Lodewijk Asscher met een PvdA-lid bij het congres van de partij in februari
NOS NieuwsAangepast

Lokale PvdA-bestuurders willen Asscher als partijleider

Een groep lokale en regionale PvdA-bestuurders roept Lodewijk Asscher in een open brief in de Volkskrant op zich kandidaat te stellen als lijsttrekker van de partij.

"Lodewijk Asscher moet eerst de partij gaan leiden en dan ons land", schrijven onder meer de Leidse wethouder Damen, de Almeerse wethouder Herrema en de fractievoorzitters van de PvdA in Amsterdam, Groningen, Arnhem en Utrecht.

"Voor je het weet wordt het een tweestrijd tussen een voorman van een partij die maling heeft aan de grondwet en een voorman die de verzorgingsstaat wil kortwieken", schrijft de groep. "Nederland heeft behoefte aan een alternatief, een leider als Asscher, die heeft bewezen dat hij zelfs in moeilijke tijden - en in een ongemakkelijk kabinet - het verschil kon maken."

Doorknokken

De schrijvers van de open brief doen het beroep op Asscher "niet omdat we nou zo graag van Diederik Samsom af willen". Volgens hen heeft Samsom "moedig gestreden, resultaten gebracht en daarvoor verdient hij respect. Maar wij vinden Lodewijk Asscher onze beste man voor de toekomst".

Eerder riepen andere PvdA'ers Asscher al op zich kandidaat te stellen.

Eind september liet Samsom weten opnieuw het boegbeeld van de PvdA te willen worden. Hij lanceerde daarbij de site doorknokken.nl en zei te "branden van ambitie om door te gaan". Samsom zei te hopen dat er een lijsttrekkersverkiezing komt.

Asscher zei dit voorjaar al erover na te denken. Tot 24 oktober kunnen tegenkandidaten zich melden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl