NOS NieuwsAangepast

Asscher: VVD-plan van Rutte is verraad van de middenklasse

PvdA-minister Asscher van Sociale Zaken vindt de plannen die premier Rutte vanmorgen presenteerde als lijsttrekker van de VVD slecht voor werkende Nederlanders. "Het is het verraad van de middenklasse", zegt hij op boze toon.

Volgens Asscher kunnen de VVD-plannen ertoe leiden dat mensen van de ene op de andere dag kunnen worden ontslagen of met onzekere arbeidscontracten moeten werken. "U zoekt het maar uit. U gaat maar met elkaar concurreren, dan houden we de lonen lekker laag", is volgens Asscher de houding van de VVD.

De middenklasse van Nederland, zwijgend of sprekend, zit daar helemaal niet op te wachten.

Minister Asscher (PvdA)

Het kabinet heeft de afgelopen jaren een heel andere koers gevaren dan de VVD nu voorstelt, zegt Asscher. Hij maakt zich zorgen over de toekomst en noemt als voorbeeld het massaontslag bij ING. Het effect van het VVD-verkiezingsprogramma is volgens hem dat je als werknemer in je eentje staat.

"De middenklasse van Nederland, zwijgend of sprekend, zit daar helemaal niet op te wachten. Als Rutte de mensen wil laten merken dat het beter gaat, dan moet hij zijn verkiezingsprogramma aanpassen."

Dat zijn stoere uitspraken voor iemand die zo lang aan het worstelen is met zijn eigen besluit.

Premier Rutte (VVD)

Premier Rutte, die vanmorgen zei dat hij wil opkomen voor de stille meerderheid, reageert een beetje spottend op de kritiek van Asscher. "Dat zijn stoere uitspraken voor iemand die zo lang aan het worstelen is met een besluit over zijn eigen volgende stap." Rutte doelt daarmee op de bedenktijd die Asscher neemt voor het besluit om de strijd aan te gaan met de huidige PvdA-leider Diederik Samsom.

Asscher wil niet ingaan op de vraag of zijn felle kritiek op Rutte bewijst dat hij al begonnen is met zijn campagne. "Ik spreek hier als trotse minister van Sociale Zaken over het beleid van de afgelopen jaren."

Hij heeft gezegd half oktober zijn besluit bekend te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl