Mensen leggen bloemen bij een foto van Jo Cox
NOS Nieuws

Moord op Britse parlementariër Jo Cox: dit is wat we weten

In Groot-Brittannië is geschokt gereageerd op de moord op Jo Cox. De 41-jarige parlementariër is donderdagmiddag op weg naar een campagnebijeenkomst in Birstall in het noorden van Engeland, als ze door een man wordt aangevallen. Cox wordt neergeschoten en de man steekt op haar in.

Kort na haar aankomst in het ziekenhuis overlijdt de moeder van twee jonge kinderen.

De dodelijke schiet- en steekpartij vindt plaats in de buurt van een bibliotheek in de Noord-Engelse plaats. Cox, alom beschouwd als aanstormend politiek talent, voert daar campagne tegen een brexit.

Vlak na de aanval pakt de politie een man op. Volgens Britse media gaat het om de 52-jarige Tommy Mair, een 'einzelgänger' die in een klein huis in Birstall woont. Buurtbewoners vertellen dat de man altijd heel behulpzaam was, en bij meerdere buurtbewoners de tuin onderhield.

Ooggetuigen zeggen tegen Britse media dat de schutter Cox opwachtte voor haar kantoor. Toen ze naar buiten kwam, zou ze van dichtbij zijn beschoten en gestoken. De man zou ook 'Britain First' hebben geroepen, de naam van een extreemrechtse beweging in Groot-Brittannië.

Het lijkt erop dat de aanval doelgericht op Cox was, maar het motief van de man is nog onduidelijk. Buurtbewoners kunnen zich geen politieke uitspraken van Mair herinneren.

Als bekend wordt wat er in Birstall is gebeurd, volgen de reacties elkaar snel op. Zowel voor- als tegenstanders van een brexit laten weten dat ze de rest van de dag geen campagne voeren.

Nog steeds stromen de reacties op de moord binnen. Zo heeft Labour-leider Jeremy Corbyn een eerbetoon gehouden voor Cox en wordt wereldwijd geschokt gereageerd. De Britse krant The Guardian spreekt van een aanval op de democratie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl