Een basis van de Islamitische Revolutionaire Garde in de Iraakse grensstad al Qaim zou een van de doelwitten zijn
NOS NieuwsAangepast

Syrië en Irak melden doden bij Amerikaanse vergeldingsaanvallen

Bij de vergeldingsacties die de VS heeft uitgevoerd zijn in Syrië en Irak burgers en militairen gedood en is aanzienlijke schade toegebracht aan particuliere en publieke eigendommen. Dat zeggen Syrische en Iraakse autoriteiten.

Volgens de regering in Bagdad zijn er in Irak zestien mensen omgekomen en zijn 25 mensen gewond geraakt. Syrië heeft nog geen mededelingen gedaan over het precieze aantal doden en gewonden.

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Amerikaanse aanvallen veroordeeld. Volgens Damascus wakkeren ze het conflict in het Midden-Oosten aan "op een heel gevaarlijke manier".

Bekijk hier de schade na de bombardementen:

Burgers maken zich zorgen na bombardementen VS: 'Maak hier een einde aan'

Het Syrische regime stelt ook dat "de Amerikaanse bezetting van delen van het land" niet langer kan doorgaan. De VS heeft sinds het verdrijven van IS nog steeds militairen gelegerd op enkele plekken in Syrië. Die bevinden zich onder meer in de noordelijke regio's die door de Koerden worden gedomineerd, maar ook bij de plaats Al-Shaddadi en in het zuiden in Al-Tanf, vlak bij de Jordaanse grens.

Ook Irak reageerde afwijzend op de Amerikaanse aanvallen, die volgens een legerwoordvoerder tot instabiliteit leiden. "Deze bombardementen vormen een aantasting van de Iraakse soevereiniteit, ze ondermijnen het werk van de Iraakse regering en vormen een dreiging die ernstige gevolgen kan hebben Irak en de regio", zegt hij.

Vanuit Iran komt eveneens harde kritiek. Teheran veroordeelt de "avontuurlijke en strategische vergissing" van de Amerikanen en spreekt van "schendingen van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Irak en Syrië". Eerder ontkende Iran betrokkenheid bij de drone-aanval op een Amerikaanse basis in Jordanië.

VS 'daadkrachtige bondgenoot'

De Amerikaanse aanvallen waren een reactie op de dood van drie Amerikaanse militairen bij die aanval afgelopen week op een kleine basis vlak over de Syrische grens. De aanvallen van vannacht zouden ongeveer 30 minuten hebben geduurd.

Drie van de getroffen locaties waren in Irak en vier in Syrië. Bij de aanval zijn onder meer langeafstandsbommenwerpers gebruikt, die vanuit de VS opereren. President Biden waarschuwde na de operatie dat nog meer aanvallen zullen volgen.

Vanuit het Verenigd Koninkrijk komt er juist steun voor de Amerikaanse vergeldingsacties. Londen noemt de VS een "daadkrachtige bondgenoot" en vindt dat Washington het recht heeft om te reageren op de aanval op een Amerikaans doelwit. De Britse regering laakte ook de "destabiliserende activiteit" van Iran in de regio en de politieke, financiële en militaire steun die Iran geeft aan militante groepen in de regio.

Een van die door Iran gesteunde groepen, het Islamitisch Verzet in Irak, zei vandaag de vliegbasis al-Harir in Noord-Irak te hebben aangevallen, waar Amerikaanse troepen zijn gestationeerd. Bronnen bij de vliegbasis zeggen echter geen aanval te hebben gezien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl