Minister Asscher
NOS NieuwsAangepast

PvdA'ers zoeken steun voor kandidatuur Asscher

Een groepje PvdA-leden probeert steun te werven voor de kandidatuur van vice-premier Asscher voor het lijsttrekkerschap van zijn partij. Gisteren is een bericht verstuurd naar diverse partijleden met de vraag of zij willen helpen om Asscher bovenaan de kandidatenlijst te krijgen.

De PvdA'ers zien in de minister een partijleider die de PvdA "weer zelfvertrouwen, een verhaal en een agenda kan geven". Ze schrijven dat hij als minister van Sociale Zaken en vice-premier heeft laten zien "dat je zelfs in moeilijke tijden en in een ongemakkelijk kabinet het verschil kunt maken".

"We hebben goede mensen zoals jij nodig die ons helpen om zoveel mogelijk steun te verzamelen", schrijven de initiatiefnemers. Ze benadrukken dat Asscher zelf beslist, maar dat het allicht helpt als er meerdere mensen zijn die vinden dat hij het moet doen, en die hem willen helpen om campagne te voeren.

Half oktober

De ondertekenaars van het bericht komen niet uit de directe omgeving van de vice-premier. Maar Asscher is wel op de hoogte van het initiatief en zegt het te waarderen. Hij herhaalt nog eens dat hij half oktober de knoop doorhakt.

Afgelopen vrijdag liet PvdA-leider Samsom weten dat hij opnieuw lijsttrekker wil worden. Hij hoopt dat zich nog tegenkandidaten melden, zodat er een verkiezing kan komen. De kandidaatstelling voor de eerste plaats van de PvdA-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen sluit op 24 oktober. Europarlementariër Tang overweegt ook om zich in de strijd te mengen.

De naam van Asscher zoemt al een tijdje rond. Hij heeft steeds laten weten dat hij er serieus over nadenkt. Naast Asscher overweegt ook de voorzitter van de PvdA in Ridderkerk zich te kandideren voor het lijsttrekkerschap. Hij is ook intitiatiefnemer van de beweging Linksom! binnen de partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl