Jo Cox
NOS Nieuws

Doodgeschoten Cox was politiek talent en fervent EU-voorstander

Een veelbelovend politiek talent en een fervent voorstander van de Europese Unie. Zo wordt de 41-jarige Labour-parlementariër Jo Cox door Britse media omschreven. Vandaag werd ze neergeschoten toen ze op weg was naar een campagnebijeenkomst in de aanloop naar het Britse EU-referendum, dat volgende week gehouden wordt. Kort daarna overleed ze in het ziekenhuis.

Cox werd politiek actief na het behalen van haar diploma aan de universiteit van Cambridge in 1995. Nadat ze eind jaren 90 verschillende keren campagne had gevoerd voor de pro-Europese pressiegroep Britain in Europe, maakte ze carrière bij hulporganisaties als Oxfam, Save the Children en NSPCC, een Britse organisatie tegen kindermisbruik.

Dat is wat al die ervaringen me hebben geleerd - als je dit soort problemen negeert, worden ze erger.

Jo Cox

Het werk bij deze organisaties voedde haar interesse voor een zetel in het parlement. "In Darfur heb ik verschrikkelijke situaties gezien waarin vrouwen verschillende keren werden verkracht. In Uganda ben ik bij kindsoldaten geweest die een kalasjnikov hadden gekregen en daarmee hun eigen familie ombrachten", zei ze tegen de BBC.

Ze was ook in Afghanistan, waar stamhoofden haar vertelden dat ze het zat zijn dat hun eigen regering en de internationale gemeenschap problemen wegstoppen in plaats van ze tijdig op te lossen. "Dat is wat al die ervaringen me hebben geleerd - als je dit soort problemen negeert, worden ze erger."

Cox was net iets meer dan een jaar parlementariër, maar in die korte tijd had ze al een reputatie opgebouwd als duidelijke en solide spreker, schrijft de Yorkshire Evening Post.

De politie onderzoekt de plek waar Jo Cox werd neergeschoten en -gestoken

Eind vorig jaar was Cox een van de weinige parlementariërs die zich onthielden van stemming over Britse luchtaanvallen op doelen van Islamitische Staat in Syrië. Volgens haar was er meer nodig dan alleen militair ingrijpen om het conflict in de regio op te lossen.

In eerste instantie steunde Cox vorig jaar Jeremy Corbyn bij de verkiezingen voor een nieuwe Labour-partijleider, maar uiteindelijk stemde ze op een andere kandidaat. Cox zei achteraf dat ze er spijt van had dat ze Corbyn had gesteund, omdat ze hem toch niet goed genoeg vond voor het leiderschap.

Gisteren verstuurde Cox haar laatste tweet, waarin ze haar standpunt in het Britse EU-referendum nog eens duidelijk maakte. Op de foto is te zien hoe Cox samen met haar man en twee dochtertjes in een boot over de Theems raast. In haar hand heeft Cox een vlag met het woord 'in'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl