NOS NieuwsAangepast

Neergeschoten Labour-politicus overleden

De Labour-parlementariër Jo Cox die vanmiddag in het noorden van Engeland werd neergeschoten en gestoken, is overleden. De 41-jarige vrouw die campagne voerde tegen een brexit laat twee kinderen na.

De politie pakte in de buurt een man van 52 op. Britse media zeggen dat het Tommy Mair is, uit Birstall. Sommige ooggetuigen zeggen tegen Britse kranten dat hij "Britain First" riep, voordat hij wegliep. Britain First is een extreemrechtse beweging in Groot-Brittannië.

Een andere getuige zegt tegen de BBC dat er gericht op Cox werd geschoten. Volgens de eigenaar van een café in de buurt schoot een man meerdere keren op Cox. Toen iemand hem wilde stoppen, trok de schutter een mes en begon haar daarmee aan te vallen, aldus de getuige.

Het schietincident was in de plaats Birstall, bij Leeds. Cox was op weg naar een bijeenkomst in de bibliotheek met kiezers uit haar district toen ze op straat werd neergeschoten.

Een andere man van rond de 50 is lichtgewond geraakt. In het gebied is extra politie ingezet.

Britse MP Cox overleden aan verwondingen

Jo Cox zat sinds vorig jaar in het Britse parlement. "Ze werd gezien als een groot politiek talent, onder meer vanwege haar inzet voor vrouwenrechten", zegt correspondent Tim de Wit. "Ze voerde de afgelopen weken ook fanatiek campagne om de Britten in de EU te houden."

Naar aanleiding van de schietpartij zijn alle brexit-campagnes stilgelegd. "Zowel Vote Leave van Boris Johnson als het kamp om de Britten in de EU te houden, heeft gezegd dat ze vandaag en waarschijnlijk ook morgen geen campagne gaan voeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl