NOS NieuwsAangepast

'Crash Rusland door fout piloot of technisch mankement'

Het Russische legertoestel dat gisteren neerstortte in de Zwarte Zee, is waarschijnlijk verongelukt door een technisch mankement of een fout van de piloot. De Russische minister van Transport wil een terroristische aanslag niet uitsluiten, maar zegt dat hij uitgaat van een andere oorzaak.

Ook de woordvoerder van president Poetin zegt dat een aanslag niet waarschijnlijk wordt geacht. "Het is te vroeg om conclusies te trekken. Maar de theorie dat dit een aanslag was, staat niet boven aan de lijst van mogelijke oorzaken", zei hij tegen journalisten. De geheime dienst FSB voegt eraan toe dat er tot nu toe geen bewijs is gevonden voor een aanslag.

'Het is waarschijnlijk geen terreurdaad'

Luchtvaardeskundigen zeiden eerder dat ze een terreurdaad wel voor mogelijk houden, omdat de bemanning voorafgaand aan de ramp geen noodsignaal heeft verstuurd. Verder vinden ze het verdacht dat de brokstukken van het vliegtuig over een groot gebied zijn verspreid. Een speciaal team van Defensie doet nog onderzoek naar de oorzaak van de crash.

Koor

Gisteren stortte een Tupolev-154 van de Russische luchtmacht kort na de start in Sotsji in zee. Alle 92 inzittenden kwamen om het leven. Zoekteams hebben inmiddels het wrak gelokaliseerd. Het ligt 27 meter onder het wateroppervlak, op ruim anderhalve kilometer van de kust.

Onder de doden zijn 64 leden van het Alexandrov Ensemble, het beroemde koor van het Russische leger. Dat was op weg naar Latakia in Syrië voor een optreden voor Russische militairen. Bij het kantoor van het koor in Moskou is een bloemenzee ontstaan en worden kaarsen gebrand voor de slachtoffers.

Moskou rouwt om overleden leden Aleksandrov-koor

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl