Asscher tijdens de wekelijkse persconferentie
NOS Nieuws

Asscher: ik ga nadenken over lijsttrekkerschap PvdA

Vice-premier Asscher van de PvdA overweegt zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van zijn partij. "Ik ga erover nadenken. Dat is logisch", zegt hij in een interview in de Volkskrant.

Asscher hield zich tot nu toe meer op de vlakte over de vraag of hij het partijleiderschap overweegt. Als Asscher zich inderdaad kandidaat stelt, zou er een verkiezingsstrijd kunnen komen tussen de huidige partijleider, Diederik Samsom, en Asscher. Samsom neemt net als Asscher in het najaar een besluit.

De Volkskrant sprak Asscher in een dubbelinterview met VVD-premier Rutte. "Je voelt in Nederland, en ook in andere landen van Europa, dat er weer behoefte is aan een soort samenlevingsrevival. Dat zal een van de onderliggende vragen worden bij de komende verkiezingen. Wil je samen vooruit, of toch ieder voor zich. Of ik daarin een rol speel, ga ik bekijken."

Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat ik de nieuwe lijsttrekker word.

Asscher in januari van dit jaar

Eerder dit jaar, in maart, liet Asscher zich in het tv-programma Buitenhof, ook al voorzichtig uit over het lijsttrekkerschap van zijn partij. "Alles is nog mogelijk, niks is onmogelijk. Op dit moment weet ik nog niet wat ik doe", sprak hij toen.

In januari zei Asscher tegen de NOS dat hij het "heel goed" vindt dat Samsom ook voor de volgende verkiezingen wel wat voelt voor het lijsttrekkerschap. "Het lijkt me fantastisch als Samsom bereid is om het nog een keer te doen", zei hij, en ook: "Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat ik de nieuwe lijsttrekker word."

De PvdA heeft eind november een lijsttrekkersverkiezing. De volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn in maart volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl