NOS NieuwsAangepast

Samsom wil opnieuw boegbeeld PvdA worden

Diederik Samsom wil opnieuw lijsttrekker worden van de PvdA. "Ik brand van de ambitie om door te gaan", staat op zijn vanavond gelanceerde website doorknokken.nl.

Samsom hoopt dat er een lijsttrekkersverkiezing komt. Tot 24 oktober kunnen tegenkandidaten zich melden. Nog niemand heeft dat gedaan. Wel doet de naam van vice-premier Asscher de ronde.

Campagnefilmpje

In een campagnefilmpje op de website gaat Samsom met rozen in de hand langs de deuren van Nederlanders die het herstel van de economie nog niet voelen in de portemonnee. Bij hen aan tafel hoort hij dat mensen zich zorgen maken of er wel genoeg geld is voor de zorg. Er is ook iemand die zich beklaagt over de onzekerheid die een nul-urencontract met zich meebrengt. Een ander vindt dat vluchtelingen wel erg snel een woning krijgen.

Samsom zegt zich te willen inspannen om de kloof te dichten tussen degenen die profiteren van de vooruitgang en mensen die dat niet of te weinig kunnen.

Manifest

Op de site staat ook een achttien pagina's tellend manifest, gericht aan de leden van de PvdA. Samsom blikt daarin terug op de tien jaar dat hij nu actief is voor de partij in de Tweede Kamer. In die periode is niet genoeg gebeurd, schrijft Samsom. Hij wijt dat aan de polarisatie, die ertoe leidde dat de kiezer vijf keer naar de stembus moest.

Ook gaat hij in het manifest in op de samenwerking met de VVD. De compromissen met die partij vertraagden wat hem betreft het tempo om de idealen van zijn partij te realiseren. "Maar we mogen trots zijn op wat is bereikt", concludeert Samsom.

Mogelijke tegenkandidaten

De afgelopen tijd circuleerden verschillende namen van mogelijke tegenkandidaten. Vice-premier Asscher besluit in oktober of hij Samsom gaat uitdagen en Europarlementariër Paul Tang wil zich misschien ook in de strijd mengen. Hij is tegen een potentiële tweestrijd tussen Asscher en Samsom. Hij is bang dat die twee niet hard genoeg afstand willen nemen van het kabinetsbeleid en is voor een linksere koers.

Ook de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb wordt vaak genoemd, maar hij heeft herhaaldelijk gezegd dat hij niet meedoet als hij moet strijden tegen Samsom.

Job Cohen

Diederik Samsom is sinds 2012 PvdA-leider. Hij volgde Job Cohen op, die aan het begin van dat jaar onverwachts vertrok. De PvdA stond er toen slecht voor in de peilingen.

Nieuwkomer Samsom deed het goed in zijn eerste campagne. De PvdA haalde bij de verkiezingen in september 2012 38 zetels, en werd de een-na-grootste partij.

Inmiddels staat de PvdA in de Peilingwijzer tussen de elf en dertien zetels. De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 15 maart 2017.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl