Een man kijkt in Tokio naar een groot scherm met nieuws over IS-gevangene Kenji Goto
NOS Nieuws

'Nieuwe video Japanse IS-gevangene'

Via sociale media is opnieuw een video verspreid van IS met de Japanse gegijzelde Kenji Goto. In de video - waarvan de authenticiteit niet is bevestigd - zegt Goto dat hij en een Jordaanse piloot binnen 24 uur gedood dreigen te worden.

De video is wederom een geluidsband met een foto van Goto. Afgelopen weekend werd ook al een videoboodschap verspreid met Goto, waarin hij zegt dat zijn medegevangene Haruna Yukawa is onthoofd.

In de nieuwe video wordt gezegd dat IS de vrijlating van een vrouwelijke gevangene in Jordanië eist. De Iraakse Sajida al-Rishawi was in 2005 betrokken bij een serie aanslagen op hotels in Amman, die tientallen levens eiste. Zij wilde zichzelf opblazen maar dat mislukte. De vrouw zit sindsdien vast en is ter dood veroordeeld.

In de videoboodschap zegt Goto dat Jordanië de vrouw moet vrijlaten, anders worden hij en de piloot vermoord. De piloot viel eind vorige maand in handen van IS nadat hij was neergestort in Syrië.

Correspondent Sander van Hoorn zegt dat de video mogelijk onderdeel is van de onderhandelingen. Twee Jordaanse parlementariërs hebben in Japanse media gezegd dat een uitruil mogelijk een optie is. Jordanië zou via een derde partij in gesprek zijn met IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl