NOS NieuwsAangepast

Anti-Israël-betogingen op universiteiten VS worden steeds feller

  • Lily Sophie Maigret

    redacteur Bureau Washington

  • Lily Sophie Maigret

    redacteur Bureau Washington

Al maandenlang wordt er op universiteiten in heel Amerika geprotesteerd tegen het beleid van de regering-Biden ten aanzien van Israël en Gaza. Nu de humanitaire situatie in Gaza steeds nijpender wordt, worden de demonstraties feller. Studenten hebben tentenkampen opgezet op campussen, hun demonstraties gaan dag en nacht door.

Afgelopen woensdag begon het protest op de Columbia University in New York, sindsdien heeft het zich als een olievlek over andere universiteiten verspreid. De studenten en soms ook docenten die zich aansluiten bij het protest, eisen een staakt-het-vuren en hebben felle kritiek op president Biden, die ze de bijnaam 'Genocide Joe' gegeven hebben. Ze vinden dat hij vooral de kant van Israël kiest en weinig aandacht heeft voor de Palestijnen.

Biden moet balanceren

Het is een verwijt dat Biden, die dit najaar opgaat voor zijn tweede termijn, al langer achtervolgt. Hij probeert iets feller op te treden richting Israël de afgelopen maanden, maar doet dat voorzichtig om zijn pro-Israelische medestanders niet kwijt te raken.

Biden moet balanceren om kiezers van beide kampen niet van zich te vervreemden, en nam in een reactie op de campusprotesten opnieuw een gematigde positie in. Hij veroordeelde de antisemitische uitspraken van sommige actievoerders, "maar ook de mensen die geen begrip hebben voor de Palestijnen."

Vandaag werd in de Senaat met grote meerderheid een omvangrijk buitenlands steunpakket aangenomen. Daarvan is 26 miljard dollar bedoeld voor Israël. Voor humanitaire hulp aan Gaza is 9 miljard dollar opzij gezet. Een pakket dat volgens vele demonstranten ontoereikend is.

Amerikaanse studenten protesteren tegen oorlog in Gaza

Niet alleen president Biden wordt bekritiseerd door de demonstranten, maar ook de universiteiten zelf. Studenten roepen de onderwijsinstellingen op de banden te verbreken met bedrijven die connecties hebben met Israël, waaronder wapenleveranciers.

De balans tussen die twee kampen vinden valt de universiteiten zwaar. Ze zeggen het lastig te vinden de vrijheid van meningsuiting te respecteren, maar daarnaast ook de veiligheid van studenten te waarborgen.

Veel betogingen verlopen vreedzaam, maar bij sommige werden ook antisemitische leuzen geroepen. Veel Joodse studenten zeggen zich onveilig te voelen. Ook sommige vooraanstaande medewerkers van de universiteiten vinden de tentenkampen storend, en zeggen dat het protest een onveilige sfeer oplevert.

Weerstand groeit

Daarom trokken universiteiten zoals Yale, NYU en Columbia de teugels aan, de politie werd ingezet, studenten zijn geschorst en sommige colleges zijn tot het einde van het semester alleen online te volgen.

Maar het ingrijpen door de politie wakkert het vuur alleen maar aan bij de demonstrerende studenten, zo vertelt de Nederlandse Indy Scholtens, die studeert aan Columbia University. "Sinds de arrestaties is het alleen maar groter geworden. Je zag al binnen een uur nadat de studenten werden gearresteerd, dat ze naar het andere veld liepen. Daar is nu een kamp opgebouwd dat groter was dan het eerste kamp. Je ziet dat de weerstand groeit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl