SWNS.com

Thomas Mair is aangehouden voor het doden van de Britse politica Jo Cox. Vandaag werd hij voorgeleid in Londen. Wat is er tot nu toe bekend over deze man van 52?

Uit berichtgeving van Britse en Amerikaanse media ontstaat het beeld van een man die rechts-extremistische sympathieën had, geliefd werd door buurtbewoners en in het verleden last had van psychische problemen.

"Ik heb moeite om te geloven wat er is gebeurd", zei zijn jongere broer kort na het incident. "Mijn broer is niet gewelddadig en politiek interesseert hem niet. Ik zou niet eens weten wat hij stemt. Hij heeft in het verleden psychische klachten gehad, maar daarvoor is hij geholpen."

In 2011 werkte hij als vrijwillige tuinman in het Oakwell Hall County Park. Dat hielp hem om met zijn problemen te leren omgaan, zei hij tegen een lokale krant. "Het heeft me oprecht meer goed gedaan dan de therapie die ik volgde en medicijnen die ik slikte."

Buurtbewoners ervaren Mair als een man die altijd erg behulpzaam was en mensen hielp met tuinieren. Hij zou al veertig jaar in dezelfde wijk in Birstall wonen. Eerst nog met zijn oma, tot zij twintig jaar geleden het leven liet. In al die jaren, zo zegt een buurvrouw, heeft hij niet voor problemen gezorgd. "Voor ons was hij gewoon Tommy, iemand die wij allemaal kenden." Diezelfde vrouw gelooft niet dat hij zich met een specifieke politieke partij verbonden voelde.

Nazisymbolen

Hij was volgens The Telegraph geabonneerd op S.A. Patriot. Dat is het online lijfblad van de Zuid-Afrikaanse pro-apartheidsgroepering White Rhino Club. Zij omschrijven het magazine als een blad dat tegen "de multiculturele samenleving" en "expansie van de islam" is.

Tijdens onderzoek in het huis van Mair stuitte de politie op Nazisymbolen en extreemrechtse literatuur. Ook werd een handleiding gevonden over hoe je zelf een wapen en explosieven kunt maken. De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie The Southern Poverty Law Center publiceerde bonnetjes van Mairs vermoedelijke aankopen.

Mair wordt verdacht van moord, het toedienen van zwaar lichamelijk letsel en verboden wapenbezit. 

STER reclame