Jacques Monasch
NOS NieuwsAangepast

Monasch kan geslotenheid PvdA niet langer aanzien

Tweede Kamerlid Jacques Monasch wil lijsttrekker van de PvdA worden. Vanmiddag heeft hij zijn plannen voor de partij gepresenteerd, onder de titel Nieuwe Wegen.

Daarbij uitte Monasch harde kritiek op het partijbestuur van de PvdA. Voorzitter Spekman sprak eerder zijn voorkeur uit voor de huidige leider Diederik Samsom. Daarmee is er volgens Monasch sprake van een nepstrijd en een poppenkast. "Matchfixing in achterkamertjes", noemde hij dat.

"De procedure om lijsttrekker te worden van de PvdA is ontworpen voor Lodewijk Asscher en Diederik Samsom." Omdat hij die geslotenheid in de PvdA niet langer kan aanzien, meldt hij zich nu als kandidaat-lijsttrekker.

Telefoontje naar het Rotterdamse stadhuis

Monasch wil geen premier worden. Als de PvdA onder zijn leiding de grootste wordt, is Ahmed Aboutaleb zijn premierskandidaat. "Dan pleeg ik als eerste een telefoontje naar het Rotterdamse stadhuis."

De PvdA moet een nieuwe koers gaat varen. Monasch wil naar eigen zeggen de discussie binnen de partij opengooien. Zo moeten ook niet-leden mee kunnen debatteren en beslissen.

Bindende referenda

Daarnaast wil hij zich hardmaken voor bindende referenda. "In tegenstelling tot de linkse elite maakt ik me geen zorgen om boze blanke mannen." Monasch wil dat in de EU de menselijke maat centraal komt te staan. Nu zijn dat volgens hem de belangen van het grote bedrijfsleven.

De stap van Monasch is opmerkelijk. Een half jaar geleden maakte hij nog bekend dat hij na de verkiezingen van volgend jaar niet meer wilde terugkeren in de Kamer. Daar is hij nu dus van teruggekomen.

Toen Monasch zijn kandidatuur bekendmaakte was nog niet bekend of hij en Samsom concurrentie krijgen van vice-premier Lodewijk Asscher. Maar inmiddels melden bronnen aan de NOS dat ook Asscher zich mengt in de strijd.

Monasch: PvdA-top doet aan matchfixing

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl