Midden-Oostenblog
Oorlog Hamas-Israël
NOS NieuwsAangepast

'Israëlisch kabinet bereidt zich voor op arrestatiebevelen van Strafhof'

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.

liveblog gesloten

'Israëlisch kabinet bereidt zich voor op arrestatiebevelen van Strafhof'

De Israëlische regering houdt er rekening mee dat het Internationaal Strafhof in Den Haag mogelijk de komende week al de aanhouding beveelt van premier Netanyahu, minister van Defensie Gallant en de stafchef van het Israëlische leger Halevi. Dat meldde de nieuwszender Kanaal 12 en wordt door andere media bevestigd.

Pogingen om de aanklager van het hof langs diplomatieke weg op andere gedachten te brengen, zouden nog niets hebben opgeleverd. De arrestatiebevelen zouden verband houden met de humanitaire situatie die door de oorlog in Gaza is ontstaan, met name de hongersnood, en het niet naleven door Israël van de plicht om burgers in tijd van oorlog te beschermen.

Netanyahu en zijn ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken zouden medio deze maand al besloten hebben om de aanhouding van Israëlische bewindslieden te voorkomen. Een bron verklaarde tegen The Times of Israël dat de hoop is gevestigd op bemoeienis van de Verenigde Staten.

Palestijnen op Westelijke Jordaanoever verliezen steeds meer land aan kolonisten

De Palestijnen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever zien dat de Israëlische staat en Israëlische kolonisten steeds meer land van hen afpakken. In de eerste maanden van het jaar heeft de regering grote stukken land toegewezen aan Israëlische kolonisten en het Israëlische leger.

De ultrarechtse minister Smotrich, die financiën en civiel bestuur in bezet gebied in zijn portefeuille heeft en zelf kolonist is, publiceerde jaren geleden een plan om de Westoever te annexeren. Hij zei vorige maand dat de regering "op strategische wijze" nederzettingen wil bevorderen. De regering zet zo daadwerkelijk stappen in de richting van een annexatie, zegt Mauricio Lapchik van Peace Now. "Het idee is dat er steeds meer kolonisten in het gebied gaan wonen, zodat de scheidslijn met het Palestijnse gebied verdwijnt."

Demissionair minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken pleitte maandag bij haar EU-collega's voor meer sancties tegen Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever die Palestijnen verjagen. "Er zijn heel veel acties van kolonisten die Palestijnen van hun huis en haard verjagen. Dat maakt het steeds ingewikkelder om tot een twee-statenoplossing te komen", zei ze.

De twee-statenoplossing gaat uit van de oprichting van een Palestijnse staat naast de Israëlische. Dat is waarop de VN, de VS en de EU inzetten als oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Maar op de Westelijke Jordaanoever wonen inmiddels zo'n 700.000 Israëlische kolonisten, ook al is dat volgens het internationaal recht illegaal. Als die daar blijven en ze hun grondgebied ook nog uitbreiden, blijft er voor die Palestijnse staat steeds minder over.

De bouw van een nieuwe nederzetting (archief)

Voedselhulporganisatie WCK hervat hulp na dood medewerkers

De auto's van WCK werden vanuit de lucht aangevallen

World Central Kitchen (WCK) hervat zijn werkzaamheden in Gaza. "We blijven treuren en rouwen over het verlies van de zeven vrienden en collega's", zegt de voedselhulporganisatie. De situatie in Gaza blijft afschuwelijk, maar het werk daar is belangrijk, aldus de organisatie. Naar eigen zeggen heeft WCK nooit zo veel levens kunnen redden als het afgelopen half jaar in Gaza.

De zeven maakten deel uit van een WCK-konvooi dat op 1 april hulpgoederen had afgeleverd in het midden van de Gazastrook. Onder hen was een Palestijn, de andere slachtoffers hadden een Poolse, Australische, Britse, Canadese en Amerikaanse nationaliteit. Het Israëlische leger was over het konvooi ingelicht en de auto's waren gemakkelijk te herkennen, ook vanuit de lucht. Toch werden ze doelwit van een luchtaanval. Het Israëlische leger en president Herzog boden hun excuses aan.

Het Israëlische leger liet vanavond weten dat het de komende dagen meer humanitaire hulp gaat toelaten. WCK heeft 276 vrachtwagens klaar staan om Gaza binnen te gaan. Daarmee kunnen bijna 8 miljoen maaltijden het gebied binnen worden gebracht. De organisatie heeft ook twee gaarkeukens in het gebied. Daar komt nog een derde bij.

'Hamas wil over Israëlisch voorstel praten'

Een staakt-het-vuren in Gaza lijkt een stapje dichterbij te komen. Eerder vandaag zei een bron van Hamas tegen persbureau Reuters dat een delegatie van Hamas morgen naar Egypte reist om op een Israëlisch voorstel te reageren. Tegen persbureau AFP zegt een bron nu dat Hamas "constructief" over dat voorstel wil praten.

Wat in het plan staat, is niet bekendgemaakt. Nieuwswebsite Axios meldde eerder dit weekend op basis van twee Israëlische bronnen dat Israël bereid is om te praten over het "herstel van een duurzame rust" in Gaza als alle gijzelaars zijn vrijgelaten.

Ondertussen nemen de spanningen in de Israëlische regering toe. De extreemrechtse ministers Smotrich van Financiën en Ben-Gvir van Nationale Veiligheid eisen van Netanyahu dat hij hoe dan ook de aanval op Rafah doorzet. Zo niet, dan is dat het einde van de regering, zeggen ze.

Smotrich zei in een video dat bemiddeling door Egypte er in het verleden steeds toe leidde dat Hamas zich kon herstellen. "Dat is precies wat we dit keer niet zouden doen. Instemmen met een Egyptisch akkoord is een vernederende capitulatie en een overwinning voor de nazi's over de ruggen van honderden Israëlische militairen die in de strijd gevallen zijn. Het betekent ook een acuut gevaar voor het voortbestaan van de staat Israël."

Minister Gantz, lid van het oorlogskabinet, zegt dat de vrijlating van de gijzelaars nu belangrijker is dan een aanval op Rafah. Als er een plan voor de vrijlating van de gijzelaars op tafel komt waar de Israëlische veiligheidsdiensten achter staan, moet de regering daar volgens hem mee instemmen. Zo niet, dan verliest de regering haar bestaansrecht, zei Gantz. Maar ook wat hem betreft moet de oorlog tegen Hamas doorgaan.

Lid van het oorlogskabinet Benny Gantz

Protesten bij universiteiten VS verspreiden zich

De protesten bij universiteiten in de Verenigde Staten verspreiden zich door het hele land en worden ook steeds heviger. Op de campussen ontvouwen zich ware tentenkampen, compleet met buffet, muziek en een zogenoemd veiligheidsteam dat indringers moet weren.

De meningen verschillen in hoe om te gaan met de protesten. De politie heeft honderden betogers gearresteerd en volgens sommigen gooit het politieoptreden alleen maar olie op het vuur.

"Studenten moeten hun solidariteit met de bevolking in Gaza kunnen uiten zonder afgeschilderd te worden als sympathisant van Hamas, als antisemiet of als terrorist. Het is schandalig", zegt Bassam Khawaja, docent aan de rechtenfaculteit van de Columbia Universiteit van New York, bijvoorbeeld tegen The Guardian.

De protesten zijn over het algemeen vreedzaam, maar universiteiten en Joodse studenten zeggen dat antisemitische uitingen toenemen. Vorige maand vertelden Joodse studenten van prominente universiteiten in het Amerikaanse Congres over hun ervaringen. Zo voelen ze zich onveilig en zeggen ze dat ze regelmatig te maken te hebben met fysiek en verbaal geweld. Sommige studenten zijn gestopt met het dragen van een keppel en verstoppen hun ketting met een davidster.

Lees meer over de protesten:

"Bedankt studenten", staat er op een tent in de Zuid-Gazaanse stad Rafah geschreven

Palestijnen vrezen inval in Rafah: 'Help ons'

Palestijnen, op het laatste stukje van de Gazastrook waar nog geen hevige grondgevechten zijn geweest, vrezen al maanden voor een Israëlische inval.

"We zijn nergens veilig", zegt een gevluchte Gazaan in Rafah:

Palestijnen vrezen inval in Rafah: 'Help ons'

'Delegatie Hamas morgen weer naar Caïro'

Een delegatie van Hamas gaat morgen naar Cairo om te praten over een bestand, zegt een anonieme bron binnen Hamas tegen persbureau Reuters. Bemiddelende landen hebben volgens de bron een voorstel voor een staakt-het-vuren klaar.

Wat dat voorstel precies inhoudt is niet bekend. Nieuwswebsite Axios meldde eerder dit weekend op basis van twee Israëlische bronnen dat Israël bereid is om te praten over het "herstel van een duurzame rust" in Gaza als alle gijzelaars zijn vrijgelaten.

Er wordt al maanden gesproken over een bestand in Gaza, maar de afgelopen weken liepen de onderhandelingen steeds vast. Dit weekend zei de voorzitter van het World Economic Forum (WEF) Børge Brende dat er toch weer wat beweging in lijkt te komen en er "enig nieuw momentum" ontstaat. Ook een hoge Israëlische functionaris toonde zich tegenover de krant The Times of Israël optimistisch over de gesprekken.

Abbas: alleen VS kan aanval Rafah voorkomen

Alleen de Verenigde Staten kunnen voorkomen dat Israël Rafah binnenvalt, zegt de Palestijnse president Abbas. Hij verwacht dat zo'n aanval "in de komende dagen" plaatsvindt. Het is niet bekend waar Abbas die verwachting op baseert.

De Verenigde Staten zijn tegen zo'n offensief en willen de aanval niet steunen. De Israëlische premier Netanyahu heeft echter al meerdere keren gezegd dat hij niet wil afwijken van zijn plan.

Volgens Abbas zou het een "misdaad" en "de grootste ramp in de geschiedenis van het Palestijnse volk" zijn om Rafah binnen te vallen. Hij sprak op een bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in de Saudische hoofdstad Riyad, waar ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken aanwezig is.

Gazanen vrezen al maanden voor een grondoffensief in Rafah. De stad in het zuiden van de Gazastrook is volgens de Israëlische regering het laatste bolwerk van Hamas.

Veel Gazanen zijn naar Rafah gevlucht, waar het nu veiliger is dan de rest van de Gazastrook

Protesten bij universiteiten en Correspondents' Dinner in VS

Honderden actievoerders hebben gisteravond gedemonstreerd bij het jaarlijkse diner voor Witte Huis-verslaggevers in Washington.

De demonstranten wilden bij het Correspondents' Dinner in het Washington Hilton-hotel aandacht vragen voor de journalisten die in de Gazastrook bij Israëlische aanvallen zijn gedood. Sommigen betichten de aanwezige journalisten ervan dat ze niet genoeg aandacht schenken aan de oorlog.

De demonstranten hingen een meterslange Palestijnse vlag op bij een gebouw aan de overkant van het hotel. De Amerikaanse president Biden ontweek de grootste groep demonstranten door via de achterzijde het pand in te gaan.

Ook op universiteiten in de VS werd weer gedemonstreerd. Er zijn in totaal tweehonderd demonstranten aangehouden op de Northeastern University in Boston, de Arizona State University en de Indiana University, schrijven Amerikaanse media. In Boston brak de politie een tentenkamp af die de actievoerders hadden opgezet.

De protesten bij universiteiten worden steeds feller. De meeste protesten verlopen vreedzaam, maar sommige universiteiten vinden dat de de demonstranten het lesgeven in de weg zitten en een onveilige sfeer creëren. Sommige Joodse studenten voelen zich onveilig door de acties en spreken van een antisemitische sfeer.

  • AFP
    Demonstranten bij Correspondents' Dinner
  • AFP
    Demonstranten bij Correspondents' Dinner
  • AFP
    De demonstranten hingen een meterslange Palestijnse vlag op

Houthi's claimen neerhalen Reaper-drone, VS bevestigt crash

De Houthi's in Jemen zeggen dat ze een Amerikaanse gevechtsdrone hebben neergehaald. Het zou gaan om een MQ-9 Reaper, een drone van 11 meter lang en een spanwijdte van 20 meter die circa 30 miljoen dollar kost (28 miljoen euro).

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger bevestigt aan persbureau Associated Press dat een Reaper van de luchtmacht in Jemen is gecrasht. Volgens de Amerikaanse tv-zender CBS is het al de derde Reaper die de Houthi's sinds november uit de lucht hebben geschoten.

De Houthi's verklaarden zich kort na het uitbreken van de oorlog in Gaza solidair met de Palestijnen en vallen sindsdien koopvaardijschepen in de Rode Zee aan die volgens hen een band met Israël hebben. De VS en bondgenoten voeren met onder meer drones tegenaanvallen uit.

De Houthi's hebben deze beelden van het veronderstelde wrak verspreid:

Houthi's claimen neerhalen van Amerikaanse drone

Israëlische minister: Rafah-offensief opschorten bij gijzelaarsdeal

De Israëlische minister Katz van Buitenlandse Zaken zegt dat het grondoffensief in Rafah zal worden opgeschort als er een overeenkomst met Hamas komt over de vrijlating van de gegijzelden. "Hun vrijlating heeft voor ons de hoogste prioriteit", zei hij in een interview met tv-zender Kanaal 12. "Als er een deal komt, dan staken we de operatie."

Israël is al maanden bezig met de voorbereidingen voor een grondoffensief op Rafah. De stad in Zuid-Gaza is volgens de regering het laatste bolwerk van Hamas in de Gazastrook. Maar het is ook de plek waar meer dan 1 miljoen gevluchte inwoners van Gaza op aanwijzing van Israël een veilig heenkomen hebben gezocht.

Onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben er daarom bij premier Netanyahu op aangedrongen om af te zien van een grootschalige aanval. Wel zijn er nu ook al dagelijks Israëlische bombardementen op de stad, waarbij vandaag nog een echtpaar en hun drie zonen van 12, 10 en 8 en hun buurmeisje van 4 maanden werden gedood.

Het is niet duidelijk in hoeverre Katz spreekt namens de hele Israëlische regering. Hij is dankzij zijn prominente ministerie wel lid van het veiligheidskabinet van Netanyahu, maar niet van het oorlogskabinet dat gaat over de invasie van Gaza.

Minister van Buitenlandse Zaken Katz

Hamas verspreidt opnieuw video van gegijzelden

Hamas heeft een propagandavideo verspreid met daarin beelden van twee Israëlische gegijzelden. De video is gepubliceerd door de al-Qassam-brigade, de gewapende tak van de terroristische beweging.

Te zien zijn Keith Siegel (64) en Omri Miran (46). Ze werden op 7 oktober ontvoerd uit hun huis in respectievelijk Kfar Azza en Nahal Oz. Ze roepen de regering-Netanyahu op om snel een overeenkomst te sluiten over de vrijlating van hen en andere gegijzelden.

Het is niet duidelijk wanneer de video is gemaakt. Wel zegt Miran dat hij al 202 dagen vastzit en spreekt Siegel over Pesach, een van de belangrijkste joodse feesten. Het is vandaag dag 204 van de oorlog en Pesach begon maandag, wat suggereert dat de video recent is opgenomen.

Keith Siegel en Omri Miran in de propagandavideo

Siegel heeft de Amerikaanse nationaliteit, maar woont al zo'n 40 jaar in Israël waar hij volgens de krant Haaretz werkt als ergotherapeut. Zijn vrouw Aviva werd ook gekidnapt, maar kwam eind november samen met 110 anderen vrij. Ook Miran is therapeut, met een specialisatie in shiatsu. Hij werd voor de ogen van zijn vrouw en dochters door terroristen meegenomen naar Gaza.

Mirans vader Danny zegt tegen het Israëlische Kanaal 12 dat hij gemengde gevoelens heeft over de beelden van zijn zoon. "Het doet verschrikkelijk pijn, maar ik ben ook blij om hem te zien. Hij ziet er goed uit. Ik hoop dat hij geestelijk ook sterk is."

Het is de tweede video met gegijzelden deze week. Woensdag verspreidde Hamas een video van de 23-jarige Hersh Goldberg-Polin, die daarin een vergelijkbare oproep deed.

Familieleden van de gegijzelden zeggen in reactie op deze nieuwe video dat het Israëlische kabinet moet kiezen tussen oorlog voeren of de gijzelaars. Militaire druk heeft volgens hen niet gewerkt om hun geliefden vrij te krijgen, schrijft The Times of Israel. Ze waarschuwen premier Netanyahu dat het binnenvallen van de Gazaanse stad Rafah, waar het leger zich al tijden op voorbereidt, zal leiden tot de dood van de mensen die zijn ontvoerd. "Israël moet kiezen voor het terugkrijgen van de gijzelaars."

Nummer 2 van Hezbollah waarschuwt Israël tegen opvoeren aanvallen

Naim Qassem op een foto uit september 2023

Naim Qassem, de op een na hoogste leider van Hezbollah, heeft de Israëlische defensieminister Gallant gewaarschuwd dat die het aantal aanvallen op Libanon niet moet opvoeren.

Gallant bezocht woensdag het legerhoofdkwartier in het noorden van het land. Hij zei daar dat zijn belangrijkste doel is dat de geëvacueerde inwoners van Noord-Israël weer naar huis kunnen en dat de komende tijd daarbij cruciaal is.

Sinds het uitbreken van de oorlog in de Gazastrook zijn er ook dagelijks beschietingen over en weer tussen het Israëlische leger en militanten van Hezbollah, die aanvallen uitvoeren om de Palestijnen in Gaza te steunen. Tienduizenden Israëliërs die langs de noordgrens van het land woonden, hebben daarom elders hun toevlucht moeten zoeken. Ook in Libanon zijn er tienduizenden ontheemden.

Oorlog staat volgens Qassem de terugkeer van de Israëliërs juist in de weg. "Het vergroten van de agressie maakt hun levens ingewikkelder", citeert de Libanese zender LBCI hem. "Deze strijd kan hun terugkeer definitief onmogelijk maken."

Volgens Qassem kunnen de Israëliërs pas terug als Israël de oorlog in de Gazastrook stopt. "Als wij akkoord zouden gaan met een staakt-het-vuren terwijl Israël doorgaat in Gaza, dan zouden we de Israëlische vijand steunen. Wij staan naast de Palestijnen, niet naast Israël. Dus laat eerst de wapens in Gaza zwijgen en daarna zal dat ook in Libanon gebeuren."

Bekijk ook deze uitleg over de invloed van Hezbollah in de regio:

Zes tot acht Palestijnen doen mee aan Spelen in Parijs

De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité verwacht dat er zes tot acht Palestijnse sporters zullen deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs. Zelfs als sommigen van hen zich niet kwalificeren, krijgen ze een uitnodiging, zegt IOC-hoofd Thomas Bach tegen het Franse persbureau AFP.

De oorlog tussen Israël en Hamas heeft de Palestijnen gedwongen hun sportieve ambities terug te schroeven, zei Nader Jayousi van het Palestijnse Olympisch Comité begin deze maand tegen nieuwszender France24. Door de oorlog kwam er een abrupt einde aan een programma dat erop gericht was het aantal Palestijnse sporters dat zich kwalificeert te vergroten. Aan de vorige Spelen in Tokio deden vijf Palestijnen mee.

Blokkade doorgaande weg in Amsterdam door pro-Palestijnse activisten

In Amsterdam hebben enkele tientallen pro-Palestijnse actievoerders de Piet Heinkade, een doorgaande weg achter het Centraal Station, een paar uur geblokkeerd. Rond 11.00 uur gingen ze op de weg zitten met Palestijnse vlaggen. Er werden leuzen geroepen tegen de oorlog in de Gazastrook en ook tegen koning Willem-Alexander.

De betogers riepen onder meer "From the river tot the sea, Palestine will be free" en 'Willem schande, bloed aan je handen". De actie was op Koningsdag omdat de demonstranten vinden dat de koning zich moet uitspreken tegen het Israëlische optreden in Gaza.

De politie was aanwezig, maar greep niet in. Na ongeveer twee uur vertrokken de actievoerders uit eigen beweging.

Sommige Koningsdag-vierders kregen met de blokkade te maken:

Iran: bemanning schip gelinkt aan Israël wordt vrijgelaten

De bemanning van een containerschip dat door de Iraanse Revolutionaire Garde in de Straat van Hormuz is geënterd, zal worden vrijgelaten. Dat zegt de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken.

De MSC Aries, die onder Portugese vlag vaart, werd op 13 april in beslag genomen vanwege "overtreding van de maritieme wet" en omdat het schip volgens Iran een link met Israël heeft. De entering gebeurde enkele dagen nadat Iran wraak had gezworen voor een Israëlische luchtaanval op het Iraanse consulaat in Syrië. Sinds de inbeslagname is de rederij met de Iraanse autoriteiten in gesprek over de vrijlating van de 25 bemanningsleden en het lossen van de vracht.

Iraanse media melden nu dat minister van Buitenlandse Zaken Amirabdollahian in een telefoongesprek met zijn Portugese collega heeft gezegd dat de "humanitaire kwestie van de vrijlating van de bemanning ons ernstig zorgen baart".

Hij kondigde aan dat de bemanningsleden zullen worden overgedragen aan hun ambassades in Teheran. Wanneer dit gebeurt, is niet duidelijk.

MSC Aries

Hulp voor Gaza vanuit Cyprus hervat

De noodhulp per schip vanuit Cyprus naar Gaza is weer op gang gekomen, meldt persbureau Reuters. Gisteravond is een schip met voedsel naar de Gazastrook vertrokken.

De hulp vanuit Cyprus lag stil sinds de dood van zeven hulpverleners als gevolg van een Israëlische drone-aanval op hun konvooi op 1 april. Het Israëlische leger erkende kort na de aanval een fout te hebben gemaakt. Hulporganisatie World Central Kitchen, waar de hulpverleners deel van uitmaakten, heeft zijn activiteiten in Gaza gestaakt.

Het kleine vrachtschip dat gisteren uit de haven van Larnaca is vertrokken, vervoerde hulp uit de Verenigde Arabische Emiraten. De hulp komt in Gaza aan bij een van puin gebouwde steiger. De VS is sinds donderdag bezig een drijvende haven aan te leggen, waardoor veel grotere schepen gebruikt kunnen worden. Alle hulpgoederen worden voor vertrek in Cyprus door Israël gecontroleerd.

Israël: laatste kans voor deal gijzelaars

Israël wil de onderhandelingen over de vrijlating van gijzelaars door Hamas nog een laatste kans geven. Als er in de gesprekken te weinig vooruitgang wordt geboekt, dan zal Israël de inval in de stad Rafah doorzetten. Israëlische functionarissen hebben dat gezegd tegen een delegatie uit Egypte, melden The Times of Israel en de Amerikaanse nieuwssite Axios.

Egypte dringt aan op een akkoord tussen Israël en Hamas om een inval in Rafah te voorkomen. In de stad in het zuiden van de Gazastrook verblijven naar schatting ruim een miljoen Palestijnen. Caïro is bang dat grote aantallen Palestijnen de grens met Egypte zullen oversteken als het offensief van start gaat.

De onderhandelingen tussen Hamas en Israël over een gevechtspauze en de vrijlating van de gijzelaars verlopen al lange tijd zeer moeizaam, hoewel er deze week wel weer wat lijkt te bewegen. Een hoge Israëlische functionaris toont zich tegenover The Times of Israël optimistisch over de gesprekken.

Een kamp in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook

Olietanker beschadigd na raketaanval Houthi's

Voor de kust van Jemen is een olietanker beschadigd geraakt na een raketaanval door de Houthi's. De Britse maritieme veiligheidsdienst meldt dat de Andromeda Star meermaals is geraakt, maar dat er geen doden of gewonden zijn.

De Houthi's claimen dat ze een Brits schip hebben aangevallen, maar uit gegevens blijkt dat de olietanker onlangs is verkocht. De huidige eigenaar zou gevestigd zijn op de Seychellen. De tanker, die vaart onder Panamese vlag, was op weg van Rusland naar India.

De Houthi's voeren sinds november raket- en droneaanvallen uit op schepen in de Rode Zee en Golf van Aden. Aanvankelijk waren die vooral gericht tegen schepen die volgens de Houthi's een link hebben met Israël, maar nu worden ook schepen bestookt die van een Amerikaanse of Britse eigenaar zouden zijn. Dat is een reactie op aanvallen van de Amerikanen en Britten op doelen van de Houthi's in Jemen.

De verklaring van de Houthi's over de aanval werd op tv uitgezonden

ICJ doet dinsdag tussentijdse uitspraak in zaak Nicaragua over Duitse wapenleveringen

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag doet dinsdag een tussentijdse uitspraak in de zaak die Nicaragua tegen Duitsland heeft aangespannen. Volgens Nicaragua schendt Duitsland het genocideverdrag door wapens te leveren aan Israël. Een definitieve uitspraak kan nog jaren op zich laten wachten, maar het ICJ kan dinsdag al maatregelen opleggen aan Duitsland.

Met de zaak hoopt Nicaragua een halt toe te roepen aan Duitse wapenleveranties aan Israël. Na de Verenigde Staten levert Duitsland het meeste militaire materieel en wapens aan het land in oorlog. Volgens Nicaragua worden die wapens gebruikt om genocide te plegen in Gaza, maar Duitsland weerlegt dit met het tegenargument dat 98 procent van de wapenleveringen uit niet-dodelijk materieel zoals helmen en scherfvesten bestaat.

In Duitsland ligt de zaak gevoelig. Het Genocideverdrag werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgesteld als reactie op de Holocaust.

Met de aanklacht volgt Nicaragua het voorbeeld van Zuid-Afrika, dat Israël eerder dit jaar voor hetzelfde hof daagde. De rechter oordeelde toen in een tussentijdse uitspraak dat Israël meer moet doen om genocide te voorkomen. De uitspraken van het Internationaal Gerechtshof zijn bindend, maar het hof heeft geen mogelijkheid om de naleving ervan af te dwingen.

Kabinet stelt eisen aan UNRWA voor hervatting steun

Het kabinet zal in de toekomst weer overwegen steun te geven aan UNRWA, maar dan zal de VN-hulporganisatie wel aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Dat schrijft demissionair minister Schreinemacher voor Ontwikkelingssamenwerking in een Kamerbrief. Nederland zette de financiële steun aan de organisatie net als veel andere landen stop nadat Israël medewerkers van de organisatie had beschuldigd van betrokkenheid bij de aanslagen op 7 oktober.

Eerder deze week concludeerde een onafhankelijk rapport dat Israël geen bewijs heeft geleverd van banden tussen de UNRWA en Hamas of de Islamitische Jihad. Wel werden er een aantal aanbevelingen gedaan die de neutraliteit van de hulporganisatie moeten verbeteren. Het kabinet wil dat UNRWA deze maatregelen opvolgt, voordat zij weer financiële steun zullen verlenen aan de hulporganisatie.

De jaarlijkse financiële steun van Nederland voor de hulporganisatie, die dit jaar 19 miljoen euro bedroeg, was al overgemaakt voordat besloten werd om de bijdragen te bevriezen. "Er waren op dat moment geen additionele bijdragen voorzien aan UNRWA en dat is momenteel nog steeds het geval", schrijft Schreinemacher aan de Tweede Kamer.

Volgens de minister heeft het kabinet nog steeds zorgen over de neutraliteit van UNRWA, maar is de organisatie ook cruciaal voor hulp in Gaza. "Daarom zal het kabinet UNRWA bij toekomstige bijdragen om de crisis te adresseren weer meewegen als potentieel kanaal voor hulp. Mocht dat in de toekomst weer aan de orde zijn dan zal een weging worden gemaakt."

Netanyahu benadrukt: uitspraken ICC zullen geen invloed op acties Israël hebben

De Israëlische premier Netanyahu benadrukt dat de uitspraken van het Internationaal Strafhof (ICC) geen invloed zullen hebben op de acties van Israël. Wel stelt hij dat ICC-uitspraken "een gevaarlijk precedent kunnen scheppen".

"Onder mijn leiding zal Israël nooit enige poging van het Internationaal Strafhof in Den Haag accepteren om zijn fundamentele recht op zelfverdediging te ondermijnen", zei Netanyahu in een verklaring op Telegram.

Het Internationaal Strafhof is een onafhankelijke internationale rechtbank die individuen kan vervolgen die worden verdacht van onder meer genocide en oorlogsmisdaden. Hoofdaanklager Karim Khan doet momenteel onderzoek naar oorlogsmisdrijven in Israël en de Palestijnse gebieden.

Onder meer Israël, Rusland en de Verenigde Staten erkennen het ICC niet, wat betekent dat zij arrestatiebevelen van het hof voor onderdanen in hun land in principe zullen negeren. Verdachten uit deze landen kunnen wel worden opgepakt als ze een land bezoeken dat het ICC wel erkent. Palestina is sinds 2015 aangesloten bij het rechtsprekende orgaan.

Israëlische nieuwszender: zorgen in Israël

Channel 12, een van Israëls belangrijkste nieuwskanalen, meldde vorige week dat Israël zich zorgen maakt over de mogelijkheid dat het ICC een arrestatiebevel tegen Netanyahu uitvaardigt.

Het ICC moet niet verward worden met het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Het ICJ is een onderdeel van de Verenigde Naties en spreekt zich uit in ruzies tussen staten. Daar spande Zuid-Afrika een proces aan tegen Israël omdat het land het genocideverdrag zou schenden in Gaza.

Burgemeesters spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De brief is ondertekend door 329 burgemeesters en is gedeeld door de gemeente Amsterdam. "Het recent opgelaaide antisemitisme houdt verband met de geweldsexplosie in het Midden-Oosten", is te lezen in de brief.

Volgens de burgemeesters is antisemitisme nooit weggeweest, maar is het sinds het begin van de oorlog op 7 oktober tussen Israël en Hamas wel toegenomen. "Online, op straat, in de klas, op de sportvereniging en bij onze universiteiten en hogescholen: overal ervaren Joodse stad- en dorpsgenoten anti-Joodse intimidatie en agressie."

In de brief zeggen de burgemeesters te "gruwen" van burgerdoden in Gaza en benadrukken ze dat kritiek op de Israëlische regering geen antisemitisme is. "Maar Joodse mensen verantwoordelijk houden voor het handelen van die regering, alleen omdat zij Joods zijn, is dat wel. Joodse mensen intimideren, uitschelden of zelfs fysiek aanvallen is antisemitisch en strafbaar."

Lees hier meer over de open brief van de burgemeesters:

VN: het kan veertien jaar duren voordat puin in Gaza is opgeruimd

Het verwijderen van de enorme hoeveelheid puin in Gaza, inclusief niet-geëxplodeerde bommen, kan veertien jaar duren. Dat zegt Pehr Lodhammar, hoofdofficier van de mijnenbestrijdingsdienst van de Verenigde Naties. Er zou naar schatting zo'n 37 miljoen ton aan puin liggen in de Gazastrook.

"We weten dat doorgaans ten minste 10 procent van de afgevuurde landmunitie niet werkt", zegt Lodhammar tijdens een briefing in het Zwitserse Genève. "We hebben het over veertien jaar werk met honderd vrachtwagens."

Begin deze maand keerden Palestijnen terug naar de zuidelijke stad Khan Younis, nadat het Israëlische leger zich daar had teruggetrokken. De verwoesting is enorm:

Gevluchte Palestijnen keren terug naar Khan Younis: 'De verwoesting is onwerkelijk'

Gazaanse baby die luchtaanval overleefde is overleden

De Palestijnse baby die afgelopen weekend werd geboren nadat haar moeder was gedood bij een Israëlische luchtaanval is gisteren overleden. Dat heeft haar oom bekendgemaakt. De baby kwam via een keizersnede ter wereld, nadat haar moeder, vader en zusje van vier waren gedood in hun huis in Rafah, de grensstad in het zuiden van de Gazastrook.

Sabreen was 30 weken oud en was er niet goed aan toe. Ze heeft dagenlang in een couveuse gelegen op de intensive care. Ze is nu begraven naast haar ouders.

Lees hier meer:

Studenten in Parijs blokkeren universiteit als protest tegen Israël

Studenten in Parijs hebben de ingang van het prestigieuze Sciences Po geblokkeerd. Dat is de beroemdste opleiding voor Politicologie in het land, waar een groot deel van de Franse politieke elite heeft gestudeerd. De studenten willen zo aandacht vragen voor de oorlog in Gaza. Ze eisen dat het instituut Israël veroordeelt en niet meer samenwerkt met "medeplichtigen aan de onderdrukking van de Palestijnen.

Op beelden die rondgaan op X is onder andere te zien hoe studenten de ingang blokkeren met kliko's en pallets:

"We zijn erg blij dat studenten aan steeds meer universiteiten zich mobiliseren", zegt de 20-jargie Zoë tegen persbureau Reuters, een masterstudent Bestuurskunde aan Sciences Po. "We hopen dat dit zich zal verspreiden naar alle universiteiten en zelfs verder dan dat."

Woensdagavond werd er ook geprotesteerd bij het opleidingsinstituut. De politie heeft toen zo'n zestig studenten bij een sit-in verwijderd. Dat leidde tot verontwaardiging bij een aantal docenten en linkse politici, die spraken van een vreedzaam protest. De directeur riep de politie toen op om in te grijpen.

De protesten in Parijs doen denken aan die inde VS, al zijn ze niet zo groot. Daar protesteren universiteitsstudenten door het hele land tegen het Gaza-beleid van de Amerikaanse regering. Die protesten begonnen vorige week op de Columbia University in New York en hebben zich sindsdien snel verspreid. De studenten eisen een staakt-het-vuren en hebben felle kritiek op president Biden, die ze 'Genocide Joe' noemen. Ze vinden dat hij vooral de kant van Israël kiest en weinig aandacht heeft voor de Palestijnen.

Lees hier meer over de protesten in de VS:

Israëlische burger gedood bij aanval van Hezbollah

Bij een aanval van de Libanese beweging Hezbollah op Israël is een Israëlische burger gedood. Hezbollah heeft naar eigen zeggen antitankraketten en artilleriegranaten afgevuurd op een Israëlisch konvooi dat langs de grens met Libanon reed. Daarbij zouden ook twee voertuigen zijn vernield.

Het Israëlische leger zegt niets over de vernietiging van de voertuigen, maar laat wel weten dat een Israëlische burger die werkzaamheden aan de de infrastructuur uitvoerde gewond is geraakt en later is overleden. De aanval vond plaats in de nacht van donderdag op vrijdag in een betwist gebied langs de grens dat in Libanon bekend staat als de Kfar Chouba-heuvels en in Israël als Har Dov.

Israël heeft zelf ook aanvallen uitgevoerd op het zuiden van Libanon, onder andere op het nabijgelegen dorp Shebaa. Volgens het Israëlische leger is een wapenopslagplaats en een lanceerplatvorm voor raketten geraakt. Het Libanese staatspersbureau NNA meldt dat er bij die beschietingen huizen zijn vernield. Er is niets bekend over slachtoffers.

Dit zijn foto's van het dorp Shebaa na de aanvallen van Israël:

Sinds het begin van de oorlog op 7 oktober zijn er regelmatig beschietingen tussen Hezbollah en het Israëlische leger. De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant zei woensdag dat het leger de helft van de officieren van Hezbollah in het zuiden van Libanon heeft uitgeschakeld. De Libanese groep spreekt dat tegen.

'Israël zou vrijlaten van minder gijzelaars accepteren'

Israëlische media, waaronder The Times of Israel, melden dat Israël bereid is af te zien van de eis dat veertig gijzelaars worden vrijgelaten in ruil voor een tijdelijk staakt-het-vuren. Israël zou nu bereid zijn genoegen te nemen met twintig gijzelaars, zolang het vrouwen, mannen boven de vijftig en ernstig zieken zijn.

Het oorlogskabinet heeft het team van onderhandelaars opgedragen dit te bespreken met een Egyptische delegatie die vandaag in Tel Aviv arriveert. The Times of Israel meldt dat Hamas een voorstel heeft afgeslagen om veertig gijzelaars vrij te laten. Volgens Hamas zijn er niet zoveel gijzelaars meer in leven in de categorieën vrouwen, mannen boven de vijftig en ernstig zieken.

Een hooggeplaatste Israëlische functionaris spreekt het getal van twintig tegen en heeft het over 33 gijzelaars.

Terreurgroepen in Gaza houden nog zo'n 130 gijzelaars vast. Dertig van hen zouden niet meer leven.

Opnieuw veel protesten op Amerikaanse universiteiten

Op verschillende universiteiten door heel de VS hebben studenten opnieuw geprotesteerd tegen het Gaza-beleid van de Amerikaanse regering. De protesten begonnen vorige week op de Columbia University in New York en hebben zich sindsdien als een olievlek over andere universiteiten verspreid.

De studenten en soms ook docenten die zich aansluiten bij het protest, eisen een staakt-het-vuren en hebben felle kritiek op president Biden, die ze de bijnaam 'Genocide Joe' hebben gegeven. Ze vinden dat hij vooral de kant van Israël kiest en weinig aandacht heeft voor de Palestijnen.

Op veel scholen is het protest vredig, in verschillende steden kwam de politie in actie. Onder meer in Atlanta (Georgia), Columbus (Ohio), Los Angeles (Californië) en Bloomington (Indiana) zijn tientallen mensen opgepakt en kwam het tot een confrontatie met de politie.

Een Amerikaanse student met de Palestijnse vlag in Austin, Texas

VS begonnen met bouw noodhaven in Gaza

De VS is begonnen met de bouw van een noodhaven in Gaza. Het gaat om een platform en een pier waar schepen kunnen afmeren om vanaf zee humanitaire hulp in het gebied te krijgen. Israël staat hulp via veilige routes over land mondjesmaat toe. Het is de bedoeling dat de tijdelijke haven begin volgende maand klaar is.

Hulporganisaties pleiten al langer voor meer hulp over land: het zou de enige manier zijn om de honger in het gebied wezenlijk aan te pakken. Andere opties, zoals via luchtdroppings, zijn een druppel op een gloeiende plaat.

Een team van de Verenigde Naties is gisteren onder vuur genomen tijdens een bezoek aan de plek waar de haven moet komen. Dat zegt een woordvoerder van de VN. Het is niet bekend wie het gebied onder vuur nam.

Niemand van de medewerkers raakte gewond, maar volgens de woordvoerder moesten de VN-medewerkers "voor enige tijd" schuilen in een bunker. Het team kon het bezoek uiteindelijk afmaken.

VS en 17 andere landen roepen Hamas in verklaring op tot vrijlating gijzelaars

De Verenigde Staten en 17 andere landen hebben een gezamenlijke verklaring uitgebracht waarin ze Hamas oproepen tot vrijlating van gijzelaars. Naast de Verenigde Staten is de verklaring ook ondertekend door Argentinië, Brazilië, Bulgarije, Canada, Colombia, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Spanje, Thailand en het Verenigd Koninkrijk. Al die landen hebben burgers die momenteel nog door Hamas worden gegijzeld.

Het is de eerste keer sinds 7 oktober dat er zo'n gezamenlijke verklaring wordt uitgebracht. Tijdens de terreuraanval van Hamas werden meer dan tweehonderd mensen gegijzeld.

In de verklaring roepen de landen Hamas op om akkoord te gaan met een voorstel voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in ruil voor de vrijlating van alle gijzelaars. Tijdens die gevechtspauze zou ook humanitaire hulp Gaza binnen worden gelaten. Hamas heeft steeds gezegd dat het alleen een permanente wapenstilstand wil, waarbij Israël al zijn troepen uit de Gazastrook haalt, iets waar Israël niet in mee wil gaan.

In reactie op de gezamenlijke verklaring zegt Hamas-leider Abu Zuhri dat hun eisen overeind blijven staan. Hamas laat zich volgens hem niet door Amerikanen onder druk zetten om de gijzelaars vrij te laten.

Medewerker Belgische hulporganisatie komt om bij bombardement in Gaza

Een medewerker van een Belgische ontwikkelingsorganisatie is omgekomen bij een bombardement op zijn huis in Gaza. Dat meldt de Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid op X.

Op het moment van de aanval, in de zuidelijke stad Rafah, waren er 25 mensen in huis aanwezig. Ook zijn zoontje van zeven, zijn vader en broer kwamen om bij het bombardement, aldus het Belgische ministerie.

In een verklaring betuigt de minister haar medeleven. Ook benadrukt ze dat "het willekeurig bombarderen van civiele infrastructuur en van onschuldige burgers ingaat tegen elk internationaal, humanitair en oorlogsrecht".

De man werkte voor de organisatie Enabel, die verbonden is aan de Belgische overheid. Volgens de minister stond de man op een lijst met personen die in aanmerking kwamen om de Gazastrook te verlaten, maar had hij nog geen toestemming gekregen van de Israëlische autoriteiten om te vertrekken. Op dit moment zitten nog zeven andere medewerkers van de organisatie vast in Gaza.

Pro-Palestijnse betogers onderbreken twee keer debat in Tweede Kamer

Pro-Palestijnse actievoerders hebben vanmorgen tot twee keer toe een debat in de Tweede Kamer onderbroken. De betogers zaten op de publieke tribune tijdens een debat over de parlementaire enquête over fraudebeleid. Vanaf daar riepen ze onder meer 'free, free Palestine' en 'from the river to the sea'. De politie en beveiligers van de Tweede Kamer verwijderden de betogers.

Ook in de centrale hal en voor de ingang van het parlementsgebouw werd actiegevoerd. Sommige mensen zwaaiden met Palestijnse vlaggen. De ingang werd enige tijd geblokkeerd door zo'n vijftien demonstranten, maar aan het eind van de ochtend werden ook zij door de politie verwijderd.

De activisten horen bij Extinction Rebellion Justice Now!. Die groep demonstreerde deze maand al eens in de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Bosma gaat aangifte doen. Ook legt hij de circa vijftien actievoerders een toegangsverbod op.

Een betoger wordt weggesleept

Israëlische krant: 'Campagne tegen internationale steun UNRWA mislukt'

Volgens de Israëlische krant Haaretz hebben Israëlische overheidsfunctionarissen toegegeven dat "de campagne om internationale steun aan UNRWA te stoppen", is mislukt. Dat meldt de krant op basis van anonieme Israëlische bronnen die de krant de afgelopen dagen heeft gesproken. Nu verschillende landen hun financiële steun aan de organisatie hebben hervat, is het Israël niet gelukt om bondgenoten te laten twijfelen aan de intenties van de VN-organisatie die hulp biedt aan de Palestijnen.

Hulporganisatie UNRWA kwam in de afgelopen maanden onder vuur te liggen nadat Israël UNRWA ervan had beschuldigd banden te hebben met terreurorganisatie Hamas. Twaalf medewerkers waren volgens Israël betrokken bij de terreuraanslag van 7 oktober. Naar aanleiding van de aantijgingen schortte een groot aantal landen financiële steun aan UNRWA op. De VN stelde meerdere onafhankelijke onderzoeken in.

Afgelopen maandag werd een onafhankelijk onderzoek gepresenteerd, onder leiding van de voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Colonna, waaruit naar voren kwam dat de UNRWA voldoende neutraal opereert. Wel werden enkele aanbevelingen gedaan om die neutraliteit te blijven waarborgen.

Naar de beschuldigingen tegen de twaalf medewerkers loopt nog een ander onderzoek, maar Colonna's onderzoek van maandag was reden genoeg voor Duitsland de geldkraan naar UNRWA weer open te draaien. Duitsland geldt als een van Israëls trouwste bondgenoten. Nederland heeft de steun nog niet hervat, nog deze week wordt daar een beslissing over verwacht. Ook Israëls belangrijkste bondgenoot, de Verenigde Staten, heeft de hulp vooralsnog gestaakt.

Volgens Haaretz heeft Israël geprobeerd het VN-rapport over UNRWA te beïnvloeden, maar is dat niet gelukt. Een bron zegt tegen de krant dat Israël er ook niet in is geslaagd bondgenoten ervan te overtuigen dat er een alternatief is voor UNRWA.

Opnieuw tientallen betogers opgepakt op Amerikaanse campussen

Op universiteitscampussen in de Verenigde Staten heeft de politie opnieuw betogers gearresteerd vanwege aanhoudende pro-Palestijnse-protesten. Op het terrein van de Universiteit van Texas in de stad Austin werden 34 mensen opgepakt en ook aan de Universiteit van Zuid-Californië werden demonstranten opgepakt. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson wil nu dat de Nationale Garde ingrijpt.

De protesten op deze universiteiten begonnen gisteren, toen betogers tentenkampen opzetten op de universiteitsterreinen. In Texas organiseerden studenten een mars over de campus en waren van plan daarna een deel van het terrein met tenten te bezetten. Om dat te voorkomen, schakelde de universiteit de politie in. "Onze regels doen ertoe en zullen worden gehandhaafd. De universiteit zal niet worden bezet", liet de hoogste baas van de universiteit in Austin weten. Na een paar uur vertrok de politie, waarna volgens persbureau AP zo'n 300 demonstranten terugkwamen en op een grasveld op de campus gingen zitten.

Het eerste tentenkamp ontstond vorige week woensdag aan Columbia University in New York. Sindsdien verspreiden de demonstraties zich over universiteiten door het hele land. Studenten zijn het niet eens met het Israël-beleid van president Biden. Ze vinden dat hun regering meer oog moet hebben voor het lot van de Palestijnen. Ook eisen de studenten dat de universiteiten hun banden verbreken met bedrijven en donoren die aan Israël verbonden zijn.

Universiteiten worstelen met de aanpak van de demonstraties, die steeds feller worden naarmate de oorlog in Gaza aanhoudt. Sommige demonstraties gaan gepaard met antisemitische leuzen. Ook geven Joodse studenten aan zich onveilig te voelen door de demonstraties.

Het tentenkamp bij Columbia University in New York

Houthi-aanval op schip in Golf van Aden afgeslagen

Een antischeepsraket, afgevuurd door Houthi-rebellen in Jemen, is op de Golf van Aden onderschept door een oorlogsschip. Dat meldt het Amerikaanse leger. De raket was vermoedelijk afgevuurd op de MV Yorktown, een schip dat vaart onder Amerikaanse vlag. Aan boord van dat schip werken achttien Amerikanen en vier Grieken. Niemand raakte gewond en er was ook geen schade.

Het oorlogsschip dat de raket onderschepte maakt deel uit van de coalitie van landen die onder leiding van de Verenigde Staten schepen beschermt in de Rode Zee en de Gold van Aden. Antiwesterse Houthi-rebellen, die worden gesteund door Iran, vuren geregeld raketten als solidariteitsbetuiging aan Palestijnen. Nederland maakt onderdeel uit van de coalitie.

Legaliseren nederzettingen 'gevaarlijk en roekeloos' plan, zegt VS

Het legaliseren van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zou "gevaarlijk en roekeloos" zijn. Dat zegt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De VS reageert daarmee op berichten in Israëlische media over een plan van de uiterst rechtse Israëlische minister van Financiën Smotrich. Die zou 68 illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever willen legaliseren. Smotrich is al langer een voorstander van de nederzettingen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zei twee maanden geleden dat hij de bouw van nieuwe nederzettingen als illegaal beschouwt. Dat is een breuk met standpunten van de vorige regering van de uitgesproken pro-Israëlische president Trump. Washington zal er bij Israël op "blijven aandringen om geen maatregelen te nemen om nederzettingen te financieren die volgens de Israëlische wet al lang illegaal zijn", zegt de woordvoerder.

Op de Westelijke Jordaanoever wonen ongeveer drie miljoen Palestijnen en ruim 600.000 Israëlische kolonisten. Volgens het internationaal recht zijn de nederzettingen waarin zij wonen illegaal.

Palestijnen zoeken naar familieleden in massagraven

Palestijnen zoeken bij de massagraven bij het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis naar vermiste familieleden. Volgens de Palestijnse Burgerbescherming liggen er zeker driehonderd lichamen in de graven en hulpdiensten verwachten dat er nog honderden lichamen onder de grond liggen.

"Ik was daar toevallig aan het zoeken, en ik groef hem met mijn eigen handen op", zegt een man die zijn zoon in een massagraf vond:

Massagraven met honderden lichamen ontdekt bij Nasser-ziekenhuis in Gaza

Families van gijzelaars: hulpkreet staat symbool voor alle gijzelaars

De belangenorganisatie voor naasten van gegijzelden in Gaza, het Hostages and Missing Families Forum, heeft een verklaring uitgegeven over de door Hamas gedeelde video van gijzelaar Hersh Goldberg-Polin. Daarin zegt de organisatie dat "Hersh's hulpkreet symbool staat voor de collectieve hulpkreet van alle gijzelaars. We kunnen geen tijd meer verspillen: de gijzelaars moeten de hoogste prioriteit krijgen."

De familie Goldberg-Polin geeft de media toestemming om de propagandavideo van Hamas te publiceren en verspreiden, schrijft krant Times of Israël. "Deze verontrustende video dient als urgente oproep tot actie" om de gijzelaars veilig thuis te krijgen, zegt het Hostages and Missing Families Forum. Deze organisatie is kort na de aanslagen op 7 oktober opgericht door familieleden van ontvoerde Israëliërs.

In de video houdt de 23-jarige gijzelaar de Israëlische regering ervoor verantwoordelijk dat de gijzelaars nog vastzitten. Hij zegt ook dat premier Netanyahu "zich moet schamen". Het is onduidelijk in hoeverre dat zijn eigen mening is of dat er een vuurwapen op hem gericht is om hem tot deze uitspraken te dwingen, zoals vaker gebeurt als gijzelaars de boodschap van hun ontvoerders doorgeven.

In dit geval komt de kritische boodschap van Goldberg-Polin overeen met het standpunt van de organisatie voor families van gijzelaars. Die vindt eveneens dat de regering te weinig doet om hun geliefden te redden. Familieleden van ontvoerden protesteren vrijwel dagelijks in Israëlische steden.

Hamas publiceert video van gegijzelde

Hamas heeft voor het eerst in lange tijd weer een video gepubliceerd van een gegijzelde. Het gaat om Hersh Goldberg-Polin, een 23-jarige met de Amerikaanse en Israëlische nationaliteit die op 7 oktober werd ontvoerd op een muziekfestival. Op de video is te zien dat een deel van zijn arm is geamputeerd. Volgens getuigen heeft hij zijn arm verloren bij de aanslag op 7 oktober.

Het is niet bekend waar, wanneer en onder welke omstandigheden de propagandavideo is opgenomen. In het filmpje zegt de man dat hij al 200 dagen vastzit. Goldberg-Polin uit felle kritiek op het Israëlische oorlogskabinet, waarschijnlijk onder dwang van de terroristen die hem gevangenhouden. Hij roept premier Netanyahu op zo snel mogelijk een deal te sluiten met Hamas om alle nog vastzittende gijzelaars vrij te krijgen.

Een still uit de video van Hamas

VN en EU eisen onderzoek massagraven Gaza

De Verenigde Naties roepen op tot een "helder, transparant en betrouwbaar onderzoek" naar de massagraven die zijn ontdekt bij twee grote ziekenhuizen in Gaza. Het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad en het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis werden eerder door het Israëlische leger bestormd. Volgens Israël gebruikten Hamas-strijders de ziekenhuizen om zich in te verschuilen. Na het vertrek van de Israëlische troepen werden rondom de ziekenhuizen massagraven gevonden.

Een VN-woordvoerder zegt dat onderzoekers toegang moeten krijgen tot de twee plekken. Gisteren zei de Hoge Commissaris van Mensenrechten Volker Türk al dat hij hevig geschokt was door de vernieling van de ziekenhuizen en door de ontdekking van de massagraven. Hij vertrouwt niet op Israëlisch onderzoek: "Gezien het huidige klimaat van straffeloosheid zouden er ook internationale onderzoekers bij moeten zijn", aldus Türk.

Ook de Europese Unie dringt aan op inspectie ter plekke. "Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar alle verdenkingen en omstandigheden, want het lijkt erop dat hier mensenrechten zijn geschonden", zegt een woordvoerder.

Het Israëlische leger ontkent dat het verantwoordelijk is voor de massagraven. Het zou slechts al bestaande graven hebben geopend en er zouden tijdens de gevechten graven zijn aangelegd door de Palestijnen.

Veel lichamen in de graven zijn gehavend, zegt een lokale onderzoeker:

Moeder zoekt al vijf dagen naar zoon in massagraf Gaza

Israël: helft commandanten Hezbollah Zuid-Libanon gedood

De Israëlische minister van Defensie Gallant zegt dat de helft van alle Hezbollah-commandanten in Zuid-Libanon nu is gedood. "Deze mensen zijn verantwoordelijk voor de aanvallen. De andere helft houdt zich verborgen en is weggetrokken uit het zuiden van Libanon", zegt hij tegen de Israëlische krant Haaretz. Gallant bracht een bezoek aan Noord-Israël.

Ook vandaag voerde Israël bombardementen uit in Zuid-Libanon. Daarbij zouden veertig doelen van Hezbollah zijn geraakt, zegt het Israëlische leger.

Haaretz toont beelden van grote rookwolken na de aanvallen:

De Israëlische bombardementen volgden op een aanval van Hezbollah vanochtend. Daarbij werd het Israëlische dorp Shomera op 1 kilometer ten zuiden van de grens bestookt met anti-tankraketten. Daarbij werden twee huizen verwoest. Er vielen geen gewonden.

De afgelopen dagen zijn er meerdere hevige beschietingen over en weer tussen Israël en Hezbollah. Gisteren viel Israël het Libanese dorp Hanin aan. Daarbij kwamen twee mensen om het leven, onder wie een meisje van 11.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant vorige maand op bezoek in de Verenigde Staten

Nederland blijft onderdelen F-35 uitvoeren

Het kabinet is niet van plan de uitvoer van F-35-onderdelen naar andere landen dan Israël stop te zetten. Demissionair minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel schrijft aan de Tweede Kamer dat dat zeer ingrijpende gevolgen zou hebben.

Het kabinet zegt zich te houden aan het arrest van het gerechtshof in Den Haag dat Nederland geen onderdelen mag exporteren naar Israël, hoewel het er niet mee eens is. Volgens het hof bestaat het risico dat Israël met F-35's in de Gazastrook het humanitair oorlogsrecht schendt. Het kabinet is tegen die uitspraak in cassatie gegaan.

Het praat intussen wel met Israël over het eventueel weer leveren van F-35-onderdelen aan dat land, onder voorwaarde dat de vliegtuigen niet worden ingezet in de Gazastrook. Maar premier Rutte zei vorige week dat hij weinig verwacht van dat gesprek.

Schreinemacher schrijft in haar brief dat de uitvoer van de onderdelen naar andere landen dan Israël volgens het kabinet geen deel uitmaakt van de overwegingen van het hof. "Het kabinet acht het niet aannemelijk dat sinds het arrest in Nederland geproduceerde goederen thans in Israëlische F-35-toestellen terechtkomen", voegt ze eraan toe.

Israëlische F-35 tijdens een luchtshow

Raad van State: Nederland moet Palestijnse asielaanvragen behandelen

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg moet de asielaanvragen van Palestijnse vluchtelingen binnen de normale termijn in behandeling nemen. Dat oordeelde de Raad van State vandaag.

Afgelopen december werden de asielprocedures van Palestijnen voor een half jaar bevroren. Door de oorlog in Gaza was er volgens van der Burg geen 'bestendig beleid' meer mogelijk.

Daar gaat de rechter nu dus niet in mee. Volgens de Raad van State heeft de staatssecretaris zijn besluit niet op de meest actuele informatie gebaseerd.

Lees meer over de uitspraak in ons artikel:

Media Israël: 'besluit aanval Rafah genomen'

Israël is van plan om "binnenkort" een grondaanval op Rafah te beginnen. Dat meldt de Israëlische publieke omroep Kan 11 op basis van twee anonieme Amerikaanse functionarissen. Eerst zouden ruim 1 miljoen Palestijnen uit Rafah worden geëvacueerd. In de komende vier of vijf weken zouden zij naar tentenkampen moeten. Israël heeft daarvoor 40-duizend tenten gekocht waar tien tot twaalf mensen in kunnen, zeggen regeringsbronnen tegen persbureau Reuters.

Volgens de Jerusalem Post heeft het Israëlische leger het nieuwe aanvalsplan begin deze week aangenomen, nadat eerder drie andere plannen waren voorgelegd. Er zouden zich nog veel Hamas-strijders in Rafah verschuilen, en Israël heeft gezegd dat het Hamas helemaal wil vernietigen. Premier Netanyahu heeft eerder gezegd dat het offensief er sowieso komt en dat er zelfs al een datum is.

Rafah ligt in het uiterste zuiden van de Gazastrook. De afgelopen maanden zijn veel inwoners van Gaza daarnaartoe gevlucht. Veel waarnemers vrezen een bloedbad als Israël de drukbevolkte stad aanvalt. De Verenigde Staten hebben steeds gezegd dat ze tegen een aanval op Rafah zijn, zolang er geen duidelijk plan is om de Palestijnse burgers te beschermen. Het is niet duidelijk of de Amerikaanse regering zich in het mogelijke nieuwe aanvalsplan kan vinden.

Het Israëlische leger maakte vandaag bekend dat het twee extra reservebrigades gaat inzetten in de Gazastrook. Momenteel bevinden die zich nog in Noord-Israël, langs de grens met Libanon. Een legerbrigade omvat doorgaans 2000 tot 3000 militairen. Welke taak de brigades krijgen heeft het Israëlische leger niet gezegd.

Inwoners van Rafah zeggen dat ze nergens naartoe kunnen en leven in angst voor een offensief:

Angst in volgepakt Rafah voor Israëlisch grondoffensief

Duitsland hervat hulp aan UNRWA

De Duitse regering gaat weer steun geven aan VN-hulporganisatie UNRWA. Die ondersteunt de Palestijnen, onder meer in de Gazastrook. In januari stopte Duitsland de hulp nadat Israël met de beschuldiging kwam dat twaalf medewerkers van UNRWA hadden meegedaan aan de terreuraanval van 7 oktober. Ook zou tien procent van de UNRWA-medewerkers in het geheim banden hebben met Hamas.

Duitsland hervat nu de hulp nadat onafhankelijke onderzoek concludeerde dat Israël geen bewijs heeft geleverd voor banden tussen UNRWA en Hamas. Naar de betrokkenheid van specifiek de twaalf loopt een ander onderzoek. De Duitse bijdrage aan UNRWA bedroeg vorig jaar ruim 200 miljoen euro.

Zeker zeventien landen staakten in januari de hulp aan UNRWA. Inmiddels heeft een aantal daarvan de hulp weer hervat, waaronder Australië, Canada, Zweden en Japan. Onder meer Nederland en de Verenigde Staten hebben hun steun aan UNRWA nog bevroren. Nederland komt waarschijnlijk later deze week met een besluit.

Twee Gazanen lopen langs het beschadigde hoofdkantoor van UNRWA in Gaza-Stad.

Google ontslaat meer medewerkers voor deelname aan sit-ins

Google heeft volgens de belangengroep No Tech for Apartheid meer dan vijftig medewerkers ontslagen die vorige week meededen aan een protestactie bij Google-kantoren in New York en Californië. Vorige week werd al bekend dat 28 medewerkers daardoor hun baan kwijt zijn, maar volgens de belangengroep waren het er dertig en komen er nog meer dan twintig bij.

Het protest was gericht tegen het leveren van cloud- en AI-diensten aan Israël door Google en Amazon. Met het contract zou 1,2 miljard dollar zijn gemoeid. Google stuurde de politie op de demonstranten af. Een aantal van hen werd opgepakt.

'Israël zette stappen, maar kans op hongersnood in Gaza nog groot'

Israël heeft de afgelopen weken in Gaza belangrijke humanitaire stappen gezet, zegt de Amerikaanse gezant voor humanitaire zaken David Satterfield, maar er moet nog veel gebeuren, want de kans een hongersnood is nog "erg groot", vooral in het noorden van de Gazastrook.

President Biden zette premier Netanyahu begin deze maand in een telefoongesprek onder druk om de omstandigheden te verbeteren waaronder de inwoners van Gaza als gevolg van de oorlog nu leven. Het Witte Huis sprak over "een aantal specifieke, concrete en meetbare stappen" die moesten worden gezet. Satterfield ging niet in op een vraag of Israël nu genoeg heeft gedaan.

Voedseluitdeling in Rafah, in het zuiden van Gaza

Omstreden bataljon ingezet in Noord-Gaza

Het omstreden Israëlische Netzah Yehuda-bataljon is betrokken bij een operatie in het noorden van Gaza. Het bataljon kreeg de afgelopen jaren meerdere keren felle kritiek, omdat leden schuldig zouden zijn aan het mishandelen en martelen van Palestijnen. Tot 2022 was de eenheid vooral actief op de bezette Westelijke Jordaanoever. Na 7 oktober vocht het bataljon al drie keer mee in Gaza. Volgens het Israëlische leger strijden de leden nu samen met een andere eenheid tegen "terroristische groepen" in het noordoosten van de Gazastrook.

Het bataljon werd in 1999 opgericht om ultraorthodoxe joden een plaats te bieden in het Israëlische leger, waarbij rekening gehouden werd met hun religieuze overtuigingen. Dat zij dienen in het leger is uitzonderlijk: doorgaans zijn ze vrijgesteld van de dienstplicht, zodat ze zich volledig kunnen richten op het bestuderen van de Thora. Behalve ultraorthodoxe joden dienen ook extreemrechtse kolonisten in het bataljon.

De eenheid wordt onder meer in verband gebracht met de dood van de 78-jarige Amerikaanse staatsburger Omar Assad in 2022. Die stierf nadat hij gevangengenomen werd bij een controlepost op de Westelijke Jordaanoever. Hij werd vastgebonden, geblinddoekt en bewusteloos achtergelaten op zijn buik op de grond en zou zijn overleden aan een hartaanval. De VS eiste een strafrechtelijk onderzoek, maar dat kwam er niet.

De Israëlische krant Haaretz en de Amerikaanse nieuwssite Axios schreven zaterdag dat de VS waarschijnlijk sancties instelt tegen Netzah Yehuda. Premier Netanyahu reageerde daar fel op. "Ik zal met alles wat in mijn macht is vechten tegen iedereen die denkt dat zij sancties kunnen opleggen aan een eenheid van het Israëlische leger", zei hij.

Militairen van het Netzah Yehuda-bataljon tijdens een oefening in 2014

'Onafhankelijk onderzoek nodig naar massagraven bij ziekenhuizen'

De Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq zegt dat er onafhankelijk onderzoek moet komen naar de massagraven bij het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad en het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis. Alleen al op het terrein van Nasser-ziekenhuis zijn de afgelopen dagen meer dan 310 lichamen geborgen, zegt Hamas. Daar zouden ook mensen bij zijn die door het Israëlische leger zijn geëxecuteerd. Dat ontkent met klem dat het bij de strijd om de ziekenhuizen Palestijnen heeft geëxecuteerd.

"'We eisen een goed forensisch onderzoek", zei Zaina Haroun van Al-Haq in een interview met Al Jazeera. Dat onderzoek zou door de VN of de aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag gedaan kunnen worden. Die zouden volledig toegang tot de Gazastrook moeten krijgen en natuurlijk vooral tot plekken waar de graven zijn gevonden.

Volgens Haroun zijn er berichten over overledenen bij wie de handen achter hun rug vastgebonden waren. In het geval van het al-Shifa-ziekenhuis zouden mensen getuige zijn geweest van executies. Daarom is het belangrijk dat onafhankelijke organisaties als Al-Haq of onderzoekers toegang krijgen tot het terrein, aldus Haroun.

Geuzenpenning

Al-Haq werd in 1979 opgericht door Palestijnse advocaten. De organisatie opereert vanuit de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Ze kreeg in 2009 samen met de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem de Geuzenpenning voor het documenteren van mensenrechtenschendingen in Israël en de Palestijnse gebieden.

Directeur Shawan Jabarin kon daar niet bij zijn. De Israëlische regering had hem een reisverbod opgelegd, omdat hij lid zou zijn van een terroristische organisatie. Israël bestempelde in 2021 ook Al-Haq zelf tot terroristische organisatie, volgens Jabarin om internationale donateurs af te schrikken.

Nederland en acht andere EU-landen bleven samenwerken met Al-Haq en ook met vijf andere verboden Palestijnse burgerrechtengroepen. "We hebben geen substantiële informatie van Israël gekregen die een herziening van ons beleid zou rechtvaardigen", schreven de landen in een gezamenlijke verklaring.

Forensische experts vorige week bij het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad

Opnieuw zware gevechten in noorden van Gaza

In het noorden van Gaza is vandaag opnieuw hard gevochten. Bewoners spraken tegen persbureau Reuters over de zwaarste beschietingen in weken. Het Israëlische leger droeg burgers op een schuilplaats op te zoeken omdat ze zich in gevaarlijk oorlogsgebied bevonden. Vier maanden geleden schaalde het leger zijn aanwezigheid in het noorden nog af, omdat Hamas de controle over het gebied verloren zou hebben.

De Israëlische aanvallen volgden op de beschieting van twee Israëlische grenssteden met raketten vanuit de Gazastrook. Die maakten geen slachtoffers. De aanvallen zijn opgeëist door de terreurgroep Islamitische Jihad.

Ook vanuit het centrale en zuidelijke deel van de Gazastrook komen meldingen van luchtaanvallen en beschietingen door tanks binnen, ook uit plaatsen waar het leger zich al terugtrok. Dat maakt het voor burgers die op de vlucht sloegen moeilijker om naar hun woningen terug te keren.

De oorlog in Gaza duurt vandaag 200 dagen. Een woordvoerder van Hamas zei in een tv-toespraak dat Israël "vastzit in het zand van Gaza". "Wij gaan door met aanvallen en verzet zolang de agressie van bezetter voortduurt."

De huidige Gaza-oorlog begon afgelopen oktober met een terroristische aanval van Hamas op Israël die aan 1200 mensen het leven kostte. Ongeveer 250 mensen werden als gijzelaar meegevoerd naar de Gazastrook. In de daaropvolgende oorlog zijn meer dan 34.000 mensen omgekomen, heeft het Gazaanse ministerie van Gezondheid becijferd. Grote delen van de Gazastrook zijn volledig verwoest.

Burgers in Gazastad bij een pand dat door Israël is gebombardeerd

Leger Israël zegt niets met massagraven en executies te maken te hebben

Het Israëlische leger zegt niets te maken te hebben met de massagraven die bij twee ziekenhuizen in de Gazastrook zijn gevonden en spreekt ook de beschuldiging tegen dat Israëlische militairen daar Palestijnen hebben geëxecuteerd.

Bij het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis woedde in februari een felle strijd tussen het Israëlische leger en Hamas-militanten. Bij het ziekenhuis is een massagraf gevonden, waarin volgens Hamas meer dan 300 lichamen lagen. Het zijn volgens Hamas de lichamen van Palestijnen die door het Israëlische leger zijn gedood en begraven.

Het leger erkent dat het op de geïmproviseerde begraafplaats op het terrein van het ziekenhuis naar lichamen van omgekomen Israëlische gijzelaars heeft gezocht. "Dat gebeurde op een ordentelijke en respectvolle manier." Militairen zouden medicijnen hebben aangetroffen die voor Israëlische gijzelaars in Gaza waren bedoeld, maar geen gijzelaars hebben gevonden.

De mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties Volker Turk liet weten geschokt te zijn door berichten over de vondst van massagraven bij het Nasser-ziekenhuis en het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza. "Van sommigen waren de handen vastgebonden, wat wijst op ernstige schendingen van internationale mensenrechten", zei zijn woordvoerder. "Dit moet verder worden onderzocht."

Het zoeken naar lichamen bij het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis

Bij Khan Younis verrijst tentenkamp, mogelijk verband met offensief tegen Rafah

Op recente satellietfoto's is te zien dat bij de stad Khan Younis in de Gazastrook een tentenkamp verrijst. Amerikaanse en Israëlische media leggen een verband met het door Israël aangekondigde offensief in de stad Rafah.

De VS eist van Israël dat de burgers van Rafah in veiligheid worden gebracht als Israël dit plan doorzet. De Israëlische legerwoordvoerder Hagari zei in maart dat Israël de meer dan een miljoen Palestijnse vluchtelingen in Rafah wil evacueren naar het midden van de Gazastrook. Hij sprak van "humanitaire eilanden", waar de vluchtelingen voorzien worden van tijdelijk onderdak, eten en water.

Het Israëlische leger zegt dat het niet bij de aanleg betrokken is. Volgens de Israëlische krant Haaretz zit Egypte erachter. Een verklaring daarvoor kan zijn dat Egypte wil voorkomen dat Palestijnen in Rafah naar Egypte proberen te vluchten, als Israël het offensief tegen die stad in het zuiden van Gaza doorzet. Het is onbekend waar de krant die informatie vandaan heeft.

In het midden van de foto is het tentenkamp in aanleg te zien

Iraakse media: explosie militaire basis kwam niet door luchtaanval

De explosie op een militaire basis in Irak afgelopen zaterdag was volgens staatsmedia niet het gevolg van een luchtaanval. Er zouden geen drones of raketten boven de basis zijn gezien. Een explosief is afgegaan in een opslagplaats voor ammunitie en raketten, schrijven media. Het gaat om materiaal dat wordt gebruikt bij de productie van munitie.

De basis wordt gebruikt door de Iraakse Popular Mobilization Forces (PMF), een in 2014 opgerichte paramilitaire organisatie waarin burgermilities en de pro-Iraanse milities onder een vlag opereren. Een PMF-lid is bij de explosie omgekomen.

De Verenigde Staten en Israël zeiden al dat ze niets hebben te maken met de explosie. Begint dit jaar voerde de VS verschillende vergeldingsaanvallen uit in Syrië en Irak.

De Iraakse militaire basis na de explosie

Arrestaties in New York bij studentenprotest tegen oorlog in Gaza

Bij de New York University zijn meerdere mensen gearresteerd bij een protest tegen de oorlog die Israël voert in Gaza. Volgens de universiteit verhinderen de protesten de lessen en weigerden de studenten om te vertrekken. Toen nieuwe groepen zich bij de betogers wilden aansluiten, ondanks dat het terrein was afgesloten, greep de universiteit naar eigen zeggen in. Het zouden geen studenten van NYU zijn geweest. Ook zouden er meldingen zijn gekomen over intimiderende leuzen en antisemitisme.

Vorige week hield de politie ook al studenten aan bij protesten bij verschillende universiteiten in de VS.

De prestigieuze Columbia University schrapte gisteren alle fysieke colleges en werkgroepsessies in verband met de spanningen rond acties van pro-Palestijnse studenten.

Ook bij andere Amerikaanse universiteiten organiseren studenten protestacties:

Arrestaties in bij protest universiteit New York

VN-commissaris 'geschokt' door berichten over massagraven

De mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties Volker Turk is "geschokt" door berichten over de vondst van massagraven bij het Nasser-ziekenhuis en het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza. Dat laat hij weten via een woordvoerder. De ziekenhuizen zijn zwaar beschadigd door de Israëlische aanvallen.

"We moeten alarm slaan omdat het duidelijk is dat er meerdere lichamen zijn gevonden", zegt de woordvoerder. "Van sommigen waren de handen vastgebonden, wat wijst op ernstige schendingen van internationale mensenrechten. Dit moet verder onderzocht worden."

Bij de ziekenhuizen zijn volgens Hamas zeker drie massagraven aangetroffen. Het zou gaan om meer dan 300 lichamen. Het is onduidelijk hoe de mensen die daar zijn begraven zijn omgekomen. Een woordvoerder beschuldigt Israël van het executeren van Palestijnen, maar Israël weerspreekt dat.

De plek bij het Nasser-ziekenhuis, waar de lichamen zouden zijn gevonden

Verwoestingen in het noorden van Gaza

De verwoestingen door Israëlische aanvallen in het noorden van Gaza zijn vastgelegd door een fotograaf van persbureau Reuters. Een aantal Palestijnen is teruggekeerd naar de regio nu het Israëlische leger zich grotendeels heeft teruggetrokken. Veel woonhuizen zijn verwoest.

  • Reuters
    Verwoestingen in het noorden van Gaza
  • Reuters
    Verwoestingen in het noorden van Gaza
  • Reuters
    Verwoestingen in het noorden van Gaza

Iran noemt EU-sancties na aanval 'spijtig'

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken vindt het "spijtig" dat de Europese Unie sancties heeft opgelegd na de Iraanse aanval op Israël anderhalve week geleden. Volgens Hossein Amirabdollahian handelde Iran uit zelfverdediging.

De EU kwam gisteren met maatregelen waardoor mensen of bedrijven geen materialen aan Iran kunnen leveren waarmee raketten kunnen worden gebouwd.

Iran viel Israël aan met honderden raketten en drones, die bijna allemaal werden onderschept door Israël en bondgenoten. De Iraanse aanval was een vergelding voor een bombardement op het terrein van de Iraanse ambassade in Damascus, waarbij een hoge commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde omkwam.

Amirabdollahian uit op X tevens kritiek op de houding van de EU jegens Israël. "Israël gaat door met de genocide op de Palestijnen door middel van oorlogsmisdaden, raketaanvallen en het uithongeren van de bevolking. Het is spijtig dat de EU alleen met loze woorden reageert. De EU moet zijn verantwoordelijkheid nemen en het Israëlische regime straffen."

Israël heeft kritiek op conclusies onafhankelijk onderzoek UNRWA

Israël heeft scherpe kritiek geuit op het onafhankelijke onderzoek naar VN-hulporganisatie UNRWA. Maandag werd duidelijk dat er geen bewijs is dat medewerkers van deze hulporganisatie banden hebben met leden van Hamas of Islamitische Jihad. Maar het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken laat op X weten dat er volgens hen geen rekening gehouden wordt met "de enorme omvang van infiltratie" van de hulporganisatie door Hamas. Het onderzoek zou "ontoereikend" zijn en "een poging om het probleem te vermijden en het niet direct aan te pakken".

Israël heeft eerder ruim tien medewerkers van UNRWA ervan beschuldigd medeplichtig te zijn geweest aan de aanval van Hamas op 7 oktober op Israëlisch grondgebied. Volgens de onder leiding van de voormalige Franse buitenlandminister Catherine Colonna uitgevoerde evaluatie heeft Israël echter nog steeds geen enkel bewijs geleverd voor die beschuldigingen.

Het gevolg van de beschuldigingen was dat tal van landen, waaronder Nederland, de financiering van UNRWA staakten. Die organisatie is al decennia van levensbelang voor Palestijnse vluchtelingen in Libanon, Syrië, Jordanië en de Palestijnse gebieden, inclusief de Gazastrook.

Bruins Slot pleit voor uitbreiding sancties tegen kolonisten

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot heeft bij een bijeenkomst met EU-collega's in Luxemburg gepleit voor meer sancties tegen Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever die Palestijnen van hun huis en land verjagen. De VN telde tussen 7 oktober vorig jaar en 3 april meer dan 700 aanvallen. Daarbij werden zeventien Palestijnen gedood en raakten er zo'n 400 gewond. In die periode hebben 1200 Palestijnen hun huis gedwongen verlaten.

Vrijdag vaardigde de EU sancties uit tegen vier kolonisten en twee organisaties die schuldig zouden zijn aan geweld en mensenrechtenschendingen tegen Palestijnen. Dat is wat Bruins Slot betreft nog niet genoeg. "Er zijn heel veel acties van kolonisten die Palestijnen van hun huis en haard verjagen. Dat maakt het steeds ingewikkelder om tot een twee-statenoplossing te komen", zei ze in Nieuwsuur.

Bij een twee-statenoplossing ontstaat naast Israël een Palestijnse staat. De VN, de VS en de EU zijn daarvoor. Maar op de door Israël in 1967 bezette Westelijke Jordaanoever wonen inmiddels ruim 600.000 Israëlische kolonisten, ook al is dat volgens het internationaal recht illegaal. Als die daar blijven en ze hun grondgebied ook nog uitbreiden, blijft er voor die Palestijnse staat steeds minder over.

De vrijdag door de EU afgekondigde sancties houden in dat de genoemde kolonisten niet meer naar de EU mogen reizen en dat hun banktegoeden in EU-landen worden bevroren. Bruins Slot noemt dit "een begin, maar natuurlijk wel een heel beperkte stap". Ze vindt dat er meer moet gebeuren, maar het kost tijd om uit te zoeken wie er nog meer op de sanctielijst moeten en om andere EU-landen mee te krijgen.

Inwoners van Aqraba nemen afscheid van door kolonisten vermoorde Palestijnen

KLM vliegt weer op Tel Aviv

KLM hervat vrijdag zijn vluchten op de Israëlische stad Tel Aviv. De dagelijkse vluchten werden ruim een week geleden gestaakt, in verband met de aanval met raketten en drones van Iran op Israël. Israël reageerde terughoudend en daarmee lijkt het gevaar voor nieuwe aanvallen over en weer voorbij.

KLM schortte de vluchten op Israël in oktober op, na de aanval van Hamas op Israël en de Israëlische aanval op Gaza die daarna volgde. Begin april werden de vluchten hervat.

Personeel ziekenhuis Khan Younis probeert schade te herstellen

Na terugtrekking van het Israëlische leger uit Khan Younis inventariseert het personeel de schade. Heropening van de spoedeisendehulpafdeling heeft prioriteit.

Voor het zover is moet er veel gebeuren, de schade is niet te overzien. "Alles is vernield", zegt de directeur:

'We proberen weer te heropenen'

Hezbollah: tientallen raketten op noorden Israël

De Libanese Hezbollah-militie zegt dat ze tientallen raketten op het noorden van Israël heeft afgevuurd. Dat zou een vergelding zijn voor een droneaanval van Israël gisteravond.

De Israëlische krant Haaretz zegt dat vanuit Libanon zo'n 35 raketten zijn gelanceerd. De meeste kwamen in open terrein terecht en richtten geen schade aan. Israël zou als represaille doelen in Zuid-Libanon hebben aangevallen.

Sinds het begin van de Gaza-oorlog beschieten Israël en Hezbollah elkaar vrijwel dagelijks. Aan Hezbollah-kant zouden ongeveer 280 militieleden en 50 burgers zijn omgekomen, aan Israëlische kant ongeveer 20 militairen en burgers. Aan beide kanten van de grens zijn tientallen mensen op de vlucht geslagen.

In deze explainer vind je meer informatie over Hezbollah:

Universiteit New York geeft alleen nog online-colleges vanwege spanningen over Gaza

De prestigieuze Columbia University in New York heeft zijn fysieke colleges en werkgroepen geschrapt in verband met de spanningen rond acties van pro-Palestijnse studenten tegen de Gazaoorlog. Vorige week arresteerde de politie meer dan honderd studenten die een deel van de campus bezet hielden. Die bezetting gaat door.

Met name Joodse studenten geven aan zich onveilig te voelen, onder meer omdat de demonstranten antisemitische slogans zouden hebben geroepen. Een rabbi die aan de universiteit verbonden is, riep de meer dan 200 Joodse studenten op om weg te blijven.

"Om de spanningen te verminderen en na te denken over onze volgende stap", zijn alle colleges vandaag alleen online", zei bestuursvoorzitter Shafik. Ook het personeel moet, indien mogelijk, vanuit huis werken. Shafik zei de pijn te delen over wat er in het Midden-Oosten gebeurt. "Maar we kunnen niet accepteren dat een groep voorschrijft hoe hier wordt lesgegeven en afstudeerbijeenkomsten verstoort om zijn standpunten naar voren te brengen." Ze zei niet wanneer de fysieke colleges worden hervat.

Ook op andere universiteiten voeren pro-Palestijnse studenten actie. Op de eveneens hoog aangeschreven Yale University in de staat Connecticut arresteerde de politie vandaag 45 studenten omdat die weigerden een bezettingsactie op te geven. De studenten eisten dat Yale zijn investeringen terugtrekt uit defensiebedrijven die wapens leveren aan Israël.

Pro-Palestijnse studenten hebben tenten opgezet op het terrein van de Columbia University:

Vanwege spanningen schrapt Amerikaanse universiteit colleges

Joodse Tunesiërs passen jaarlijkse pelgrimage aan

De Joodse gemeenschap op het Tunesische eiland Djerba past de jaarlijkse viering van het Lag Baomer-feest aan. Dat valt dit jaar in het weekend van 25 en 26 mei. Het feest trekt elk jaar duizenden gelovigen uit Israël en andere landen. Het wordt normaal gesproken op het hele eiland gevierd, maar dit jaar is dat alleen bij de Ghriba-synagoge, de oudste synagoge in Afrika die uit de zesde eeuw voor Christus zou dateren.

Volgens de voorzitter van het Joodse gemeenschap houdt het besluit verband met gebeurtenissen vorig jaar. Toen schoot een Tunesische militair een dag na Lag Baomer vijf mensen dood bij de synagoge. In 2002 vielen leden van al-Qaeda het bedevaartsoord aan met een vrachtwagenbom. Er kwamen toen 21 westerse toeristen om het leven.

De voorzitter legt geen uitdrukkelijk verband met de oorlog in Gaza. In Tunesië bleef het protest tegen het optreden van het Israëlische leger in Gaza beperkt, wel werd een synagoge op het vasteland in brand gestoken die niet meer in gebruik was.

De viering van Lag Baomer op Djerba, vorig jaar

'Leger Israël terug in Khan Younis'

Het Israëlische leger is terug in het Khan Younis. Bewoners zeiden tegen persbureau Reuters dat vanmorgen Israëlische tanks opdoken in het oostelijke deel van de stad. Bewoners die juist waren teruggekeerd moesten "rennen voor hun leven", zeiden ze tegen het persbureau. Het is niet bekend waarom het Israëlische leger terugkeerde. Eerder deze maand trok het zich grotendeels terug uit het zuidelijk deel van de Gazastrook waar ook Khan Younis ligt.

Om die stad is hard gevochten, onder meer bij het Nasser Ziekenhuis. In februari vielen Israëlische troepen het ziekenhuis binnen omdat het leger aanwijzingen zei te hebben dat er lichamen van Israëlische gegijzelden in het gebouw lagen. Bij het ziekenhuis zijn volgens Hamas zeker drie massagraven aangetroffen. Het is onduidelijk hoe de mensen die daar begraven zijn aan hun eind zijn gekomen. Een woordvoerder beschuldigt Israël van het executeren van Palestijnen, Israël weerspreekt dat met klem.

De afgelopen week zijn bij het ziekenhuis stoffelijke resten van 283 mensen geborgen. De woordvoerder van Hamas denkt dat op het terrein nog zeker 200 lichamen geborgen moeten worden.

Ook in andere delen van de Gazastrook zou nog gevochten worden. Onder meer vanuit Rafah worden luchtaanvallen gemeld. Bij een aanval op een ziekenhuis in Centraal-Gaza zouden zonnepanelen zijn beschadigd die het ziekenhuis van stroom voorzien.

Leden van de Palestijnse burgerwacht graven lichamen op bij het Nasser-ziekenhuis

Geen bewijs banden UNRWA-medewerkers met Hamas

Er is geen bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA banden hebben met leden van Hamas of Islamitische Jihad. Dat stelt het zogenoemde 'Colonna-rapport' dat in opdracht van de VN is opgesteld. The Guardian citeerde eerder vandaag al uit dit rapport.

Israël claimt dat ruim tien medewerkers van de UNRWA medeplichtig zijn geweest aan de terreuraanval van Hamas op 7 oktober. Uit het onafhankelijke onderzoek, dat onder leiding staat van de voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Colonna, zou blijken dat Israël voor die beschuldiging nog geen ondersteunend bewijs heeft geleverd.

Ook schrijven de onderzoekers dat UNRWA regelmatig lijsten van zijn werknemers aan Israël doorgaf en dat "de Israëlische regering UNRWA niet op de hoogte gesteld van eventuele zorgen met betrekking tot personeel van UNRWA".

UNRWA verleent humanitaire hulp aan Palestijnse vluchtelingen in meerdere landen in het Midden-Oosten. Voor tal van donorlanden waren de beschuldigingen reden om de financiering van UNRWA op te schorten, ook voor Nederland. Een aantal landen heeft de steun inmiddels hervat, maar Nederland kondigde aan te wachten op de uitkomsten van onafhankelijk onderzoek.

Toestand baby omgekomen moeder Gaza nog zorgelijk

De baby van een dode Palestijnse vrouw die in de nacht van van zaterdag op zondag na een keizersnede werd geboren is er niet zo goed aan toe. Ze had na de geboorte moeite met ademen en lag aan een beademingsapparaat. "Er is wat vooruitgang, maar haar toestand is nog steeds risicovol", zegt een arts tegen persbureau AP.

"Dit kind zou eigenlijk in de baarmoeder moeten zitten, maar dat recht is haar ontnomen." De moeder was dertig weken zwanger toen ze afgelopen weekend werd gedood door een Israëlische luchtaanval. Nadat ze was overleden werd succesvol een keizersnede uitgevoerd in het ziekenhuis.

De moeder van Sabreen werd na de luchtaanval naar het ziekenhuis gebracht. Hulpverleners hadden vernomen dat ze zwanger was en wilden proberen de baby te redden.

In deze video zie je hoe dat ging:

'Godzijdank konden we de baby redden'

Bij het bombardement op hun huis verloor Sabreen ook haar vader en 4-jarige zusje. Dat gebeurde in de zuidelijke stad Rafah, waar die dag volgens de lokale autoriteiten nog zeker zeventien kinderen omkwamen door Israëlische luchtaanvallen. De oma van Sabreen zal zich over het kindje ontfermen. "Ze is mijn liefde en mijn ziel", zegt de grootmoeder.

Naar schatting twee derde van de ruim 34.000 omgekomen Palestijnen zijn vrouw of kind. Het Israëlische leger zegt dat het zo'n 13.000 Hamas-strijders heeft gedood.

Politie: aanslagplegers Jeruzalem zijn 17-jarige inwoners Hebron

De politie in Israël heeft details vrijgegeven over de twee verdachten van een aanslag in Jeruzalem. Het gaat volgens de informatie om twee 17-jarige inwoners van Hebron. Dat is een stad op de Westelijke Jordaanoever die onder Palestijns bestuur staat.

Op videobeelden is te zien dat het tweetal inrijdt op ultraorthodoxe joden. Twee van hen worden hard geraakt door de auto. Desondanks zijn de slachtoffers lichtgewond volgens Israëlische media.

Bekijk hier beelden van de aanslag:

Palestijnen rijden in op groep orthodoxen en proberen te schieten

'Israël schaalde aanvalsplan tegen Iran fors af na druk bondgenoten'

Anonieme Israëlische functionarissen zeggen dat het land een omvangrijke luchtaanval had gepland tegen Iran. Maar door druk vanuit Londen, Berlijn en Washington om de situatie niet te escaleren, werd volgens The New York Times gekozen voor een beperkte vergeldingsaanval.

Uiteindelijk vuurde Israël een klein aantal raketten af. Ook werd een aantal drones ingezet in een poging de Iraanse luchtafweer te overbelasten, zeggen Israëlische en westerse functionarissen. De raketten waren gelanceerd door straaljagers ver buiten het Iraanse luchtruim. De Israëliërs beweren tegenover de krant dat het oorspronkelijke plan was om straaljagers diep Iran in te sturen. Diverse militaire installaties, ook bij Teheran, zouden doelwit zijn geweest.

'Raket opzettelijke vernietigd'

Het is onduidelijk in hoeverre de Israëlische regering echt een grote aanval had gepland, of dat het verhaal van de anonieme functionarissen meer bedoeld is om westerse bondgenoten te paaien. Zo zegt een Israëlische functionaris dat een raket opzettelijk was vernietigd nadat duidelijk was dat de eerste zijn doel had getroffen in Iran. Een westerse bron werpt tegen dat het projectiel mogelijk defect was.

Ongeacht de afwegingen: de Israëlische aanval was beperkt en daardoor lijkt de ergste dreiging voorbij. Er zijn geen signalen dat Iran een grote tegenactie overweegt, wat waarschijnlijk wel was gebeurd als Israël hard had teruggeslagen. Halverwege april had Iran ruim 300 raketten en drones afgestuurd op Israël, die bijna allemaal werden onderschept. Die aanval was weer een reactie op de Israëlische luchtaanval in Syrië op een Iraans consulaat. Bij die aanval werden meerdere Iraanse generaals gedood.

Een Iraanse raket die neerkwam aan de oever van de Dode Zee

Aanslag met auto in Jeruzalem, twee arrestaties

In Jeruzalem is vanmorgen een aanslag gepleegd met een auto. Op camerabeelden is te zien dat de bestuurder inrijdt op drie ultraorthodoxe joden. De drie mannen raakten volgens Israëlische media lichtgewond. De politie heeft twee verdachten opgepakt.

De twee terreurverdachten hadden zich na de aanslag verstopt in een winkel, schrijft krant Times of Israël. Het tweetal had geprobeerd om te schieten, maar hun vuurwapen werkte niet.

De drie slachtoffers worden behandeld in het ziekenhuis. Ze kunnen naar verwachting morgen weer naar huis.

De auto die gebruikt is bij de aanslag

Chef militaire inlichtingen Israël stapt op om falen in aanloop naar 7 oktober

Het hoofd van de inlichtingenafdeling van het Israëlische leger is opgestapt. Generaal Aharon Haliva heeft zijn functie neergelegd vanwege de vele gemiste signalen in de aanloop naar de terreuraanslag door Hamas op 7 oktober. Het ontslag is bekendgemaakt door het Israëlische leger.

Haliva is de eerste hoge functionaris die opstapt vanwege het falend optreden door de inlichtingendiensten en het leger. Bij de grote aanslag werden 1200 mensen gedood door Hamas-terroristen. Ook werden zo'n 250 mensen ontvoerd en meegenomen naar Gaza. De ongekende aanval was het startpunt van de oorlog.

Een week na de aanslag erkende Haliva dat hij en zijn team hadden gefaald. "Ik draag daarvoor de volledige verantwoordelijkheid", schreef hij in een verklaring. Het is onduidelijk waarom hij pas zes maanden later opstapt.

Aharon Haliva

Palestijn opgepakt op verdenking van vermoorden joodse jongen op Westoever

Een 21-jarige Palestijn is opgepakt op verdenking van het vermoorden van een Joodse jongen op de Westelijke Jordaanoever. Ahmed Dawabsha, inwoner van het dorp Duma op de Westelijke Jordaanoever, werd afgelopen nacht gearresteerd. Dat hebben het leger, de politie en veiligheidsdienst Shin Beit bekendgemaakt in een verklaring.

De 14-jairge Benjamin Achimeir verdween op 12 april. Een dag later werd de schaapsherder dood teruggevonden. Volgens het leger is hij vermoord. Deze veronderstelde terreurdaad heeft geleid tot veel onrust en geweld in het door Israël bezette gebied.

De Israëlische krant Times of Israël heeft een foto van Achimeir gedeeld:

Joodse kolonisten hebben woest gereageerd op de dood van Achimeir. Zeker zeventien Palestijnse dorpen werden aangevallen in twee dagen tijd, zo blijkt uit cijfers van VN-organisatie OCHA.

'6 Palestijnen geraakt door kogels bij aanslag door kolonisten bij Ramallah'

Palestijnse media melden een nieuwe aanslag door kolonisten op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens een lokale functionaris is het dorp Burka, nabij Ramallah, aangevallen met hulp van het Israëlische leger. Vanuit Israël is nog geen reactie op de beschuldiging.

Het Palestijnse persbureau Wafa zegt dat zeker zes mensen geraakt zijn door kogels. Een van hen verkeert in kritieke toestand, zo melden artsen. Lokale functionaris Sayel Kanaan zegt dat dorp vanuit het westen en noorden werd aangevallen. De kolonisten zouden geprobeerd hebben een stal met schapen erin in brand te zetten, evenals een huis. Palestijnse inwoners zouden hebben teruggevochten en een auto van kolonisten in brand hebben gezet.

'Traangas ingezet door leger'

Kanaan stelt dat het Israëlische leger de kolonisten dekking gaf bij de aanslag. Militairen zouden traangas hebben afgevuurd op inwoners van Burka. Het is onduidelijk of dit klopt, maar het is bekend dat militairen regelmatig kolonisten hebben geholpen bij aanvallen op Palestijnse dorpen. Andersom plegen Palestijnse militanten vanuit de Westoever aanslagen op Israëliërs.

Geweld door kolonisten op de Westoever, waar ze verblijven in illegale nederzettingen, is de afgelopen tijd fors toegenomen. Alleen al op 12 en 13 april werden 17 Palestijnse dorpen aangevallen door kolonisten, meldt VN-organisatie OCHA. De aanleiding daarvoor was de dood van een 14-jarige Israëlische jongen, die volgens het leger is vermoord door Palestijnse terroristen.

Vorige week werd dit huis in brand gestoken in Al-Mughayyir, ook nabij Ramallah

Biden: mijn toewijding aan Israël is ijzersterk

De Amerikaanse president Biden heeft nogmaals zijn steun voor Israël uitgesproken. Dat deed hij in een boodschap voor de joodse feestdag Pesach die vanavond begint. "Mijn toewijding aan de veiligheid van het Joodse volk, de veiligheid van Israël en zijn bestaansrecht als onafhankelijke Joodse staat is ijzersterk", zei Biden in de verklaring.

Met Pesach wordt de bevrijding van de Joden uit de Egyptische slavernij herdacht. "Deze Pesach valt bijzonder zwaar voor de families van de gijzelaars die proberen de geest van de feestdag te eren - een verhaal waarin vrijheid centraal staat - terwijl hun dierbaren in gevangenschap blijven", zei Biden.

De president zegt dat zijn regering "de klok rond" werkt om de Israëlische gijzelaars die sinds 7 oktober vastzitten in de Gazastrook te bevrijden en om een "onmiddellijk en langdurig staakt-het-vuren" te realiseren. "We zullen blijven werken aan een tweestatenoplossing die gelijke veiligheid, welvaart en duurzame vrede biedt voor Israëliërs en Palestijnen", zegt hij.

De onderhandelingen, waarbij voornamelijk door de VS, Qatar en Egypte wordt bemiddeld, hebben tot nu toe niets opgeleverd.

De Amerikaanse president Biden

Raketten vanuit Irak afgevuurd richting Amerikaanse legerbasis in Syrië

Er zijn vanuit het noorden van Irak zeker vijf raketten afgevuurd in de richting van een legerbasis van de Verenigde Staten in Syrië. Dat zeggen twee Iraakse veiligheidsbronnen tegen Reuters.

Wie de raketten heeft afgevuurd en of ze schade hebben aangericht, is onduidelijk.

Sinds het begin van de oorlog hebben pro-Iraanse groepen Amerikaanse bases in de regio 150 keer aangevallen. Maar dit is sinds februari niet meer gebeurd nadat bij zo'n aanval drie Amerikaanse militairen om het leven kwamen in Jordanië. Het Amerikaanse leger voerde hierna vergeldingsacties uit op doelen in Syrië en Irak, waarbij tientallen militairen en burgers zijn gedood.

Netanyahu fel over mogelijke sancties VS

De Israëlische premier Netanyahu heeft fel gereageerd op mediaberichten dat de Verenigde Staten sancties willen opleggen aan een Israëlisch legerbataljon wegens mensenrechtenschendingen.

Het Amerikaanse nieuwsmedium Axios en de Israëlische krant Haaretz berichtten gisteren voor het eerst over de veronderstelde Amerikaanse plannen. Hoewel de Amerikaanse regering nog niets officieel bekend heeft gemaakt, heeft minister Gantz al aan de Amerikaanse Buitenlandminister Blinken gevraagd om de sanctie te heroverwegen.

Nieuw liveblog

Welkom in een nieuw liveblog over de situatie in het Midden-Oosten. Het liveblog van vorige week is hier terug te lezen.