Blijdschap en ongeloof bij de Nederlandse volleybalsters na de zege op China
NOS Nieuws

Dit was het weekend: 13 doden bij brand in Rouen en eerste goud in Rio

Als je gisteren en vandaag het nieuws niet hebt bijgehouden, dan praten we je hier even bij.

Goud voor wielrenster Anna van der Breggen

Op de tweede dag van de Olympische Spelen heeft wielrenster Anna van der Breggen in de wegwedstrijd goud gewonnen. Het is de eerste medaille voor Nederland in Rio.

Eerst leek Annemiek van Vleuten op weg naar de winst. Ze reed alleen op kop, toen ze in de eindfase onderuitging doordat haar fiets een wegrand raakte.

Een overzicht van de overige resultaten van de Nederlandse atleten:

* In het zwemtoernooi eindigden de vrouwen in de 4 keer 100 meter vrije slag als vierde. Het was voor het eerst sinds de Olympische Spelen van 1996 dat de Nederlandse ploeg geen podiumplaats haalde.

* De volleybalsters hebben in hun eerste duel gestunt tegen China door de tweevoudig olympisch kampioen met 3-2 te verslaan.

* Het mannen hockeyteam speelde gelijk tegen Argentinië. Na een voorsprong van 3-1 werd het uiteindelijk 3-3.

* In het hockeytoernooi voor vrouwen is Nederland uitstekend begonnen. De titelhouder had geen enkele moeite met Spanje, het werd 5-0.

* Wielrenner Tom Dumoulin stapte in de wegwedstrijd snel af. Na 12 kilometer hield hij het voor gezien. Dumoulin komt woensdag in actie in de tijdrit. Hij moest aan de wegwedstrijd meedoen om ook in de tijdrit van start te mogen gaan.

* Turnen: Epke Zonderland heeft zoals verwacht de finale op rek gehaald. Yuri van Gelder en Bart Deurloo wisten zich op respectievelijk ringen en de meerkamp eveneens voor de finale te plaatsen.

* De beachvolleybalsters Marleen van Iersel en Madelein Meppelink zijn begonnen met winst op het koppel uit Venezuela.

De beach volleybalsters Van Iersel en Meppelink

Koning en premier bij Nederlandse sporters

Koning en premier op bezoek in olympisch dorp

Koning Willem-Alexander en premier Rutte bezochten gisteren het olympische dorp om de Nederlandse atleten een hart onder de riem te steken. Het staatshoofd en de premier fietsten door het olympische park, waar ze een ontmoeting hadden met het Nederlandse team.

'Betere wettelijke bescherming transgenders'

D66, PvdA en GroenLinks willen een betere bescherming van transgenders en andere seksuele minderheden. De drie partijen hebben een wetsvoorstel gemaakt, waarin dat wordt vastgelegd.

"In Nederland hebben mensen die niet in het 'standaardplaatje' van man of vrouw passen het nog altijd moeilijk", zeggen de opstellers van de initiatiefwet. "Onze regels en wetten houden niet van nuances of tussenvormen. Het is hard nodig daar verandering in te brengen en maatschappelijk te verankeren dat er meer is dan man of vrouw."

Bezoekersrecord Canal Parade geëvenaard

Het voorstel voor een betere bescherming van transgenders werd naar buiten gebracht op de dag van de Canal Parade in Amsterdam. Het jaarlijkse festijn van homo's, lesbiennes, transgenders en biseksuelen trok gisteren 560.000 bezoekers, een evenaring van het record van vorig jaar. De hoge opkomst is opmerkelijk, gezien berichten over risico's van een aanslag.

Volop drukte bij Canal Parade

Massale anti-coupbetoging in Istanbul

Meer dan een miljoen Turken zijn bijeen om te demonstreren in Istanbul

Op het Yenikapi-plein in Istanbul zijn meer dan een miljoen mensen bijeengekomen om te betogen tegen de plegers van de mislukte coup van 15 juli. President Erdogan heeft daartoe opgeroepen.

De demonstratie is de afsluiting van drie weken van protest tegen de coupplegers en is vooral bedoeld om nationale eenheid uit te stralen. Ook twee van de drie oppositiepartijen en aanhangers zijn op het Yenikapi-plein.

Voor- en tegenstanders van de Turkse regering demonstreren tegen de coup

13 doden bij brand in Rouen

Bij een brand in een bar in de Franse stad Rouen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag zeker dertien mensen omgekomen. De brand ontstond toen een vrouw rondliep met een taart met brandende kaarsen. Ze struikelde, waarna het tapijt vlam vatte.

Gewonden bij concert Snoopy Dogg

Zeker 42 mensen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag gewond geraakt toen een hek omviel tijdens een concert van hiphopartiesten Snoop Dogg en Wiz Khalifa in New Jersey. Bezoekers vielen met hek en al in een betonnen gracht. Hoe dat kon gebeuren, is onduidelijk.

Incident bij concert Snoop Dogg

Syrische rebellen claimen doorbraak

Syrische opstandelingen zeggen dat ze door de linies van het regeringsleger in het zuiden van Aleppo zijn gebroken en contact hebben gemaakt met hun bondgenoten in het oosten van de stad. Daarbij zouden ze een complex van het Syrische leger hebben veroverd.

Feest in de straten van Aleppo

Man verschanst zich in restaurant

In de Duitse stad Saarbrücken heeft een man met psychische problemen voor opschudding gezorgd. Hij liep met een bebloed T-shirt een restaurant binnen en stuurde het personeel naar buiten. Verder was er niemand binnen. De man krijgt psychische bijstand.

De politie buiten het restaurant

Gewonde politieagenten na aanval in Charleroi

In Charleroi in België zijn gisteren twee politiemensen gewond geraakt door een aanval met een machete. De dader werd door een derde agent neergeschoten en overleed later in een ziekenhuis.

Volgens premier Michel is de aanval waarschijnlijk een terreurdaad. De dader riep "Allahoe akbar". Het ging volgens het OM om een 33-jarige Algerijn die sinds 2012 in België woonde.

Man steekt agentes neer in Charleroi

Atalanta meest getelde vlinder

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is de atalanta de meest getelde vlindersoort in Nederland. In de jaarlijkse tuinvlindertelling zijn vlinders van dit soort 10.000 keer gezien. Vorig jaar werd dit zwart-bruin-oranje insect ook al het meest geteld, toen bijna 15.000 keer

Opmerkelijk: konijn na zes jaar terug

Iris Meulman uit Meppel wist niet wat ze zag toen ze een verdwenen konijn na zes jaar weer in haar tuin zag. Door de tekeningen op de rug weet ze zeker dat dit het dier was dat er in 2010 vandoor was gegaan.

Ze hoopt dat het dier blijft, maar wil dat niet afdwingen. "We willen haar geen stress bezorgen. Ze heeft zo lang in het wild geleefd, dat het ons niet verstandig lijkt haar vast te houden."

Na bijna zes jaar bezoekt een ontsnapt konijn zijn zus en zijn oude hok

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl