Michael van Praag opent een voetbalveld in Brazilië.
NOS Voetbal

Van Praag doet mee, maar hoe groot is zijn kans?

Michael van Praag heeft de handschoen opgepakt die Sepp Blatter eerder zijn tegenstanders toewierp. De FIFA-voorzitter verklaarde bij CNN: "Ze hebben nog geen moed getoond om met iemand te komen." Van Praag reageerde nog dezelfde dag met zijn kandidaatstelling, die al langer werd voorbereid.

Van Praag zal beseffen dat Blatter het nog nooit moeilijk heeft gehad in een voorzittersverkiezing. De KNVB-voorzitter maakt weinig kans om te winnen, maar hij heeft ook niets te verliezen.

Mohammed Bin Hammam en Sepp Blatter

In de loop der tijd zijn de voorwaarden voor tegenkandidaten steeds strenger geworden. Eerder had een tegenstander alleen maar de steun van een enkel land nodig. Bij de komende verkiezingen moeten kandidaten beschikken over vijf steunverklaringen. Michael van Praag is de eerste kandidaat die zegt al vijf landen achter zich te hebben.

In de komende weken zal duidelijk worden of zijn kandidatuur geaccepteerd wordt door de FIFA. De steunverklaringen worden onderzocht en de ethische commissie doet een onderzoek naar de integriteit van Van Praag. Als de KNVB-voorzitter deze procedure doorkomt, kan hij beginnen aan zijn verkiezingscampagne.

De verdeling van nationale bonden over de confederaties

209 stemmen

Van Praag, Blatter en eventuele andere kandidaten zullen dan gaan strijden om de steun van de 209 nationale bonden. Daarbij is de stem van Rusland evenveel waard als die van Samoa, Engeland telt even zwaar mee als Nieuw-Caledonië. Om de verkiezingen te winnen moet een kandidaat de meerderheid veroveren, dus 105 stemmen of meer. Blatter lijkt al zeker van zijn herverkiezing door de steun van Afrika (54 bonden), Azië (46) en Oceanië (11).

De Afrikaanse voetbalfederatie CAF sprak in september 2014 al zijn voorkeur uit voor Blatter: "Wij hebben unaniem besloten om onze steun aan kandidaat Joseph Sepp Blatter te geven voor de functie van voorzitter van de FIFA."

We willen niemand valse hoop geven

Voorzitter Aziatische voetbalfederatie AFC

Ook Azië kwam al met een steunbetuiging aan de Zwitser: "Vorig jaar hebben we tijdens het congres ons gezamenlijk achter Blatter geschaard. Dat blijft zo. We gaan onze positie niet veranderen", zei voorzitter Shaikh Salman Bin Ebrahim Al Khalifa van de Aziatische federatie recent in reactie op de kandidatuur van de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein. "We willen niemand valse hoop geven."

Omdat de federatie van Oceanië ook tot het kamp van de zittende voorzitter behoort, staat eigenlijk niets een herverkiezing van Blatter meer in de weg. Vanuit die positie is elke stem winst voor Van Praag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl