Een onderonsje tussen premier Rutte en PvdA-leider Samsom tijdens het vragenuur
NOS Nieuws

Samsom: ik heb mijn fractie verwaarloosd

PvdA-leider Diederik Samsom zegt in een interview met NRC Handelsblad dat hij te weinig aandacht heeft gehad voor de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Daardoor is niet uit de fractie gehaald wat erin zat. "Ik heb de couveusebaby verwaarloosd", zegt hij.

De zelfkritiek geldt vooral het begin van deze kabinetsperiode, in het najaar van 2012. Samsom voerde toen samen met de huidige minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gesprekken met de VVD over de vorming van een nieuw kabinet. Daarvoor moest alles wijken en dat heeft ertoe bijgedragen dat het kabinet een succes werd, zegt Samsom.

Keerzijde van zijn inzet om Rutte II van de grond te krijgen, was het gebrek aan tijd voor begeleiding van de nieuwe PvdA-fractie. "Ik had de fractie meer moeten bijstaan in het opkomen uit een embryonale fase. Ik had Kamerleden moeten coachen", zegt hij in de NRC.

Diederik Samsom op het partijcongres eerder dit jaar

Samsom nam na de kabinetsformatie zitting in het parlement met het idee om het PvdA-geluid daar duidelijk te laten klinken. Dat is volgens critici niet gelukt, hij kreeg geregeld het verwijt dat hij vooral voor de coalitie met de VVD opkwam en te weinig voor zijn partij. Vier PvdA-leden verlieten voortijdig en teleurgesteld de fractie.

Samsom zegt verder dat hij zich kort na Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen officieel kandidaat zal stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. In het interview met NRC zegt hij dat hij ermee kan leven als de partij iemand anders tot lijsttrekker kiest. "Als je verliest, moet je niet met een balk en een touw het einde der tijden tegemoet treden."

Andere kandidaten hebben zich nog niet gemeld. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher neemt in oktober een besluit. Op de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is grote druk uitgeoefend om zich kandidaat te stellen, maar die is niet beschikbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl