Een foto van Jo Cox en haar man Brendan tussen de bloemen op de plek waar ze werd vermoord Reuters

De weduwnaar van het Britse parlementslid Jo Cox zegt dat zijn vrouw is vermoord om haar politieke ideeën. Ze was een voorstander van het Britse EU-lidmaatschap en een fervent pleitbezorgster van mensenrechten. De reacties na haar dood waren volgens Brendan Cox "overweldigend". Ze hebben volgens hem ook bijgedragen aan het rouwproces van hun kinderen. De weduwnaar gaf voor het eerst na de moord op zijn vrouw een groot interview aan de BBC en een aantal Britse kranten. 

Jo Cox maakte zich volgens haar man grote zorgen over de verruwing van het politieke debat, en niet alleen rond de brexit- en bremaincampagne. "Ze was buitengewoon bezorgd over de richting waarin de politiek gaat op dit moment. Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar overal." Ze was bang dat door de verruwing mensen steeds extremere posities innemen en niet met elkaar of aan bepaalde problemen willen samenwerken, stelt Brendan Cox.

Morgen zou ze 42 zijn geworden    

Het Labour-parlementslid zou morgen 42 jaar oud zijn geworden. Er zijn een aantal bijeenkomsten georganiseerd door het hele land om haar te herdenken. Brendan Cox wil haar politieke ideeën blijven uitdragen. "Die geven weer wie ze was. Dat is haar nalatenschap. Ze is ervoor gestorven en ik wil er zeker van zijn dat we er voor blijven vechten." 

Cox zou het mooi vinden als het district Batley and Spen opnieuw een vrouw kiest als vertegenwoordiger in het parlement. Hijzelf is op dit moment maar met twee dingen bezig.

Brendan Cox en zijn kinderen op de Theems Reuters

Het ene is het ondersteunen en beschermen van hun zoon en dochter, het ander is zorgen dat de moord op zijn vrouw leidt tot "iets goeds". De grote publieke steun en alle reacties na haar dood helpen de twee achtergebleven kinderen enorm, zegt hun vader. 

"Daardoor is er het besef dat het verlies dat ze voelen, niet abnormaal is. Het is voor hun pijnlijker en ze beleven het persoonlijker, maar het laat ze zien dat hun moeder iemand was die door velen geliefd was. En dat het oké is om ontdaan en verdrietig te zijn. Huilen mag."

Man van Jo Cox bedankt Britten voor steun

Ze was niet perfect, maar ze wilde van de wereld een betere plek maken, iets bijdragen.

Brendan Cox

Hijzelf herinnert zich zijn vrouw als iemand met veel energie en plezier in het leven. Ze zou volgens hem geen spijt hebben van het leven dat ze heeft geleid. Ze koesterde volgens hem elk moment. 

Wat het meest zal blijven hangen is haar liefde voor haar kinderen, haar familie, maar ook voor anderen die ze niet kende. "Ze was niet perfect, maar ze wilde van de wereld een betere plek maken, iets bijdragen."  

Cox heeft zich haar hele leven ingezet voor mensenrechten, het lot van vluchtelingen en internationale ontwikkeling. Als parlementslid en als medewerker bij Oxfam

STER reclame