Burgemeester Eberhard van der Laan tijdens de Canal Pride
NOS Nieuws

'Als burgemeester blij dat zo'n dag zó goed verloopt'

Een recordopkomst, zonnig weer en vooral geen terroristische aanslag. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft vooral vanwege dat laatste "een extra zuchtje van opluchting geslaakt." Hij benadrukte dat het allerbelangrijkste is dat mensen massaal naar de botenparade zijn komen kijken.

"Het motto dat ik steeds gebruik, er is wel terrorisme maar we laten ons niet terroriseren, dat is vandaag mooi duidelijk geworden", zei Van der Laan in Met het Oog op Morgen. "Er werd vrolijk gefeest en goed op elkaar gelet."

Agenten en beveiligers hebben hun werk volgens Van der Laan "voortreffelijk gedaan". Er was vanwege het risico van een terroristische aanslag extra politie op de been. Hoeveel precies moet geheim blijven. "Er was genoeg politie. Iedereen kan dit horen en je wil niet iedereen wijzer maken."

De burgemeester was speciaal voor de jaarlijkse botenparade, de Canal Parade, van vakantie teruggekomen. Hij voer mee om zijn solidariteit te tonen met de feestvierende homo's, lesbiennes, bi's, transgenders en natuurlijk ook hetero's.

Toen Van der Laan van zijn boot afstapte, kreeg hij opeens een hand van een onbekende man. "Ik had hem de hele tocht nog niet gezien. Hij bleek van de beveiliging te zijn. Zó onzichtbaar zijn ze dus. Met terugwerkende kracht gaf dat een enorm geruststellend gevoel."

'Totaal anders dan zes jaar geleden'

Het was volgens het hoofd van de gemeente een totaal andere ervaring dan zes jaar geleden. "Toen begon ik als burgemeester en was hier nauwelijks aandacht voor. De wereld is sindsdien flink veranderd." Hij verwijst naar recente terreuraanslagen in Nice en Brussel.

Toch denkt Van der Laan dat de dreiging zal wegebben. Hij denkt terug aan de jaren 70 en de terroristische aanslagen van organisaties als de Rote Armee Fraktion (RAF). "Die bestaan niet meer en dat gebeurt uiteindelijk ook met IS. Het moet wel overwaaien, want we kunnen er verder weinig aan doen."

Des te gelukkiger was hij dat het jaarlijkse LHBT-feest zonder problemen verliep. "Als burgemeester word je blij als zo'n beladen dag zó goed verloopt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl