VVD-leider Rutte tijdens de bekendmaking van het VVD-partijprogramma met Jan Anthonie Bruijn, schrijver van het programma, en voorzitter Henry Keizer.
NOS NieuwsAangepast

VVD-leider Rutte wil zich inzetten voor 'stille meerderheid'

VVD-leider Rutte wil zich inzetten voor "de stille meerderheid, de koppige Nederlanders die dag en nacht werken, en de moed erin houden ook als het tegen zit". Rutte zei dit tijdens de presentatie van het VVD verkiezingsprogramma. De VVD-lijsttrekker zei verder dat hij niet kiest voor "de schreeuwers die aan de kant staan, die schreeuwers op links en op rechts".

In het verkiezingsprogramma staat dat de partij de komende vier jaar 10 miljard euro lastenverlichting en investeringen wil voor bedrijven en burgers. Van de 10 miljard wil de partij 1 miljard euro extra investeren in Defensie. Nieuwkomers moeten verplicht op les om de Nederlandse normen en waarden te leren.

Zorgen

Hij spreekt over een "plan voor Nederland". De afgelopen vier jaar heeft de VVD er volgens hem vooral voor gezorgd dat het land sterker uit de crisis is gekomen. Het fundament is gelegd, vindt Rutte. "Ik wil nu vechten om de zorgen van mensen in belangrijke mate weg te nemen."

De belangrijkste VVD-punten zijn, behalve Defensie en lastenverlichting, een goede ouderenzorg, een solide pensioenstelsel en een strengere aanpak voor nieuwkomers.

Normen en waarden

Rutte vindt dat de politiek er eerlijk over moet zijn dat eerder stoppen met werken niet kan. Maar de partij wil wel dat ouderen meer te zeggen krijgen over hun eigen pensioen.

Ook legt de partij de lat hoog voor nieuwkomers. Ze moeten hun eigen inburgering betalen en krijgen verplicht onderwijs in de Nederlandse waarden en normen. Rutte: "Leraren moeten daar verplicht les in gaan geven en ook vertellen hoe in Nederland gedacht wordt over bijvoorbeeld homoseksualiteit." Rutte zei op de radio dat "we moeten stoppen met het doen van sluipende concessies aan andere culturen".

We moeten stoppen met het doen van sluipende concessies die we dreigen te doen aan andere culturen

Mark Rutte op radio 1.

Volgens Politiek verslaggever Joost Vullings is het de doelstelling van de VVD-campagne om het CDA klein te houden en de PVV leeg te eten. "De VVD is na vier jaar regeren met de PvdA niet naar het midden opgeschoven. Ze zitten al zes jaar aan de knoppen dus ze kunnen niet ineens met heel andere plannen komen. Men bouwt voort op wat er de afgelopen jaren is gedaan".

Maar de tijden zijn volgens Vullings wel veranderd. "Mensen zullen bij het horen van de plannen voor lastenverlichting wellicht nog terugdenken aan de 1000 euro die Rutte bij de vorige verkiezingen beloofde. Maar het land staat er nu een stuk beter voor, dus lastenverlichting zit er gewoon in, ze kunnen het ook beloven."

Of het echt 10 miljard wordt, moet worden afgewacht. Vullings: "Niemand haalt bij de verkiezingen 76 zetels, dus je moet de beloftes uit verkiezingsprogramma's op zijn minst door tweeën delen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl