite met Denk-manieren

Denk is verbaasd over het opstappen van Simons. In een persverklaring zegt de partij via de media kennis te hebben genomen van het vertrek. Ook stelt Denk dat Simons altijd de ruimte heeft gekregen om haar idealen te verwezenlijken en dat ze emotioneel en financieel is ondersteund.

De actie Serious Request van 3FM en het Rode Kruis heeft ruim 8,7 miljoen euro opgeleverd. Dat is iets meer dan vorig jaar en kan nog wat hoger uitvallen doordat er nog geld binnenkomt. Een groot deel werd ingezameld door het doodzieke jongetje Tijn. Zijn nagellak-actie bracht ruim 2,5 miljoen euro op.

Bekendmaking eindbedrag Serious Request 2016

Het Rode Kruis noemt de opbrengst van de inzamelingsactie Serious Request van NPO 3FM een fantastisch bedrag. Het opgehaalde geld is bedoeld om kinderen met een longontsteking te helpen.

In de Lek bij Culemborg is het lichaam gevonden van de vermiste Niels Wienberg. De jongen van 18 was meer dan een maand spoorloos. Hij was verward en had medicijnen nodig. Volgens de politie was het geen misdrijf.

Bij een vliegtuigcrash in de Zwarte Zee zijn leden van het koor van het Russische leger verongelukt. Er waren 93 mensen aan boord van de Tupolev. Van hen zaten er 64 bij het beroemde Alexandrov Ensemble. De oorzaak van de crash was een technisch mankement of een fout van de piloot.

Er zaten ook journalisten en cameramensen in het vliegtuig. Het toestel was opgestegen in de Russische stad Sotsji en stortte kort daarna in de Zwarte Zee. Het koor was op weg naar de Syrische stad Latakia. Daar zou het een optreden geven voor Russische militairen.

Koor Russisch leger verongelukt bij vliegcrash

Koning Willem-Alexander heeft in zijn kersttoespraak een ​oproep tot red​elijkheid gedaan. Hij zei dat Kerstmis confronterend kan zijn en onthulde dat hij dit jaar met zijn toespraak heeft geworsteld. De zorgen die de koning zich maakt, waren te horen in zinnen als "het extreme lijkt het nieuwe normaal te worden" en "velen hebben het gevoel te leven in een land zonder luisteraars".

Inwoners van de Zuid-Duitse stad Augsburg konden opgelucht ademhalen. Explosievenexperts hebben op Eerste Kerstdag een bom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. Ze deden er vier uur over om dat voor elkaar te krijgen. De 1,8 ton zware bom werd dinsdag ontdekt bij graafwerkzaamheden in het centrum van de stad. Het ontmantelen werd expres op Eerste Kerstdag gepland, omdat er op zon- en feestdagen minder verkeer is in de stad.

54.000 inwoners van de Duitse stad Augsburg werden geëvacueerd om deze WOII-bom onschadelijk te kunnen maken

Pakistaanse minister dreigt met kernoorlog na nepnieuws

De Pakistaanse minister van Defensie Khawaja Asif heeft Israël gedreigd met een kernoorlog nadat hij in nepnieuws was getrapt. In het valse bericht stond dat de vroegere Israëlische minister van Defensie Yaalon had gezegd dat Israël Pakistan "nucleair zal vernietigen". Daarop wees Asif er op Twitter op dat Israël niet moet vergeten dat Pakistan ook kernwapens heeft.

De komende week...

Morgen houdt de aankomende Amerikaanse president Trump een langverwachte persconferentie over hoe hij zijn zakelijke belangen gaat regelen. En op Rotterdam/The Hague Airport komt de eerste gipsvlucht van het jaar aan met geblesseerde wintersporters.

De dag erna neemt de NS nieuwe sprinters in gebruik. Een groep van veertig ouderen uit Arnhem heeft de primeur. Zij mogen samen met sprinter Dafne Schippers een ritje maken in een van de nieuwe treinen.

Donderdag start de verkoop van consumentenvuurwerk voor Oud en Nieuw weer. Afsteken mag nog niet; pas vanaf 18.00 uur op zaterdag is dat toegestaan.

En als je in 2016 nog aandelen wil kopen of verkopen: vrijdag is de laatste handelsdag van het jaar op de Amsterdamse beurs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl