Herdenkingsplaats voor Jo Cox in Londen
NOS Nieuws

Verdachte moord Jo Cox vandaag voorgeleid

De verdachte van de moord op de Britse Labour-politica Jo Cox is officieel in staat van beschuldiging gesteld. Thomas Mair is aangeklaagd voor moord en wordt vandaag voorgeleid aan een rechter in Londen.

De man van 52 werd kort na de moord op Cox gearresteerd. Hem wordt verder het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en het bezit van zware wapens ten laste gelegd.

De 41-jarige Jo Cox werd donderdagmiddag gedood met messteken en schoten. Ze was op weg naar een campagnebijeenkomst in Birstall, in haar kiesdistrict bij Leeds. Mair komt uit Birstall. Volgens de politie gaat het om een gerichte aanval tegen Cox.

Vanwege de moord hebben Britse politieke partijen hun campagnes voor het brexit-referendum opgeschort. Zo heeft Labour alle campagne-activiteiten dit weekend gestaakt. Premier Cameron en Labour-leider Corbyn hebben gisteren bloemen gelegd op een herdenkingsplek voor Cox in Birstall.

Corbyn en Cameron: ons land is geschokt

President Obama heeft de weduwnaar van de politica, Brendan Cox, persoonlijk gecondoleerd. In een telefoongesprek bracht Obama het medeleven van het Amerikaanse volk over.

In een fonds dat ter nagedachtenis aan Cox is opgericht, is sinds gistermiddag meer dan 280.000 euro binnengekomen. Het geld gaat naar goede doelen die Cox steunde, waaronder een initiatief tegen haat en extremisme in de Britse politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl