liveblog
Aangepast

Stroom

liveblog gesloten

Leger VS: nu geen zaak tegen vrijgelaten militair

Het Amerikaanse leger ontkent dat militair Bowe Bergdahl wordt aangeklaagd voor desertie. Eerder vandaag meldde NBC News dat Defensie de militair zou aanklagen. Volgens het leger zijn die berichten "apert onjuist". Het onderzoek zou nog lopen en het is dus nog volstrekt onduidelijk of Bergdahl wordt vervolgd.

Bergdahl werd in 2009 door de Taliban gevangengenomen in Afghanistan. Vijf jaar later werd hij vrijgelaten en geruild voor vijf leden van de Taliban die vastzaten in Guantánamo Bay.

De Amerikaan Bowe Bergdahl in 2010

Camerabeelden brand supportershome Ajax vrijgegeven

De politie in Amsterdam heeft in Opsporing Verzocht beelden laten zien van de twee mannen die vrijdagochtend brand hebben gesticht in het supportershome van Ajax. De eerste beelden zijn om 03.10 uur gemaakt op metrostation Strandvliet. Daar lopen twee mannen naar de uitgang. Eén draagt iets wat op een plastic tas lijkt.

Even later duiken ze op bij het supportershome waar ook een camera stond. Eén van de twee mannen loopt rond het gebouw, de ander blijft posten. Plotseling loopt hij weg en daarna komt ook de andere man aangerend. Direct daarna is te zien hoe het supportershome in lichterlaaie staat. Wat later zijn ze voor de tweede keer te zien op de camerabeelden in het metrostation.

Brandweer in Enschede rukt uit voor brandende kaars

De brandweer in Enschede is aan het begin van de avond uitgerukt voor een brandende kaars. Dat meldt RTV Oost. Een voorbijganger had in een huis licht achter een raam zien flikkeren en belde de politie. Toen brandweerlieden met een ladder een kijkje namen door het slaapkamerraam, bleek het een kaars te zijn. Er was niemand thuis, dus neemt de politie nog contact op met de bewoners.

Taylor Swift gehackt op social media

Het lijkt erop dat de Amerikaanse zangeres Taylor Swift slachtoffer was van hackers. Accounts op Twitter en Instagram, beide geverifieerd, vroegen volgers om @Veriuser en @Lizzard te volgen. Die accounts zijn nu verwijderd, schrijft Mashable. Foto's die door de hackers werden geplaatst en tweets die zijn verstuurd, zijn offline gehaald.

De hacker(s) beweerden dat ze naaktfoto's van Swift zouden versturen, maar volgens de zangeres zelf is die kans behoorlijk klein.

Werkstraffen voor gefilmde mishandeling IJmuiden

De twee daders van een veelbesproken, gefilmde mishandeling in IJmuiden krijgen een werkstraf van 80 uur, waarvan 40 voorwaardelijk. De jongens komen onder toezicht van de jeugdreclassering. In september vorig jaar sloeg een van de jongens een meisje van 15 twee keer hard met zijn vuist in het gezicht. Ze viel. Toen ze lag, trapte de ander haar twee keer.

Tijdens de mishandeling stond er een grote groep jongeren om de twee daders en het slachtoffer heen. Volgens de rechter wisten die jongeren dus blijkbaar al dat er zou worden gevochten.

Verdachte van moord op Els Borst weet nu dat hij verdachte is

Bart van U. weet nu zelf ook dat hij wordt verdacht van de moord op Els Borst. Zijn advocate heeft hem vandaag verteld dat zijn DNA-profiel overeenkomt met sporen die bij het lichaam van de politica zijn gevonden.

Van U. zit al ruim twee weken gevangen omdat hij ook wordt verdacht van moord op zijn zus in Rotterdam, eerder deze maand.

'Nieuwe video Japanse IS-gevangene"

Er is opnieuw een video verspreid van IS met de Japanse gegijzelde Kenji Goto. In de video - waarvan de authenticiteit nog niet is bevestigd - zegt Goto dat hij en een Jordaanse piloot binnen 24 uur gedood dreigen te worden.

De video is weer een geluidsopname met een foto van Goto. Afgelopen weekend werd ook al een videoboodschap verspreid met Goto, waarin hij zegt dat zijn medegevangene Haruna Yukawa is onthoofd.

Een man kijkt in Tokio naar een groot scherm met nieuws over IS-gevangene Kenji Goto

Rekentoets blijft meetellen voor eindexamen

Middelbare scholieren moeten de komende jaren naast hun eindexamen een rekentoets doen die meetelt voor het eindexamen. Na de VVD steunt ook de Partij van de Arbeid het plan van staatssecretaris Dekker om de verplichte rekentoets door te zetten.

Op de toets is veel kritiek van onder meer scholen: de toets zou te moeilijk zijn en een te bepalende rol spelen bij het al dan niet slagen voor het eindexamen.

Laatste namen Holocaust-slachtoffers voorgelezen

In kamp Westerbork is een einde gekomen aan het voorlezen van de namen en leeftijden van de 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust.

Overlevende Bloeme Evers-Emden leest laatste namen voor

Donderdagavond werd begonnen met het oplezen van de namen van de slachtoffers. Sindsdien werd onafgebroken gesproken, 116 uur lang.

30.000 wietplanten gevonden

Dat ziet er zo uit. De hennepkwekerij werd opgerold in een bedrijfspand in het Gelderse Zaltbommel. Het is mogelijk de grootste hennepkwekerij die ooit in Gelderland is ontmanteld, zegt de politie.

Champagne verbaasd over kandidatuur Van Praag

Van Praag heeft gezegd dat ik een waardige kandidaat ben. En in een interview met de Voetbal International heeft hij gezegd dat hij zichzelf niet als kandidaat ziet. Dus dit verbaast mij.

Jérôme Champagne

Zo reageert Jérôme Champagne op de kandidaatstelling van Michael van Praag voor het FIFA-voorzitterschap. De Fransman is een van de kandidaten die het op gaat nemen tegen de zittende preses Sepp Blatter.

Groepsgesprekken nu ook op Twitter

Op WhatsApp en Facebook Messenger kon het al: in één klap meerdere mensen een privébericht sturen. En ook Twitter gaat dat nu mogelijk maken. Het sociale netwerk heeft bekendgemaakt dat het mogelijk wordt om groepsgesprekken te voeren via Direct Messages.

Twitter richt zich daarnaast nadrukkelijker op video. Voortaan kunnen video's direct vanuit de mobiele apps worden opgenomen, bewerkt en gedeeld. De nieuwe Twitter-functies zijn nog niet meteen voor iedereen beschikbaar; dat kan nog een paar dagen duren.

Gezondheidsraad wil minder blauw led-licht

Misschien moet je de helderheid van je beeldscherm eerst even aanpassen voordat je verder leest: de gezondheidsraad waarschuwt voor blauw led-licht. Die lichtjes zitten overal: in je smartphone, televisiescherm; zelfs in de kerstboom. Maar volgens de onderzoekers is het blauwe licht mogelijk schadelijk voor de ogen. Ze weten alleen nog niet in welke mate.

Steeds meer mensen kijken er steeds langer naar. Waar ligt de grens en gaan we daar niet met zijn allen overheen?

Woordvoerder Gezondheidsraad

De raad wil dat de iPads en flatscreens van de toekomst minder blauw ledlicht gaan gebruiken.

De oogst? Een muizenvraatverzekering

Friese boeren van wie het land is beschadigd door een muizenplaag, krijgen geen geld van Den Haag. De knaagdieren vreten velden kaal, waardoor de boeren tonnen aan schade hebben. Ook verzekeraars weigeren op te draaien voor de kosten. Staatssecretaris Dijksma bezocht zo'n getroffen bedrijf.

Dijksma: ik heb geen zak met geld te bieden

Hoe nu verder? Daar had Dijksma na afloop ook wel ideeën over:

Ben Howard en Bastille op Lowlands

Ben Howard, Major Lazer, Bastille, The Chemical Brothers en Caribou: Lowlands maakt al flink wat namen bekend. Dit jaar vindt het festival van 21 augustus tot 23 augustus plaats. De voorverkoop begint 7 februari.

Check alle namen op de site van het festival.

18 maanden cel in hoger beroep Syriëganger Omar H.

Omar H. tijdens de pro forma zitting in de rechtbank van Rotterdam

Syriëganger Omar H. is in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden voor het voorbereiden van een terroristische aanslag en voor opruiing. Hij had op internet opgezocht hoe hij bommen moest maken en plaatste opruiende teksten en video's op het web.

Eind oktober werd Omar nog veroordeeld tot een jaar cel, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. De rechtbank veroordeelde H. toen niet voor terrorisme.

De uitspraak tegen Omar H. is belangrijk, omdat er nog tientallen onderzoeken tegen andere Syriëgangers lopen. Ook ziet justitie H.'s zaak als een waarschuwing voor mensen die plannen hebben om naar Syrië af te reizen.

Schilderijen voelen voor blinden

Met je vingers aan kunstwerken zitten is niet langer verboden in Madrid. In het wereldberoemde Prado mogen blinden en slechtzienden schilderijen met hun handen aanraken. De speciale kopieën zijn gemaakt met 3D-printers.

Schilderijen voelen voor blinden

Eitje kan 'teruggekookt' worden

Wetenschappers hebben ontdekt hoe je een gekookt ei weer ongekookt kan maken. Klinkt als een monumental waste of time, schrijft The Independent, maar het is een doorbraak in het onderzoek naar kanker, biotechnologie en voedselproductie.

Tot nu toe werd aangenomen dat de proteïnen in eieren onomkeerbaar veranderd waren na het koken. Dankzij een substantie én een rondje door een speciale machine, keren de proteïnen weer in hun oude staat terug.

Verdachten brand supportershome in beeld

De politie heeft twee verdachten in beeld van de brandstichting in het supportershome van Ajax. De mannen zijn door camera's bij een metrostation vlakbij de Arena gefilmd. De beelden zijn vanavond in Opsporing Verzocht te zien.

Holy mackerel!

Het moet flink stinken in Belfast, want een auto heeft daar dit weekend een flinke lading vis verloren. Naar schatting lagen er meer dan 2000 vissen op de weg, die door veel mensen werden opgeraapt en meegenomen zijn naar huis. De gemeenteraad heeft nu gewaarschuwd dat de vis niet veilig is om te eten, omdat het op de weg heeft gelegen.

Dit is 'm dan: 2004 BL86

Dit is asteroïde 2004 BL86, die gisteren op een afstand van 1,2 miljoen kilometer langs ons aarde vloog. Dat lijkt heel ver weg, maar is relatief dichtbij: ongeveer drie keer zo ver dan de maan van de aarde staat. Wetenschappers krijgen niet vaak de kans om een asteroïde van dichtbij te zien. NASA's Goldstone Deep Space Network maakte de beelden:

Eén ding hebben ze al ontdekt: 2004 BL86 had een kleine maan bij zich.

FIFA strenger bij aantrekken jong talent

Het wordt lastiger voor voetbalclubs om jonge talenten al heel vroeg vast te leggen. Vanaf 1 maart moeten clubs eerst toestemming van de FIFA hebben om een speler van 10 jaar uit het buitenland te halen. De grens ligt nu nog op 12 jaar. De club moet ook goede redenen hebben om jonge spelers uit het buitenland te halen.

De FIFA onderzoekt momenteel of Real Madrid de regels overtreden heeft bij het aantrekken van minderjarige spelers. FC Barcelona werd daarvoor eerder al bestraft: de club mag een jaar lang geen spelers aantrekken

Datarover uitgeleverd aan VS

Vladimir Drinkman met zijn advocaat tijdens de behandeling van het kort geding

De Russische hacker Vladimir Drinkman mag van de rechtbank in Den Haag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij wordt verdacht van de grootste dataroof in de Amerikaanse geschiedenis. Hij zou samen met vijf anderen creditcardnummers hebben gestolen en daarmee miljoenen dollars hebben verdiend.

Zowel Rusland als Amerika hadden om zijn uitlevering gevraagd. Vladimir wilde liever naar Rusland, omdat zijn gezin daar woont. Maar hij moet naar de VS, omdat de Amerikanen eerder met hun verzoek kwamen. Ook speelt mee dat als Drinkman naar Rusland zou gaan, hij niet meer aan de VS kan worden uitgeleverd omdat de twee landen geen uitleveringsverdrag hebben.

Geen doel meer voor SC Oranje

Een goal scoren wordt iets lastiger bij de Arnhemse vereniging SC Oranje. De club heeft een betalingsachterstand en daarom zijn de voetbaldoelen weggehaald, meldt Omroep Gelderland. In 2008 zat de club ook al zonder doelpalen.

Zo groot was concentratiekamp Auschwitz

Het is vandaag 70 jaar geleden dat Auschwitz, het concentratie- en vernietigingskamp, werd bevrijd. Het kamp is een van de belangrijkste symbolen geworden van de holocaust. Auschwitz bestond uit meerdere kampen. de grootste waren Auschwitz I, Auschwitz II-Birkenau en Auschwitz III-Monowitz.

Op deze dronebeelden zie je hoe gigantisch groot het kamp was:

IS zo goed als verdreven uit Kobani

De Syrische grensplaats Kobani is volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten weer in handen van de Koerden. Na vier maanden zou de strijd zo goed als voorbij zijn. Volgens NOS-correspondent Sander van Hoorn is de nederlaag in Kobani vooral "een symbolische klap voor IS". "Want de dorpen en landerijen om Kobani heen zijn nog wel allemaal in handen van IS."

'Kobani weer in handen Koerden'

Indonesië staakt berging romp AirAsia

Onderwaterbeeld van de romp van het verongelukte AirAsia-toestel

Het Indonesische leger staakt de pogingen om de romp van het verongelukte toestel van AirAsia boven water te krijgen. Dat heeft het hoofd van de bergingsmissie laten weten: "Het spijt ons voor de nabestaanden, maar we hebben ons best gedaan."

Tot nu toe zijn de lichamen van 70 van de 162 inzittenden geborgen. De afgelopen drie dagen zijn twee pogingen ondernomen om de romp te lichten. Beide keren mislukte dat.

Rechter redt meisje van naam 'Nutella'

Nutella

Een meisje in Frankrijk is eventueel leed in de toekomst bespaard, dankzij een rechter. Twee ouders noemden hun in september geboren dochter Nutella, maar de rechter in Valenciennes heeft dat veranderd in 'Ella'. De reden? Nutella is de naam van broodbeleg en het kind heeft er geen belang bij om ook zo te heten. Omdat de ouders niet bij de zitting verschenen, besloot de rechter het kind om te dopen.

En je dochter 'aardbei' noemen kan ook niet door de beugel, vindt een andere rechter in Frankrijk. De ouders hadden al een andere optie, voor het geval Fraise niet zou mogen: Fraisine.

Minder vluchten naar Bagdad na kogels

Drie luchtvaartmaatschappijen vliegen tijdelijk niet meer naar Bagdad. Een vliegtuig van Flydubai is bij de landing op het vliegveld van Bagdad geraakt door kogels; niemand aan boord raakte gewond. Naast Flydubai hebben ook Emirates en Etihad Airways besloten om niet meer naar de hoofdstad van Irak te vliegen.

Boetes voor KPN en Vodafone

Telecom-aanbieders KPN en Vodafone moeten tonnen aan boetes betalen omdat ze zich niet aan de regels voor netneutraliteit hebben gehouden. Netneutraliteit betekent dat internetaanbieders al het internetverkeer gelijk moeten behandelen. Providers mogen websites en diensten niet blokkeren, afknijpen of juist voortrekken.

KPN heeft in het hele land een netwerk van wifi-hotspots. Wie verbonden was met zo'n hotspot van KPN, kon geen gebruikmaken van sommige manieren van internetbellen, omdat die waren geblokkeerd. Vodafone blokkeerde geen diensten, maar trok er juist een voor. Gebruikers konden via een app naar betaalzender HBO kijken, zonder dat daar datakosten voor in rekening worden gebracht.

Timelapse Times Square

De meeste sneeuw moet nog vallen in New York. Maar op Times Square ging het snel:

Times Square wordt wit

VS bespioneert automobilisten

Amerikaanse automobilisten worden bespioneerd, schrijft The Guardian. De Drug Enforcement Administration (DEA), die valt onder de FBI, zou op grote schaal kentekenplaten hebben gescand. Dat zegt de American Civil Liberties Union op basis van documenten van de DEA.

Volgens The Wall Street Journal is er een nationale database waarin voertuigen 'live' worden gevolgd. Daarin zouden honderden miljoenen gegevens over automobilisten staan. De database is eigenlijk alleen bedoeld om de drugshandel tegen te gaan, maar wordt ook gebruikt om andere mogelijke misdaden te monitoren, schrijft de krant.

Ambulance in de sloot

De brandweerauto en ambulance belandden allebei in de sloot

In Siddeburen, in Groningen, zijn een ambulance en een brandweerwagen door de gladheid in een sloot beland. Ze waren op weg om enkele mensen uit een auto te redden, die ook de droogstaande sloot in was gegleden. De inzittenden van de auto zijn gered, maar in de ambulance zit nog iemand bekneld, meldt de brandweer.

Facebook en Instagram doen 't niet

Probeer je je timeline te checken? Dat wordt op Instagram en Facebook lastig, want beide websites doen het niet. Het is onduidelijk wat er precies aan de hand is en of de websites snel weer in de lucht zijn.

New York ligt plat

Er wordt rekening gehouden met 30 tot 90 centimeter sneeuw

Het is stil in New York vandaag, want niemand - behalve de hulpdiensten - mag de weg op vanwege een sneeuwstorm. Wie toch de auto pakt, riskeert een boete van 300 dollar. Ook het openbaar vervoer ligt plat. Naar buiten gaan wordt sowieso afgeraden.

In andere delen van het noordoosten van de VS zijn ook dit soort reisverboden ingesteld. Op luchthavens van New York, Boston en Philadelphia zijn duizenden vluchten geannuleerd.