Wie zijn de tegenkandidaten van Sepp Blatter?
NOS Voetbal

De uitdagers van FIFA-preses Blatter

Als het aan Sepp Blatter ligt, begint hij in juni aan zijn vijfde termijn als voorzitter van de FIFA. De 78-jarige Zwitser, onder wiens leiding de wereldvoetbalbond door een schimmige handel en wandel steeds meer onder vuur is komen te liggen, stelde zich afgelopen september kandidaat.

Inmiddels hebben zich een aantal uitdagers gemeld. Als voorlopig laatste in het rijtje is KNVB-voorzitter Michael van Praag aangesloten. Wie gingen de Amsterdammer voor?

KNVB-voorzitter Michael van Praag spreekt van een historische beslissing

Jérôme Champagne

De eerste die zich aandiende als kandidaat voor het voorzitterschap was Jérôme Champagne. Dat was een jaar geleden, toen Blatter nog niet zijn ambities voor de nabije toekomst had ontvouwd.

De 56-jarige Champagne, een Franse diplomaat, stond lange tijd te boek als een vertrouweling van de huidige preses. Hij nam de laatste jaren echter steeds nadrukkelijker afstand van het beleid van de Zwitser.

Champagne zei voor 'een andere FIFA' te willen zorgen: "Democratischer en meer gerespecteerd. Mensen eisen meer transparantie, meer verantwoordelijkheid en betere gedragsnormen. We kunnen zo niet verder in het voetbal. En dan kun je blijven toekijken of er iets aan doen. Ik heb besloten tot actie over te gaan."

Jérôme Champagne
Champagne niet bang om te verliezen

Ali Bin al-Hussein

Pas begin dit jaar liet de Jordaanse prins Ali Bin al-Hussein via Twitter weten ook zijn zinnen te hebben gezet op de hoogste functie binnen de wereldvoetbalbond. "Met genoegen kondig ik aan dat ik voornemens ben om mij kandidaat te stellen voor het FIFA-voorzitterschap", luidde het bericht.

De 39-jarige prins Ali is vice-voorzitter van de FIFA en voorzitter van de West-Aziatische voetbalfederatie (WAFF) en de Jordaanse voetbalbond.

Hussein schreef dat de voetbalsport een bestuur van wereldklasse verdient en "een voorbeeld van ethiek, transparantie en goed bestuur" zou moeten zijn. Hij hoopt als voorzitter ervoor te zorgen dat het voetbal weer centraal komt te staan en de discussies over corruptie uit de krantenkoppen verdwijnen.

In september steunde prins Ali Blatter, toen die zich kandidaat stelde voor een nieuwe periode als voorzitter. Hussein pleitte toen wel voor de invoering van een limiet voor het aantal keren dat iemand verkiesbaar kan zijn voor een FIFA-functie.

Ali Bin al-Hussein

David Ginola

Half januari beweerde ook David Ginola in te zijn voor het voorzitterschap van de FIFA. Dat deed hij in een videoboodschap op de website van de Ierse bookmaker Paddy Power, die zei de voormalig Frans international 328.000 euro te hebben betaald om naar voren te stappen.

Het had er alle schijn van dat 48-jarige Ginola, ooit een begenadigd voetballer maar als bestuurder zo groen als gras, zich had laten strikken voor een publiciteitsstunt.

"Ik stel me kandidaat omdat ik van voetbal houd", aldus Ginola, die in zijn loopbaan uitkwam voor onder meer Paris Saint-Germain, Newcastle United en Tottenham Hotspur. "We weten allemaal dat het FIFA-systeem niet werkt. Het voetbal moet veranderen, maar dat kan ik niet in m'n eentje. Daarom roep ik iedereen op om lid te worden van Team Ginola."

29 januari

De aanmeldingstermijn voor de verkiezingen voor het leiderschap van de FIFA sluit op donderdag 29 januari. De kandidaten moeten de steun van minimaal vijf voetbalbonden kunnen overleggen. Van Praag zegt vooralsnog als enige over dat aantal te beschikken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl