De Tweede Kamer staat stil bij de moord op het Britse parlementslid Jo Cox
NOS Nieuws

Tweede Kamer herdenkt Britse parlementslid Jo Cox

De Tweede Kamer heeft de vermoorde Britse politica Jo Cox herdacht. Kamervoorzitter Arib zei dat de Kamer, net als de rest van de wereld, was geschokt door de "laffe aanslag".

Arib zei verder dat Nederland van dichtbij heeft meegemaakt hoe het is als "wat je vindt en zegt onder vuur komt te liggen". In Groot-Brittannië wordt onderzocht of de moord op Cox daadwerkelijk een politieke aanleiding had. Arib: "Wat de achtergrond ook is, geweld zal het nooit winnen van het debat en van de vrijheid om ja of nee te zeggen."

Campagne tegen brexit

Jo Cox, parlementslid voor de Labourpartij, werd donderdag vermoord in haar kiesdistrict in Noord-Engeland. De verdachte van de moord heeft extreem-rechtse denkbeelden. Hij riep tijdens de aanslag "Britain first" en zei later voor de rechter "Dood aan de verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië". Cox voerde campagne tegen een brexit.

Bij de herdenking waren de Britse ambassadeur en premier Rutte en minister Ploumen aanwezig. Gisteren hebben de Britse parlementsleden Cox herdacht in het Lagerhuis.

Tweede Kamer staat stil bij moord op Brits parlementslid Jo Cox

Vanmiddag leidde de moord op Jo Cox tot een discussie in de Kamer over welke woorden in het politieke debat nog gebruikt kunnen worden. Dit gebeurde na een uitspraak van PVV-Kamerlid Fritsma: "Dit kabinet vormt een gevaar voor de veiligheid in ons land".

Dat vond D66-Kamerlid Sjoerdsma te ver gaan. "In een week, waarin in Groot-Brittannië een politica is doodgeschoten, zou ik graag willen dat de partij van de heer Fritsma goed weegt welke woorden zij gebruikt als het over andere politici gaat."

Gevaarlijke situaties

ChristenUnie-Kamerlid Voordewind is ook niet blij met de formulering. "De heer Fritsma moet het beleid benoemen en niet personen aanspreken. Want dat kan echt hele gevaarlijke situaties opleveren."

Fritsma legde uit dat hij juist ook doelt op het beleid van het kabinet. Volgens hem is het gevaarlijk dat het kabinet onvoldoende middelen inzet om te controleren of er terroristen tussen de aangekomen vluchtelingen zitten. "De PVV mag die conclusie trekken", zei hij. Daar bleef de discussie ook bij.

Discussie over 'gevaar-uitspraak' PVV-Kamerlid Fritsma

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl