Lodewijk Asscher (l) en Diederik Samsom
NOS Nieuws

PvdA laat iedereen voor twee euro meestemmen op leider

Iedereen die er twee euro voor over heeft, kan meebeslissen over de vraag wie de nieuwe lijsttrekker van de PvdA wordt. Voor de periode dat er gestemd kan worden, introduceert de partij een versnelde methode om lid te worden.

Op die manier wil de partij zoveel mogelijk mensen laten stemmen, en niet alleen de partijtijgers, zo bevestigt het partijbestuur een bericht in het AD. De PvdA heeft nu ongeveer 46.000 leden.

Zonder opzegtermijn

Vanaf 7 november gaat de regeling in, die een maand geldig is. Volgens de PvdA heeft iemand stemrecht zodra de twee euro op de rekening van de partij staat. Wie na het stemmen zijn lidmaatschap weer wil opzeggen, kan dat zonder opzegtermijn doen.

Behalve de huidige partijleider Diederik Samsom heeft Kamerlid Jacques Monasch zich gemeld. Bronnen in Den Haag bevestigden gisteren dat vicepremier Lodewijk Asscher maandag zijn kandidatuur bekend zal maken.

PvdA-voorzitter Spekman wilde graag dat ook niet-leden konden meebeslissen, maar omdat de partij geen toegang krijgt tot de gemeentelijke basisadministratie bleek dat niet haalbaar. Daarom wordt nu het versnelde lidmaatschap geïntroduceerd.

Niet aan de belofte gehouden

Volgens een woordvoerder heeft het dan ook niets te maken met de kritiek van Jacques Monasch gisteren. Die verweet het partijbestuur dat het zich niet aan de belofte heeft gehouden om niet-leden stemrecht te geven.

De prijs van twee euro is niet voor niets gekozen. Een gewoon lidmaatschap van de PvdA kost twee euro per maand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl