Een PvdA-lid wacht op de bekendmaking van de kandidatuur van Gerard Bosman in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Zoektocht vrouw voor race PvdA-lijsttrekker lijkt mislukt

Aan de strijd om het PvdA-lijsttrekkerschap doet hoogstwaarschijnlijk geen enkele vrouw mee. Vanmorgen om 10.00 uur is de aanmelding definitief gesloten en in totaal hebben vijf mannelijke kandidaten in het openbaar bekendgemaakt als nummer 1 op de PvdA-lijst mee te willen doen aan de Tweede Kamerverkiezingen.

PvdA-voorzitter Hans Spekman is lang bezig geweest met zijn zoektocht naar een geschikte vrouwelijke kandidaat. Bij de vorige partijleidersverkiezingen in 2012 deden voormalig staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie en Kamerlid Lutz Jacobi een gooi naar de functie, maar zij verloren net als Ronald Plasterk en toenmalig Kamerlid Martijn van Dam uiteindelijk van Diederik Samsom.

Gepolst

Voor deze race heeft Spekman onder meer de bewindslieden Lilianne Ploumen, Sharon Dijksma, Jet Bussemaker en fractievoorzitter Marleen Barth in de Eerste Kamer gepolst, zeggen Haagse bronnen. Het oud-Kamerlid Myrthe Hilkens is ook gevraagd, maar zij is geen lid meer.

Voor een partij als de PvdA, die vanouds de emancipatie hoog in het vaandel heeft staan, is het ongemakkelijk dat zich vooralsnog geen vrouw heeft gemeld voor het lijsttrekkerschap.

Wilco Boom, NOS-verslaggever

Verloren race

Politiek verslaggever Wilco Boom vermoedt dat de vrouwelijke kandidaten hun kansen tegen de huidige PvdA-leider Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher niet hoog genoeg inschatten.

"Voor een partij als de PvdA, die vanouds de emancipatie hoog in het vaandel heeft staan, is het ongemakkelijk dat zich vooralsnog geen vrouw heeft gemeld voor het lijsttrekkerschap", zegt Boom. "De verklaring is vermoedelijk dat mogelijke kandidaten tot de conclusie zijn gekomen dat het, met Samsom en Asscher als de bekendste kandidaten, toch een verloren race zou worden".

De kans bestaat nog dat een PvdA-vrouw zich in het geheim heeft aangemeld en dit buiten de publiciteit heeft gehouden. Officieel maakt de partij pas op 7 november bekend wie er daadwerkelijk meedoen. Er moeten eerst nog gesprekken worden gevoerd met gegadigden. Ook wordt er gekeken of de aanmelders aan de profielschets voldoen.

Vanmorgen bleek dat de vijfde kandidaat Pelle Oosting uit Deventer de benodigde 100 handtekeningen had verzameld. De vierde kandidaat is Gerard Bosman, voorman van een groep ontevreden PvdA-leden. Hij voegde zich vorige week bij de lijst met Samsom, Asscher en Kamerlid Jacques Monasch.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl