Lodewijk Asscher (l) en Diederik Samsom
NOS NieuwsAangepast

Strijd bij PvdA: Asscher tegen Samsom, Monasch tegen beiden

Het hing al maanden in de lucht, maar nu Lodewijk Asscher zich kandidaat stelt als lijsttrekker van de PvdA zal er een strijd losbarsten tussen hem en de huidige partijleider Diederik Samsom.

De PvdA-leden mogen tussen 24 november en 8 december hun stem uitbrengen op de lijsttrekker van hun keuze. Op 9 december maakt de partijleiding de uitslag bekend en is duidelijk wie de partij in de verkiezingscampagne gaat leiden richting 15 maart 2017.

De twee prominenten zijn al eventjes bezig met hun persoonlijke campagne. Asscher reageert als vice-premier steeds vaker via Facebook op maatschappelijke vraagstukken. Bijvoorbeeld over de gevolgen voor Nederlandse kinderen van de onrust in Turkije, of de Zwart Piet-discussie. Afgelopen vrijdag nog opende hij de aanval op VVD-lijsttrekker Rutte door hem "verraad van de middenklasse" te verwijten.

Samsom heeft zijn eigen site doorknokken.nl. In een manifest legt hij aan de PvdA-leden uit wat de partij de afgelopen vier jaar in het kabinet heeft bereikt en waarom hij wil "doorknokken". Vanwege de slechte resultaten in de peilingen nam hij zichzelf op de hak met het liedje 'Het is allemaal de schuld van Diederik'.

En er meldde zich vandaag nog een derde kandidaat: het PvdA-Kamerlid Jacques Monasch. Een half jaar geleden wilde hij er nog mee ophouden, maar nu wil hij als lijsttrekker de discussie binnen de partij opengooien. Wat Monasch betreft wordt de lijsttrekkersverkiezing een koersstrijd binnen de PvdA.

Politiek verslaggever Xander van der Wulp: "Monasch wordt voor die strijd een interessante kandidaat omdat hij zich zowel tegen Asscher als tegen Samsom zal afzetten. Maar zijn kansen om te winnen worden niet groot geschat."

Premierskandidaat

Van der Wulp verwacht dat de strijd tussen Asscher en Samsom boven alles zal gaan over wie de partij er het best bovenop kan helpen. "Asscher wordt door de achterban echt gezien als premierskandidaat, terwijl Samsom in de zaaltjes misschien weer geliefder is."

Wouter Bos was in 2002 de eerste door de leden gekozen lijsttrekker van de PvdA. Samsom won in 2012 na het plotselinge vertrek van Job Cohen, de eerste keer dat hij aan de partijleidersverkiezing meedeed. Asscher en Monasch deden nog niet eerder mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl