NOS Nieuws

IS zo goed als verdreven uit Kobani

'Kobani weer in handen Koerden'

De Syrische grensplaats Kobani is volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in Londen weer in handen van de Koerden. Na vier maanden zou de strijd zo goed als voorbij zijn.

NOS-correspondent Lucas Waagmeester bevestigt dat "de totale verovering van Kobani nabij" is. "Er zijn hooguit nog kleine buitenwijken waar IS-strijders zich verschansen. Vanochtend is er een vergadering waarin de Koerden praten over de staat waarin Kobani zich momenteel bevindt. Daar zal besloten worden of de Koerden zelf de stad als veroverd gaan verklaren."

Koerdische bronnen bevestigen dat IS nagenoeg uit de stad is verdreven.

NOS-correspondent Lucas Waagmeester

De Amerikanen, die vanuit de lucht nauw betrokken zijn bij de gevechten om Kobani, zijn nog terughoudend. Het Pentagon deelde gisteren nog mee dat de strijd nog niet voorbij is.

"Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil kennelijk nog voorzichtig zijn, maar onze eigen Koerdische bronnen in Kobani bevestigen dat IS nagenoeg uit de stad is verdreven", zei Waagmeester.

Volgens NOS-correspondent Sander van Hoorn is de nederlaag in Kobani vooral "een symbolische klap voor IS". "Want de dorpen en landerijen om Kobani heen zijn nog wel allemaal in handen van IS."

Principestrijd

"De Amerikanen en IS waren in een soort principestrijd beland, waar beiden veel op hebben ingezet", zei Van Hoorn. "De Amerikanen voerden enorm veel luchtbombardementen uit en kregen hulp van Peshmerga-strijders, Koerdische strijders en andere eenheden. Maar ook IS heeft enorm veel versterking naar Kobani gestuurd, maar uiteindelijk hebben zij deze slag verloren."

Kobani is dan wel veroverd, maar grote andere delen nog niet. Dat is frustrerend voor de coalitie.

NOS-correspondent Sander van Hoorn

"Het is ook wel frustrerend voor de coalitie. Kobani is dan wel veroverd, maar grote andere delen zijn dat nog niet. Raqqa, de hoofdstad van het door IS zelf uitgeroepen kalifaat, is nog stevig in handen van IS en dat geldt ook voor Mosul in Irak", zei Van Hoorn.

"De sympathisanten van IS zeggen dan ook 'we zijn dan wel weg uit Kobani, maar kijk eens wat het de coalitie gekost heeft en hoe lang dat duurde'. Zij zien dat echt als een opsteker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl