Agenten op de plek waar de aanslag werd gepleegd
NOS Nieuws

Dader kapmesaanval België is 33-jarige Algerijn

De man die gisteren in de Waalse stad Charleroi twee agentes aanviel met een kapmes was een 33-jarige Algerijn. Volgens het Belgische Openbaar Ministerie woonde hij sinds 2012 in België, waar hij illegaal verbleef. Hij was bekend bij de politie wegens misdrijven, maar niet wegens terrorisme. Bij hem zijn behalve de machete geen wapens of explosieven gevonden.

Gisteren meldde de man zich aan het eind van de middag bij het politiebureau. Twee agentes die daar op wacht stonden werden door hem aangevallen met een machete. Daarbij riep de man "Allahoe Akbar'', wat "God is groot" betekent.

Een derde agent schoot de dader neer en die overleed later in het ziekenhuis. Een van de agentes raakte ernstig gewond aan haar gezicht. De andere raakte gewond aan haar nek. Beiden zijn geopereerd en zijn vanavond uit een kunstmatig coma gehaald. Een bron bij de politie meldt dat hun toestand stabiel is.

Het aan IS gelieerde persbureau Amaq zegt dat de dader banden had met de terreurorganisatie, maar daarvoor is geen enkel bewijs.

Staatssecretaris Francken van Asiel en Migratie zegt dat de Algerijnse dader al twee keer opgedragen was het land te verlaten. Maar volgens hem is gedwongen terugkeer naar Algerije problematisch omdat dat land niet goed meewerkt. Hij vindt dat er snel een akkoord met Algerije moet komen over het terugnemen van migranten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl