Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Hezbollah: raketten afgevuurd op Noord-Israël • Israël valt ziekenhuis in Gaza binnen

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten, zoals de oorlog tussen Hamas en Israël en de situatie in Jemen.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

90 uur taakstraf voor man die Hamas-leuzen riep bij de Kuip

Een 60-jarige man heeft vandaag een taakstraf van 90 uur opgelegd gekregen voor opruiing en groepsbelediging. De rechter acht bewezen dat hij door een microfoon antisemitische leuzen heeft geroepen bij De Kuip in Rotterdam. Dat gebeurde voor de wedstrijd tegen Ajax op 5 april vorig jaar.

De verdachte klom volgens het Openbaar Ministerie op het podium en riep onder meer Hamas-leuzen. Tientallen supporters zongen mee. Na afloop van de wedstrijd verschenen er beelden online. Onder meer Feyenoord en het Centrum Informatie en Documentatie Israël deden aangifte.

"Verdachte heeft richting de Joodse bevolking zeer kwetsende uitingen gedaan", zegt de officier van justitie. "Uitingen die de Joodse bevolking direct doet denken aan een zwarte periode in de geschiedenis."

Van de KNVB kreeg de man eerder al voor tien jaar een landelijk stadionverbod opgelegd.

Hezbollah zegt tientallen raketten te hebben afgevuurd op Noord-Israël

Hezbollah zegt tientallen raketten te hebben afgevuurd op Noord-Israël als reactie op de recente Israëlische luchtaanvallen op Zuid-Libanon waarbij elf burgerdoden vielen, waaronder kinderen. Hezbollah zei eerder vandaag al tegen persbureau Reuters dat de Israëlische luchtaanvallen niet onbeantwoord zouden blijven.

De aanvallen van Israël waren weer een reactie op de raketten die Hezbollah dinsdag afvuurde op het noorden van Israël:

Schade in de stad Kiryat Shmona dinsdag door Libanese rakketten

Al sinds het begin van de oorlog is het onrustig in het grensgebied tussen de twee landen. Meerdere Libanese burgers werden gedood, evenals journalisten. Tienduizenden burgers aan beide kanten van de grens moesten hun huizen verlaten.

Ook zijn zeker 170 strijders van Hezbollah gedood en sneuvelden zo'n tien Israëlische militairen. De militante Libanese beweging Hezbollah is een bondgenoot van Hamas.

Houthi's: Brits schip aangevallen in Golf van Aden

Houthi-rebellen zeggen raketten te hebben afgevuurd op een Brits vrachtschip in de Golf van Aden. Het zou volgens een woordvoerder van de beweging gaan om een schip met de naam Lycavitos. Het is onbekend of er schade is en of er slachtoffers zijn gevallen.

Gisteren voerden de Verenigde Staten opnieuw aanvallen uit op Houthi-doelen in Jemen, meldde het Amerikaanse leger vandaag:

Ook eerder deze maand en vorige maand vielen de VS en Groot-Brittannië Houthi-doelen aan. De aanvallen waren volgens de landen een reactie op de aanvallen die Jemenitische Houthi's uitvoeren op schepen in de Rode Zee.

De Houthi-rebellen in Jemen krijgen al jaren de steun van Iran en vallen al enige tijd de internationale scheepvaart aan in de Rode Zee. Naar eigen zeggen richten ze zich op schepen die banden hebben met of op weg zijn naar Israël. Als gevolg van die raket- en droneaanvallen mijden veel vrachtschepen de belangrijke zeeroute, wat tot vertragingen en hogere kosten in de internationale handel leidt.

NOS op 3 zocht eerder al eens uit wie de groep is achter deze aanvallen en waarom ze het hebben gemunt op (vracht)schepen:

Verontwaardigde Israëlische reacties op Hamas-uitspraken VN-chef

Verschillende Israëlische politici reageerden verontwaardigd op de uitspraken van topman van VN-hulporganisatie OCHA, Martin Griffiths. In een tv-interview met Sky News heeft hij gezegd dat hij Hamas niet als een terroristische groepering ziet.

Onder meer Yisrael Katz, de minister van Buitenlandse Zaken van Israël, zegt dat Griffiths zich moet schamen. De Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, zegt dat "niets wat door de VN wordt gezegd vertrouwd of geaccepteerd kan worden".

In reactie op kritiek benadrukt Griffiths op X dat Hamas niet op de lijst staat van de VN-Veiligheidsraad met terroristische organisaties, om eraan toe te voegen: "Dit maakt hun terreurdaden op 7 oktober niet minder gruwelijk":

Onder meer Israël, de EU en de VS beschouwen Hamas wel als terroristische groepering.

De presentator van Sky News vroeg wat Griffiths van het plan van Israël vindt om Hamas "te elimineren" en nooit te laten deelnemen aan toekomstige onderhandelingen over Gaza. "Dat is erg moeilijk", zegt de VN-chef. Vervolgens zegt hij dat hij in zijn carrière met heel veel terroristische en rebellerende groeperingen heeft gewerkt. Daarna noemt hij Hamas "geen terreurgroep", maar "een politieke beweging".

De VN-noodhulpcoördinator heeft in zijn carrière, die nu zo'n vijftig jaar duurt, naar eigen zeggen nog nooit zo'n grote humanitaire crisis gezien. "Dat komt doordat de mensen niet kunnen ontsnappen", zegt hij. "Ze zitten ingesloten." Hij zegt slapeloze nachten te hebben over of Israël wel of niet besluit om Rafah aan te vallen. Gisteren waarschuwde Griffiths nog dat Israëls plannen voor een grondoffensief in Rafah van tafel moeten, anders dreigt een "slachting" in Gaza.

Europarlementariërs roepen op tot goedkoper bellen naar Gaza na BOOS-aflevering

Een groep van 53 Europarlementariërs heeft de Europese Commissie dringend verzocht de grote telecombedrijven in de EU te vragen de kosten voor bellen naar Gaza te verlagen. Het initiatief voor deze oproep komt van D66-Europarlementariër Samira Rafaela, naar aanleiding van een recente aflevering op YouTube van het BNNVARA-programma BOOS.

In de YouTube-video gaat het om de hoge kosten waarmee familieleden uit Europa te maken krijgen, wanneer zij contact willen opnemen met hun familie in Gaza. Sommigen raken hierdoor in de schulden. Rafaela pleit voor maatregelen die ervoor zorgen dat deze gesprekken betaalbaar en toegankelijk blijven voor alle betrokkenen. "De EU heeft een zorgplicht voor haar inwoners, dus ook een zorgplicht voor zijn inwoners met Palestijnse roots."

Eerder maakte Europese telecombedrijven bellen naar Oekraïne gratis. Ook na de aardbeving in Marokko in september vorig jaar, maakte VodafoneZiggo mobiel verkeer tussen Marokko en Nederland gratis.

Beelden vanuit het Nasser-ziekenhuis

Israëlische troepen zijn het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis in Gaza binnengevallen. Volgens Israël gaat het om een "gerichte en beperkte" operatie.

Chaos in het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis in Gaza

VS valt locaties Houthi's aan in Jemen, wapens in beslag genomen

Het Amerikaanse leger heeft vier nieuwe aanvallen uitgevoerd op locaties van de Houthi's in Jemen. Volgens de VS worden die gebruikt om aanvallen voor te bereiden op schepen in de Rode Zee. "Die locaties vormen een dreiging voor de Amerikaanse marine en koopvaardijschepen in de regio", schrijft het leger in een verklaring.

Ook laat het leger weten dat het een lading "geavanceerde conventionele wapens" in beslag heeft genomen. Die lading was onderweg van Iran naar de Houthi's en werd op 28 januari tegengehouden op de Arabische Zee, aldus de Amerikanen.

De Houthi's vallen sinds twee maanden in de Rode Zee en Golf van Aden schepen aan, waarvan de rebellengroep claimt dat die connecties hebben met Israël. In antwoord daarop begonnen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk half januari met het aanvallen van doelen in Jemen.

Het Amerikaanse Central Command gaf deze twee foto's vrij van de onderschepping:

  • US Central Command / defensie VS
  • US Central Command / defensie VS
    Beelden van de wapens en explosie zoals die zijn vrijgegeven door de VS

Ierland trekt miljoenen uit voor VN-organisatie UNRWA

Ierland trekt 20 miljoen euro uit voor de VN-hulporganisatie UNRWA, die hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen. Andere landen, waaronder Nederland, hebben hun steun aan de organisatie juist opgeschort.

De organisatie kwam onder vuur te liggen na Israëlische beschuldigingen dat twaalf medewerkers betrokken waren bij de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober. Bij de organisatie werken in Gaza zo'n 13.000 mensen. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken vraagt landen die hun financiering hebben stopgezet om die te hervatten. Meerdere hulporganisaties maken zich zorgen over het gebrek aan hulpverlening in Gaza.

Ierland maakt zich al langer hard voor de Palestijnse zaak. Samen met Spanje drong de Ierse regering er gisteren bij de Europese Commissie op aan om te onderzoeken of Israël mensenrechten schendt in Gaza. "De uitgebreide Israëlische militaire operatie in het Rafah-gebied vormt een ernstige en onmiddellijke dreiging", schreven de regeringen in een gezamenlijke brief.

Israël valt ziekenhuis Khan Younis binnen

Israël zegt dat zijn troepen ziekenhuis Nasser in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, zijn binnengevallen. Het leger zegt geloofwaardige informatie te hebben dat er lichamen van mensen die door Hamas gegijzeld zijn in het gebouw liggen. Volgens legerwoordvoerder Hagari vindt er een "gerichte en beperkte" operatie plaats en worden artsen en patiënten niet gedwongen geëvacueerd.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook, dat onder controle staat van Hamas, spreekt van een "enorme inval". De woordvoerder zegt dat er veel gewonden zijn gevallen onder de gevluchte Palestijnen die in het gebouw schuilen. Hij zegt dat het leger artsen opgedragen heeft om alle patiënten te verplaatsen naar een ouder gebouw, dat volgens hem niet voldoende middelen heeft fatsoenlijke zorg te bieden.

Het Israëlische grondoffensief focust zich de laatste weken voornamelijk op en rond Khan Younis.

Aanvallen op Khan Younis in het zuiden van Gaza

Leger Israël waarschuwt bewoners vluchtelingenkamp Nablus

Het Israëlische leger waarschuwt bewoners van het vluchtelingenkamp bij Nablus op de Westelijke Jordaanoever om Israëlische militairen niet aan te vallen. Ooggetuigen melden aan Al Jazeera dat Israëlische troepen flyers met die boodschap hebben uitgestrooid over het kamp.

"Het lot van jullie stad ligt in jullie handen. Zorg dat jullie niet het pad op gaan van het kamp in Jenin", staat er volgens Al Jazeera op de folders.

Het leger heeft de afgelopen weken meerdere invallen gedaan in het vluchtelingenkamp bij Jenin waarbij tientallen Palestijnen zijn gedood en diverse gebouwen verwoest. Sinds de terreuraanvallen van Hamas op 7 oktober zijn er op de bezette Westelijke Jordaanoever zo'n 400 Palestijnen gedood en raakten er meer dan 4400 gewond.

Dodental zuiden Libanon stijgt naar 11

Het dodental van de Israëlische luchtaanvallen op het zuiden van Libanon is gestegen naar 11. In het dorp al-Sawana kwamen een vrouw en haar twee kinderen om het leven. Bij een aanval op een gebouw in Nabatieh werden vier kinderen, drie vrouwen en een man gedood, meldt persbureau Reuters op basis van lokale bronnen. Ook raakten zeven mensen gewond.

Daarnaast werden er vier Hezbollah-strijders gedood, meldt de militante beweging in een verklaring. Hezbollah zegt dat de aanvallen van Israël niet onbeantwoord zullen blijven.

'Amerikaans onderzoek naar Israëlische luchtaanvallen'

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft volgens The Wall Street Journal een onderzoek geopend naar meerdere Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook waarbij burgers om het leven zijn gekomen. Ook wordt onder de loep genomen of er witte fosfor is gebruikt door Israël in Libanon.

Verder wordt bekeken of het Israëlische leger Amerikaanse bommen en raketten heeft misbruikt om burgers mee te doden, zeggen Amerikaanse functionarissen tegen de krant.

Witte fosfor is een omstreden maar niet verboden wapen volgens het humanitair oorlogsrecht. De partij die witte fosfor inzet moet redelijkerwijs al het mogelijke gedaan hebben om burgerslachtoffers te voorkomen. Er is uitgebreid onderzoek op locatie nodig om vast te kunnen stellen of sprake is geweest van een oorlogsmisdaad of niet.

Mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch beschuldigden Israël in oktober al van het gebruik van het zelfontbrandbare chemische middel. De stof wordt door militairen gebruikt om rookgordijnen te veroorzaken, gebieden in het donker te verlichten of om doelwitten te markeren. Directe blootstelling aan het middel leidt tot verminking en vergiftiging. Een aanval op het Libanese grensdorp Dhayra op 16 oktober moet volgens Amnesty worden beschouwd als oorlogsmisdrijf.

Correspondent Daisy Mohr ontmoette in oktober inwoners van Dhayra, die vertelden dat ze het gebied ontvluchtten toen witte fosfor werd ingezet:

'Ik moest overgeven en kreeg geen zuurstof meer'

Waarom Egypte de grens bij Rafah versterkt, ondanks smeekbedes Gazanen

Terwijl 1,4 miljoen Gazanen zich hebben verzameld in en rondom grensstad Rafah, versterkt Egypte aan de andere kant de grens om ze tegen te houden. Palestijnen vrezen voor het aangekondigde grondoffensief van Israël, maar de grens blijft potdicht.

Egypte positioneert zich al decennia als bondgenoot van de Palestijnen. Waarom schiet het land ze dan niet te hulp?

Lees het in dit artikel:

Oproep aan Israël om af te zien van grondoffensief

Canada, Australië en Nieuw-Zeeland hebben Israël opgeroepen af te zien van een grondoffensief in Rafah. Israël ziet die zuidelijke stad als het laatste bolwerk van Hamas in de Gazastrook. Premier Netanyahu zei gisteren opnieuw dat er een offensief komt. Hij zei ook dat burgers "toegestaan moet worden de gevechtszones te verlaten", maar niet hoe dat moet gebeuren.

Er leven naar schatting 1,4 miljoen Palestijnen die uit andere delen van Gaza naar Rafah zijn gevlucht en nergens anders naartoe kunnen. Egypte houdt de grens gesloten en het gebied ten noorden van Rafah wordt al zwaar geteisterd door oorlog. De internationale gemeenschap maakt zich dan ook grote zorgen over een grondoffensief.

De premiers van Canada, Australië en Nieuw-Zeeland willen dat er onmiddellijk een staakt-het-vuren komt, ook zodat de Israëlische gegijzelden vrij kunnen komen. Ze verwijzen daarbij naar de tussentijdse uitspraak van het Internationaal Gerechtshof, dat vorige maand oordeelde dat Israël er alles aan moet doen om genocide in de Gazastrook te voorkomen.

Waarom de gevluchte Palestijnen in Rafah geen kant op kunnen:

Waarom 1,4 miljoen Palestijnen klemzitten bij Rafah

Burgerdoden gemeld bij Israëlische aanvallen op Libanon

Bij een reeks Israëlische luchtaanvallen op Zuid-Libanon zijn gisteren tussen de zeven en negen burgers gedood, schrijven internationale media op basis van bronnen in Libanon. Volgens de berichten zijn er kinderen onder de doden. Ook vier Hezbollah-strijders zijn gedood bij de luchtaanvallen, bevestigt de militante beweging in een verklaring.

Het Israëlische leger zegt dat de aanvallen een reactie zijn op de dood van een militair. Bij raketaanvallen door Hezbollah op Noord-Israël werd een 20-jarige militair gedood en raakten acht militairen gewond, melden Israëlische media. "Straaljagers hebben meerdere doelwitten van Hezbollah-terroristen geraakt", staat in een verklaring van het leger. Over eventuele burgerslachtoffers wordt niets vermeld.

De dagelijkse beschietingen tussen Hezbollah en het Israëlische leger lijken hiermee te zijn geëscaleerd. Al sinds het begin van de oorlog zijn er schermutselingen in het grensgebied tussen de twee landen. Daarbij komen geregeld burgers om. Ook zijn zeker 170 strijders van Hezbollah gedood en sneuvelden zo'n tien Israëlische militairen.

Israëlische luchtaanvallen op Zuid-Libanon, foto: 13 februari

Aantal meldingen antisemitisme in VK verdubbeld

In het Verenigd Koninkrijk zijn in veertig jaar tijd niet zo veel antisemitische incidenten gemeld als afgelopen jaar. Het Joodse adviesorgaan CST meldt dat in een vandaag verschenen rapport. Volgens deze organisatie is het aantal meldingen verdubbeld in vergelijking met vorig jaar.

De cijfers van CST vertonen een enorme stijging in de maand oktober. Dat is de maand waarin Hamas grootschalige aanslagen pleegde in Israël, dat terugsloeg met een offensief op Gaza. Ruim twee derde van alle Britse meldingen van antisemitisme vorig jaar werden op of na 7 oktober geregistreerd.

In 2023 zijn er in totaal 4103 incidenten gemeld. Het gaat om bedreigingen, geweld, vernielingen en antisemitische beledigingen.

Gesprekken over wapenstilstand lijken vastgelopen

De Israëlische onderhandelingsdelegatie is door premier Netanyahu opgedragen vandaag niet naar Caïro af te reizen. In de Egyptische hoofdstad staan gesprekken gepland over de vrijlating van gijzelaars door Hamas in ruil voor een wapenstilstand. Maar de onderhandelingen lijken te zijn vastgelopen.

Netanyahu zei gisteren in een verklaring dat Hamas "dwaze eisen stelt". Andersom stelt de terroristische beweging dat juist Israël de onderhandelingen niet serieus neemt. Israël zou een voorstel hebben gedaan dat afweek van eerdere afspraken, die bereikt zouden zijn bij eerdere gesprekken.

De toon is daarmee heel anders dan vorige week. Toen klonken er vanuit beide partijen nog voorzichtig positieve geluiden over een nieuwe overeenkomst. Qatar, de VS en Egypte bemiddelen tussen Israël en Hamas.

Welkom

Welkom in het liveblog over de situatie in het Midden-Oosten van donderdag 15 februari. Het liveblog van gisteren kan je hier teruglezen.