1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Dijsselbloem: Diederik moet gewoon absoluut blijven

Minister Dijsselbloem spreekt nadrukkelijk zijn steun uit voor Diederik Samsom als lijsttrekker van de Partij van de Arbeid. "Diederik moet gewoon absoluut blijven", zei Dijsselbloem op het partijcongres in Amersfoort in een interview met Tros Kamerbreed.

De minister van Financiën reageert op de kritiek van PvdA-Kamerlid Monasch, die op de dag van het PvdA-congres in ochtendkrant De Leeuwarder Courant liet optekenen dat de huidige leider de partij niet uit het slop kan trekken. Monasch is van mening dat Samsom de PvdA-lijst niet opnieuw moet aanvoeren bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017.

Moedig

Dijsselbloem wil niet dat er over "de poppetjes" wordt gepraat. "De laatste jaren hebben we al te veel poppetjes moeten wisselen. Op dat front willen we nu wel wat rust."

Hij prijst de gedrevenheid en intelligentie van Samsom. "Hij heeft energie, is sociaal betrokken, is moedig en durft zijn nek uit te steken." Dijsselbloem liet in een interview in december ook al zijn voorkeur voor Samsom blijken.

PvdA-minister Asscher wil vandaag weinig kwijt over de uitspraken van Monasch. "De pers en Monasch zijn er een beetje te vroeg bij", zei Asscher, verwijzend naar de Kamerverkiezingen die pas over meer dan een jaar staan gepland.

Eind januari zei Asscher in zijn wekelijkse gesprek met het radioprogramma Nieuws en Co dat hij het "heel goed" vindt dat Samsom weer lijsttrekker wil worden.

Aboutaleb

Monasch noemde onder meer Ahmed Aboutaleb als mogelijke lijsttrekker. Die zegt in een reactie dat dat nu niet aan de orde is. "Het is een eervol verzoek van Monasch, maar ontijdig", meent Aboutaleb.

Aboutaleb is burgemeester van Rotterdam en dat wil hij voorlopig blijven. "Ik heb nog veel werk te verrichten in Rotterdam en ben daar nog niet klaar. Wat mij betreft is dat nu mijn hoofdtaak. Bij leven en welzijn ben ik eind 2017 nog steeds burgemeester van Rotterdam."

Handen ten hemel

In zijn toespraak op het congres was Asscher zeer lovend over Samsom, die volgens hem drive en doorzettingsvermogen heeft. "Als hitsers dromen van hekken om Holland en anderen machteloos de handen ten hemel heffen, kijkt hij wat er er wel kan om vluchtelingen veiligheid te bieden en Nederlanders zekerheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl