The New York Times heeft beelden van de aanval in Al Qaim, Irak, bij de Syrische grens geverifieerd
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse vergeldingsacties in Irak en Syrië na dood drie militairen

De VS is begonnen met het bombarderen van doelen in Irak en Syrië als vergelding voor de dood van drie Amerikaanse militairen afgelopen weekend. Het Amerikaanse opperbevel in de regio, Central Command, meldt dat vliegtuigen op meer dan 85 plekken doelwitten van de Iraanse Revolutionaire Garde en pro-Iraanse strijdgroepen hebben aangevallen.

De aanvallen zouden ongeveer 30 minuten hebben geduurd. Drie van de getroffen locaties zouden zich hebben bevonden in Irak en vier in Syrië.

Daarbij zijn ook Amerikaanse lange afstandsbommenwerpers gebruikt, die vanuit de VS opereren. Het is nog niet duidelijk welke doelen zijn geraakt. De Syrische staatstelevisie meldt dat bij aanvallen "in de woestijn en in het grensgebied met Irak verschillende slachtoffers zijn gevallen".

Biden

De Amerikaanse president Biden waarschuwt dat meer aanvallen zullen volgen. "De Verenigde Staten zoeken geen conflict in het Midden-Oosten of waar dan ook ter wereld. Maar als je een Amerikaan wat aan doet, zullen we reageren", zei Biden. "Onze reactie begon vandaag. Die zal doorgaan op tijden en plaatsen die wij kiezen."

Witte Huis-woordvoerder John Kirby zegt dat de aanvallen succesvol waren en dat de Iraakse overheid van tevoren is geïnformeerd. "We weten niet hoeveel militanten zijn gedood of gewond zijn geraakt", zei Kirby. Hij voegde daaraan toe dat de doelen "zorgvuldig zijn geselecteerd om burgerslachtoffers te voorkomen en gebaseerd zijn op duidelijk, onweerlegbaar bewijs dat ze verband houden met aanvallen op Amerikaans personeel in de regio."

Volgens Central Command zijn commandocentra, munitieopslagplaatsen, lanceerinstallaties van raketten, opslagplaatsen van drones en andere militaire faciliteiten geraakt.

Irak heeft de Amerikaanse vergeldingsaanvallen tegen pro-Iraanse gewapende groeperingen op Iraaks grondgebied als "een schending van de Iraakse soevereiniteit" genoemd. Ook waarschuwde het land voor "desastreuze gevolgen voor de stabiliteit van Irak en de regio", staat in een verklaring van een Iraakse militaire woordvoerder.

Gewacht

Minister van Defensie Lloyd Austin maakte gisteren in een persconferentie bekend dat er een "meervoudige reactie" zou komen, maar trad verder niet in detail. Website Politico meldt op basis van defensiebronnen dat het Witte Huis met tegenaanvallen heeft gewacht tot de lichamen van de omgekomen militairen waren gerepatrieerd. President Biden was met nabestaanden aanwezig toen hun grafkisten aankwamen in de VS.

Biden kijkt toe bij de aankomst van de kisten

Een pro-Iraanse strijdgroep wordt door de VS rechtstreeks verantwoordelijk gehouden voor de drone-aanval waarbij afgelopen weekend de drie Amerikaanse militairen werden gedood. Tientallen anderen raakten volgens de VS gewond bij deze aanval op een legerbasis in Jordanië. Volgens Washington kwam de gebruikte kamikazedrone uit Iran.

Een satellietfoto van de Amerikaanse legerbasis Tower 22 in Jordanië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl