Ahmed Aboutaleb

Aboutaleb wil het niet opnemen tegen Samsom

  • Milena Holdert

    redacteur

  • Milena Holdert

    redacteur

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb weigert het op te nemen tegen Diederik Samsom in de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA. Hij zou het wel willen opnemen tegen vicepremier Lodewijk Asscher.

"Het is raar als je een leider heel lang hebt gesteund om dan ineens te zeggen: nou Diederik, nu ben ik jouw opponent! Dat is een bizarre situatie", zegt Aboutaleb tegen Nieuwsuur. "Misschien klinkt dat in de oren van anderen niet zo, maar ik zit zo als mens niet in elkaar."

Uitnodiging

Samsom wil juist graag dat er een verkiezing komt waar meerdere PvdA-kandidaten aan mee doen. Hij heeft partijgenoten opgeroepen om zich kandidaat te stellen.

De uitnodiging aan Aboutaleb om mee te doen blijft staan, laat Samsom weten. "Het lijkt mij niet dat je het moet laten afhangen van andere kandidaten. Volgens mij moet je zelf besluiten of je wil, en dan kijken hoe het loopt."

Snel besluit

Het is nog de vraag of Samsom zelf meedoet aan de lijsttrekkersstrijd. Hij wil daar pas na de zomer over beslissen. Mocht Samsom zich terugtrekken dan is volgens Aboutaleb partijvoorzitter Hans Spekman "aan zet" om te bekijken wie de nummer één van de partijlijst wordt.

Aboutaleb hoopt dat Samsom snel besluit of hij beschikbaar is. "Ik denk dat het van belang is dat Samsom nu of over niet al te lange tijd aangeeft wat hij wil."

Tegenover Asscher is het een heel ander verhaal.

Aboutaleb

Aboutaleb zou het wellicht willen opnemen tegen Lodewijk Asscher. De vicepremier liet afgelopen weekend in de Volkskrant weten dat hij erover nadenkt zich kandidaat te stellen.

Asscher is wat Aboutaleb betreft "een heel ander verhaal". "Minister Asscher heeft natuurlijk een wat andere positie, die zit in het kabinet en neemt wel eens maatregelen waar ik graag voor applaudisseer, maar ook wel eens maatregelen waar ik het niet mee eens ben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl