Een satellietfoto van de Amerikaanse legerbasis Tower 22 in Jordanië
NOS Nieuws

'Drone kon inslaan op legerbasis VS door onduidelijkheid over herkomst'

De drone die gisteren insloeg op een Amerikaanse legerbasis in het noordoosten van Jordanië werd niet onschadelijk gemaakt, omdat er verwarring was over de achtergrond van de drone. Dat schrijven onder andere The Wall Street Journal en CNN.

Bij de aanval kwamen drie Amerikanen om het leven. Ook raakten zeker veertig Amerikanen gewond.

Op hetzelfde moment dat de vijandelijke drone de basis naderde, keerde een Amerikaanse drone terug. Daardoor ontstond de vraag of de drone Amerikaans was of niet. De vijandelijke drone vloog bovendien laag, waardoor deze mogelijk de luchtverdediging van de legerbasis kon ontwijken, zeggen twee Amerikaanse functionarissen tegen CNN.

'Verantwoording afleggen'

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie zijn er aanwijzingen dat de aanval het werk is van de sjiitische militie Kataib Hezbollah. De beweging staat op internationale terreurlijsten, wordt gesteund door Iran en heeft banden met Hezbollah in Libanon.

President Biden zwoer vandaag wraak voor de aanval. "Alle betrokkenen zullen verantwoording moeten afleggen op een tijdstip en een manier die wij kiezen."

De Amerikaanse regering heeft niet bekend gemaakt welke legerbasis is aangevallen, maar volgens bronnen van persbureaus gaat het om de basis Tower 22. Die ligt dicht bij het drielandenpunt van Jordanië, Irak en Syrië.

Daar zijn 350 Amerikanen gelegerd die de strijd tegen de resten van Islamitische Staat voortzetten en het leger van Jordanië adviseren en helpen om wapen- en drugsmokkel tegen te gaan. De basis is ook van belang voor de bevoorrading van Amerikaanse steunpunten in het oosten van Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl