liveblog
NOS NieuwsAangepast

Erdogan: Turkije zette terrorist uit naar Nederland

liveblog gesloten

Einde liveblog

Hierbij sluiten we het liveblog over de terroristische aanslagen in Brussel. De berichtgeving loopt door via nieuwsartikelen op NOS.nl.

'Kennis terroristen van springstof zorgwekkend'

De kennis die terroristen hebben over TATP, een explosieve combinatie van peroxide en aceton die gebruikt is bij de aanslagen, is zorgwekkend. Dat zegt een springstoffenexpert tegen De Standaard. "Het mengsel is makkelijk te maken, dat doe je zo aan de keukentafel. Maar het is erg instabiel. Met andere woorden: het ontploft snel. De meeste makers gaan mee de lucht in. Deze daders beheersen de productie en het transport kennelijk erg goed."

'Eerst de feiten op een rij'

In Nieuwsuur is Erik Akerboom, korpschef van de Nationale Politie, te gast. Aan hem de vraag of de beweringen van Erdogan, die zegt dat een van de terroristen door Turkije is uitgezet naar Nederland, kloppen. "Dit roept ontzettend veel vragen op en die proberen wij te beantwoorden", zegt Akerboom. "We moeten de feiten eerst op een rij krijgen. Ik hoor zowel de term 'terugwijzen' als 'uitleveren'. Dat zijn twee verschillende dingen. Dat moeten we eerst onderzoeken."

Korpschef Akerboom bij Nieuwsuur

Vrij verkeer van kalasjnikovs

"Het vrije verkeer van personen betekent ook het vrije verkeer van criminele bendes en kalasjnikovs", zegt de Britse politicus Nigel Farage van de eurosceptische partij Ukip. De aanslagen in Brussel laten zien dat Groot-Brittannië zo snel mogelijk uit de EU moet, zegt hij. Lees meer.

Rozen in Antwerpen

Moslims deelden vandaag rozen uit op het station van Antwerpen. De initiatiefnemers wilden met de boodschap 'United we stand, divided we fall' symbolisch mensen samenbrengen.

Brits eerbetoon

De St George's Hall in Liverpool in de kleuren van de Belgische vlag

'Beetje bizar'

De wijkagent in de Brusselse gemeente Schaarbeek kreeg een tip over nieuwe huurders: ze zouden "een beetje bizar" zijn. De politie besloot een onderzoek te beginnen, maar dat was nog niet afgerond. Naar nu blijkt, ging het om het appartement waar de terroristen de aanslagen van gisteren voorbereidden.

Moeizame identificatie

Van de 151 gewonden die nog in het ziekenhuis liggen, zijn er vier nog niet geïdentificeerd. 61 mensen liggen nog op de intensive care. Dat zegt de Belgische minister De Block van Volksgezondheid.

Wat weten we van de daders?

Het lijkt erop dat de aanslagen in Parijs en Brussel het werk zijn van dezelfde groep. We weten nog lang niet alles, maar dat er dwarsverbanden zijn tussen beide dadergroepen staat wel vast.

Steeds meer bekend over daders aanslagen Brussel

'Terrorist was uitgezet naar Nederland'

Een van de aanslagplegers in Brussel werd vorig jaar door Turkije uitgezet naar Nederland. Dat zegt de Turkse president Erdogan. Uit zijn woorden valt niet op te maken of Nederland dat verzoek heeft gedaan of dat de man zelf om uitlevering aan Nederland heeft gevraagd. Lees meer.

Drukte op het plein

Bij het vallen van de avond wordt het steeds drukker op het Beursplein in Brussel

'Aanslag was bedoeld voor Tweede Paasdag'

De terroristische aanslagen van gisteren hadden eigenlijk moeten plaatsvinden op Tweede Paasdag. Dat bevestigen bronnen aan het Belgische VTM Nieuws. De arrestatie van Abdeslam leidde ertoe dat de aanslagen eerder werden uitgevoerd. De daders zouden hebben gevreesd dat Abdeslam informatie over de aanslagen ging geven aan de politie.

Morgen opnieuw minuut stilte

In heel België wordt morgen om 14.30 uur een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen. Dat heeft de regering van premier Michel bekendgemaakt na afloop van de vergadering van de Nationale Veiligheidsraad.

Veel pers in Schaarbeek

Nog altijd veel pers in de Brusselse gemeente Schaarbeek, waar de politie vannacht in een woning bommen en een IS-vlag vond

'Niet naar België, maar naar Nederland'

De Belgische minister van Justitie ontkent dat een van de aanslagplegers door Turkije is uitgeleverd aan België. Hij zou zijn doorverwezen naar Nederland. In het Journaal op de VRT zegt minister Geens het volgende: "Er is geen sprake van een uitlevering. Waarschijnlijk gaat het om een terugwijzing aan de Turks-Syrische grens. De man was op dat moment bij ons niet bekend voor terroristische feiten. Hij is door Turkije doorverwezen naar Nederland, niet naar ons land."

Volgens De Standaard gaat het om Ibrahim el-Bakraoui, een van de mannen die zichzelf opblies op in de vertrekhal van vliegveld Zaventem.

Medeleven op de Filipijnen

Ook op de Filipijnen wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de aanslagen in Brussel

Reizigers vast in België

Veel reizigers die gisteren strandden op het vliegveld in Brussel kunnen niet verder reizen via Duitsland of Nederland, omdat ze geen Schengenvisum hebben. Veel van hen waren op weg naar Groot-Brittannië, dat buiten de Schengenzone ligt. Voor een tussenlanding in Brussel is zo'n visum dan niet nodig.

Zaventem ook vrijdag gesloten

Vliegveld Zaventem blijft in ieder geval tot en met vrijdag gesloten, meldt het Belgische persbureau Belga.

'Tweede zelfmoordterrorist was Laachraoui'

De Belgische krant De Standaard meldt op basis van "een goede bron" dat de tweede zelfmoordterrorist op Zaventem Najim Laachraoui was. Eerder zeiden Belgische media dat Laachraoui vanochtend was aangehouden in Brussel, maar deze berichten trokken ze later weer in.

Buitenlandse kritiek

De internationale media hebben veel kritiek op de Belgische inlichtingendiensten. Zo vinden Amerikaanse nieuwsmedia het onbegrijpelijk dat de voortvluchtige Salah Abdeslam vier maanden in Brussel zat voordat hij kon worden opgepakt. Is die kritiek terecht? Lees meer.

Drukte op het Beursplein

Op het Beursplein in Brussel kwamen vandaag honderden mensen bijeen om stil te staan bij de slachtoffers van de aanslagen van gisteren. Bekijk de hele dag in een paar seconden.

VIDEO: timelapse Beursplein Brussel

Erdogan spreekt

Een van de vermoedelijke aanslagplegers werd vorig jaar opgepakt in Turkije en uitgeleverd aan België, zegt de Turkse president Erdogan. Ondanks de Turkse waarschuwingen werd de man in België toch vrijgelaten. Het Belgische federaal parket zegt dat de beweringen van Erdogan niet waar zijn. Lees meer.

Brussel: dag na de aanslagen

"Er zou een vervangende bus zijn, maar ik heb hem niet gezien." Een dag na de aanslagen probeert Brussel de draad weer op te pakken, maar lang niet alles is even duidelijk. Bekijk een videoverslag van de dag.

Brussel een dag na de aanslagen: het leven gaat door

Derde Nederlander vermist

Er wordt een derde Nederlander vermist na de aanslagen in Brussel, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Over de identiteit van de vermiste persoon worden geen mededelingen gedaan. Gisteren werd al bekend dat een broer en zus uit Maastricht zijn vermist. Lees meer.

'België wist van aanslagen'

De Israëlische krant Haaretz schrijft dat de Belgische inlichtingendiensten gewaarschuwd waren voor de aanslagen op het vliegveld en in de metro. De plannen zouden zijn besproken in Raqqa, de stad die IS beschouwt als zijn hoofdstad. De krant zegt niet waar de informatie vandaan komt.

Rutte legt bloemen bij Belgische ambassade

Premier Rutte legt bloemen bij de Belgische ambassade in Den Haag

Herdenking in Den Haag

Bij de Belgische ambassade in Den Haag begint om 17.00 uur een herdenkingsbijeenkomst. Premier Rutte en de Belgische ambassadeur Chris Hoornaert houden een toespraak. Via Omroep West is de herdenking rechtstreeks te volgen.

Derde dode geïdentificeerd

Het derde dodelijke slachtoffer is geïdentificeerd. De Federatie Wallonië-Brussel maakte bekend dat een van hun medewerkers is omgekomen. Olivier Delespesse kwam om het leven bij de aanslag op metrostation Maalbeek.

Eerder vandaag werden twee andere slachtoffers geïdentificeerd: rechtenstudent Leopold Hecht en de Peruviaanse moeder Adelma Tapia Ruiz.

De identificatie verloopt moeizaam vanwege de kracht van de explosies. Er zijn zeker 32 doden gevallen.

Red notice

Khalid el Bakraoui werd gezocht door Interpol, meldt The New York Times. Hij pleegde gisteren de zelfmoordaanslag in de metro.

Volgens de red notice van Interpol had de 27-jarige el Bakraoui de Belgische nationaliteit en die van de Bahama's. Een red notice houdt in dat politiemachten overal ter wereld moeten uitkijken naar een bepaalde verdachte.

Voor Ibrahim el Bakraoui (de broer die de zelfmoordaanslag pleegde op Zaventem) had Interpol voor zover bekend geen red notice uitstaan.

Onrustig na stille minuut

Een tiental jongeren zorgde voor onrust in de Brusselse gemeente Anderlecht na de minuut stilte die er naar aanleiding van de aanslagen werd gehouden.

De minuut stilte werd gehouden voor het stadhuis van Anderlecht. Na de plechtigheid kwam het tot duw- en trekwerk tussen journalisten en jongeren die de aanwezigheid van de media niet waardeerden.

De politie kwam tussenbeide en pakte een van de jongeren op.

Abdeslam had mee moeten doen

Salah Abdeslam had eigenlijk mee moeten doen aanslagen van gisteren. Dat zou een Belgische onderzoeker aan CNN hebben verteld. Volgens de Amerikaanse nieuwszender was het de bedoeling van de terroristen was dat Abdeslam deel zou uitmaken van de zelfmoordcommando's.

Dat plan viel in duigen toen de veiligheidsdiensten vorige week dinsdag een woning in Vorst binnenvielen, en Abdeslam vrijdag oppakten.

Vermisten op Facebook

Er zijn verschillende Facebookpagina's in het leven geroepen met, waarop foto's van mensen worden gedeeld die sinds gisteren vermist zijn.

Een groot deel van de slachtoffers is nog niet geïdentificeerd.

Amerikaanse agenten: Belgische agenten zijn kinderen

"Belgische agenten zijn onwetende kinderen die niet kunnen omgaan met de terreurdreiging." Dat hebben leden van de Amerikaanse terreurbestrijding gezegd naar aanleiding van de aanslagen, schrijft The Daily Beast. "We hadden ze gewaarschuwd." De Amerikaanse antiterreureenheid is “gefrustreerd en kwaad” omdat België niet in staat lijkt om de terreurdaden van ISIS een halt toe te roepen.

"Al twee decennia is er een infiltratie van jihadi’s en nu pas beginnen ze er iets aan te doen. Als wij iemand daarheen sturen om informatie uit te wisselen, dan spreken we eigenlijk - bot gezegd - met een groep kinderen. Onwetende kinderen. Ze zijn niet proactief, ze weten niet wat er aan de hand is. Ze zitten nog in de ontkenningsfase."

"Allemaal samen, allemaal samen"

Waar eerder nog de minuut stilte werd gehouden, wordt nu gezongen...

"Als de Belgen chocola blijven eten..."

Israël heeft harde kritiek geuit op het Belgische veiligheidsbeleid, een dag na de aanslagen in Brussel. "Als de Belgen chocola blijven eten en van het leven genieten, en niet inzien dat een aantal moslims in hun land terroristische aanslagen voorbereidt, dan kunnen ze hen nooit adequaat bestrijden", zei de Israëlische minister Katz van Veiligheid vanmorgen op Radio Israël. Lees meer.

Update bussen, metro's, vliegtuigen en scholieren Brussel

In Brussel rijden nog maar twaalf buslijnen, de helft van het aantal dat vanmorgen ging rijden. Dat komt door personeelsgebrek; veel chauffeurs willen niet rijden uit angst. Voor de avondspits komt er wel nieuw personeel.

De metro gaat dicht van 19.00 uur tot 07.00 uur morgenochtend.

Volgens de Belgische minister van Onderwijs Joëlle Milquet is een derde van de leerlingen in Brussel vandaag niet naar school gekomen.

En omdat luchthaven Zaventem is gesloten, kunnen zo'n 20.000 reizigers vandaag niet vertrekken. Het vliegveld is zeker nog tot en met morgen gesloten.

Minuut in 360 graden

De minuut stilte op het Beursplein in Brussel is ook gefilmd in 360 graden. Bekijk de video via de YouTube app op je mobiele telefoon of beweeg op een vast scherm met de muis over het scherm om rond te kijken.

Muur ingestort op Zaventem

Volgens persbureau Belga is er tijdens het politieonderzoek een muur ingestort op luchthaven Zaventem. Meer is hier nog niet over bekend.

Geen Belgie - Portugal, maar wel Portugal - Belgie

Eerder werd gemeld dat de oefenwedstrijd tussen België en Portugal niet doorgaat, maar er wordt volgende week dinsdag toch gevoetbald. De wedstrijd is wel verplaatst van Brussel naar de Portugese stad Leiria.

Bommelding bij vliegveld Charleroi

De Belgische explosievenopruimingsdienst is bezig bij het vliegveld Charleroi, zegt nieuwszender RTL Info. Er is daar een verdachte auto met pakketje en een mobiele telefoon gezien.

Kabinet herdenkt

Een delegatie van het kabinet is vanmiddag aanwezig op de Belgische ambassade in Den Haag bij de herdenking van de aanslagen in Brussel. Minister-president Rutte zal namens het kabinet spreken. Tijdens de herdenking wordt een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis van de slachtoffers.

De kabinetsdelegatie bestaat verder onder meer uit vicepremier Asscher, minister Dijsselbloem van Financiën, minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie en minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

El Bakraoui voelde het net rond zich sluiten

In het testament dat op een laptop in een prullenbak werd teruggevonden, schreef Ibrahim Bakraoui dat hij het net rond zich voelde sluiten, maakte het OM tijdens de persconferentie bekend. El Bakraoui schreef: "op de vlucht, niet meer wetend wat te doen, overal gezocht", en dat hij "niet meer veilig zijnde, als het voortduurt, het risico loopt in een cel te eindigen".

Gevonden

Bij een van de huiszoekingen gisteravond zijn in Schaarbeek 15 kilo TATP-explosieven, 150 liter aceton, 30 liter waterstofperoxide en een koffer vol met spijkers en schroeven gevonden. Op het adres werden ook ontstekingsmechanismen ontdekt.

Bij de aanslagen in Parijs werd ook TATP (triacetontriperoxide) gebruikt. TATP is een een heel zeer instabiel explosief: hitte, wrijving, schokken of statische elektriciteit kunnen het laten ontploffen.

Justitie België: derde verdachte had de zwaarste lading explosieven

Justitie België: derde verdachte had de zwaarste lading explosieven

Samengevat

Op dit moment zijn er minstens vier daders:

- De broers El Bakraoui, Khalid heeft zich opgeblazen in de metro bij station Maalbeek, Ibrahim op Zaventem.

- Een derde zelfmoordenaar, van wie de identiteit onbekend is. De man staat links naast Ibrahim El Bakraoui op beelden van beveiligingscamera’s van Zaventem.

- Een vierde verdachte die nog op de vlucht is. Hij staat helemaal rechts op de foto uit Zaventem en heeft een zwart hoedje op. Naar deze man wordt actief gezocht.

Onder valse naam woningen gehuurd

Terreurverdachte Khalid Bakraoui (die zichzelf opblies in de metro) huurde onder een valse naam woningen in onder meer Charleroi en de Driesstraat in Vorst, zegt justitie. In die straat in Vorst was vorige week nog een schietpartij tussen terroristen en de politie.

Een van de panden zou als onderduikadres zijn gebruikt bij de aanslagen in Parijs. Daar werd ook dna gevonden van Bilal Hadfi, die zichzelf heeft opgeblazen bij het Stade de France.

Koning Filip bezoekt ziekenhuis

Koning Filip bezoekt ziekenhuis

Justitie: zwaarste Zaventem-bom verwondde niemand

Een van de daders van de aanslagen had explosieven bij zich in een tas, zo meldde justitie in de persconferentie. Die bom was volgens justitie het zwaarste explosief dat de terroristen bij zich hadden. De bom ging pas af toen het pand al ontruimd was, en verwondde daarom niemand, zegt justitie.

De man die de tas achterliet, is nog voortvluchtig.

Auto's gecontroleerd bij de grens

Bij de Belgische grens voert de politie extra controles uit. Sommige auto's worden doorzocht, zoals hier op de grensovergang bij Eersel.

Lange files door strenge controles aan Belgische grens

Persconferentie Justitie: broers El Bakraoui verdacht van aanslagen

Justitie bevestigt dat de broers El Bakraoui twee van de vermoedelijke daders waren van de aanslagen bij de metro en Zaventem. Een van de broers was de middelste man op de foto van de aanslag in Zaventem. Hij werd geïdentificeerd met zijn vingerafdruk.

Het testament van Ibrahim Bakraoui werd gevonden op een laptop in een prullenbak. Justitie zegt dat de derde terreurverdachte op de foto voortvluchtig is. Hij is nog niet geïdentificeerd, zegt justitie.

Ook ontkent justitie de aanhouding van IS-ronselaar Laachraoui, die eerder in de media als vermoedelijke dader genoemd werd.

De autoriteiten houden het dodental op 31 doden en 270 gewonden. Het dreigingsniveau blijft gehandhaafd. Kijk live mee met de persconferentie via NPO Nieuws.

Koning bij bezoek aan Schilderswijk: we moeten rug recht houden

Koning: we moeten onze rug recht houden

Persconferentie op punt van beginnen

De persconferentie van de Belgische justitie over de aanslagen staat op het punt van beginnen. Mogelijk horen we dan meer over de arrestaties van vanochtend. Kijk live mee via NPO Nieuws.

De persconferentie van justitie staat op het punt van beginnen

Franse premier Valls wil meer samenwerken tegen terreur

Tijdens een persconferentie heeft de Franse premier Valls de aanslagen in Brussel scherp veroordeeld. Hij zegt dat hij vastbesloten is om terreur aan te pakken. "De uitdaging is ingewikkeld, we staan tegenover vijanden van de democratie, die zich verstoppen, die blind toeslaan tegen anonieme slachtoffers."

Valls zegt dat hij de samenwerking met België verder wil uitbreiden. "Onze samenwerking, die leidde tot arrestatie van Abdeslam, gaan we versterken en verdiepen de komende tijd en komende maanden, in de strijd tegen het terrorisme."

'Metrobestuurder van aanslag al weer aan het werk'

Christian Delhasse zat dinsdag in de stuurcabine van het ontplofte metrostel. Hij bleef ongedeerd en hielp daarna met de evacuatie van de gewonden. "Ik heb lichamen op de grond zien liggen, maar ik deed gewoon wat ik moest doen", zegt hij daarover. Desondanks is de man vandaag al weer aan het werk, meldt TvBrussel.

Rode Kruis: dit soort verwondingen zien we zelden

Volgens het Belgische Rode Kruis hebben de slachtoffers van de aanslagen oorlogswonden die de hulpdiensten zelden zien, zegt woordvoerder Nancy Ferroni tegen de krant Le Soir. "Dan heb ik het over afgerukte ledematen, ernstige brandwonden, verkoolde lichamen en stukken metaal in lichamen."

Kings Cross-metro in Londen ontruimd

Het is nog onduidelijk wat er aan de hand is. Het brandalarm zou zijn afgegaan. De hulpdiensten nemen deze dagen snel het zekere voor het onzekere.

'Gearresteerde man is toch niet Laachraoui'

Belgische media trekken hun berichten over de arrestatie van IS-ronselaar en terreurverdachte Najim Laachraoui in. De Waalse krant La Dernière Heure, die het bericht als eerst naar buiten bracht, meldt nu dat de gearresteerde man iemand anders is.

De Belgische justitie houdt over een half uur een persconferentie. Mogelijk wordt daar meer duidelijk.

Twee Nederlanders vermist na aanslagen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat er na de aanslag op Zaventem twee Nederlanders worden vermist. Limburgse media meldden gisteravond al dat de familie van de broer en zus voor hun lot vreesde.

"Een vreselijke situatie voor de familie die in onzekerheid zit. Onze medewerkers staan in nauw contact met hen. De ambassade doet er alles aan om bij de Belgische autoriteiten snel duidelijkheid te krijgen", zei minister Koenders.

Extra raad EU-ministers niet morgen

De extra bijeenkomst van de Europese ministers van Justitie wordt niet morgen gehouden, maar op zijn vroegst op vrijdag. Het bleek praktisch niet haalbaar om alle ministers zo snel bij elkaar te krijgen.

België - Portugal afgelast

De burgemeester van Brussel heeft de voetbalbond gevraagd om de vriendschappelijke wedstrijd van België-Portugal van komende dinsdag af te gelasten. De veiligheid van zoveel mensen op één plek zou nu niet gegarandeerd kunnen worden.

Schreeuwer onderbreekt stiltemoment

Het stiltemoment in Brussel werd verstoord door een schreeuwende man.

Om 12.00 uur was België een minuut stil

Filip bezoekt Zaventem

Koning Filip en koningin Mathilde gaan vanmiddag naar Zaventem, zo meldt het Koninklijk Huis. Zij ontmoeten er mensen die gisteren hebben deelgenomen aan de hulp- en veiligheidsoperaties en met de hulpverleners die de luchthaven opruimen.

Brussel stil voor slachtoffers

Op verschillende plaatsen in Brussel is om 12.00 uur een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers.

Een minuut stilte in Brussel

Kijk hier live naar het stiltemoment voor de slachtoffers in Brussel.

Toerisme gaat door

Op de Grote Markt in Brussel kunnen toeristen zich gewoon laten rondrijden.

Consulaat in Turkije dicht

Het Nederlands consulaat in Istanbul gesloten om mogelijke terreurdreiging, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nog steeds filerijden bij de grens

De VID meldt dat er bij veel grensovergangen nog altijd files zijn vanwege de aangescherpte grenscontroles. "Vooral op de E34/A67 en de E314/A76 is de vertraging enorm. De extra reistijd loopt daar op tot ruim anderhalf uur. "

'Op het Beursplein in Brussel zal het steeds drukker worden'

'Op het Beursplein in Brussel zal het steeds drukker worden'

Voorlopig geen metro bij Maalbeek

Het metrostation Maalbeek blijft nog "vele weken" dicht, zegt de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur tegen het persbureau Belga.

In metrostation Maalbeek wordt nog steeds onderzoek gedaan

Nog geen uitsluitsel over arrestatie

Er blijft veel speculatie over de vermoedelijke aanhouding van IS-ronselaar Laachraoui. VRT meldt nu dat een "goede bron" ontkent dat de terreurverdachte is gearresteerd.

Belgische media: verdachte aanslagen gearresteerd in Brussel

Ook andere Belgische media hebben nu van bronnen bevestiging gekregen dat Laachraoui is gearresteerd. Voor officiële bevestiging van de autoriteiten moeten we mogelijk nog wachten tot de persconferentie van justitie om 13.00 uur.

NCTV: marechaussee zwaarder bewapend

Gisteren was het al te zien op verschillende plekken (zoals op het Binnenhof), maar de NCTV meldt nu ook officieel dat de marechaussee zwaarder bewapend wordt.

Naar aanleiding van de aanslagen in Brussel, draagt de Marechaussee lange wapens. Deze zwaardere bewapening is een voorzorgsmaatregel en is alleen ingezet op de plekken waar de Marechaussee al beveiligt: de ministeries, het Binnenhof en Joodse instellingen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Zodra het kan, wordt de maatregel weer afgebouwd.

Persverklaring NCTV

Wat weten we over IS-ronselaar Laachraoui?

Persconferentie om 13.00 uur, bevestiging van arrestatie?

De Belgische justitie geeft om 13.00 uur in het hoofdkwartier in Brussel een persconferentie. Wat het Openbaar Ministerie naar buiten brengt is onduidelijk. Mogelijk wordt ingegaan op de aanhouding van terreurverdachte Laachraoui, die volgens de krant La Dernière Heure vanochtend in Anderlecht is opgepakt.

Zaventem blijft gesloten

Het vliegveld Zaventem blijft vandaag gesloten. In een verklaring zegt het bestuur dat het nog geen toegang heeft tot het gebouw vanwege het forensisch onderzoek. "Het is daarom onmogelijk om de omvang van de schade op te nemen."

In de loop van de dag hoopt de luchthaven meer duidelijkheid te geven over wanneer Zaventem weer open kan.

'Laachraoui is gepakt'

Een van de vermoedelijke daders is gepakt, meldt de krant La Dernière Heure.

Het zou gaan om de 25-jarige Syriëganger Najim Laachraoui. Hij werd een paar dagen geleden nog gezocht wegens terrorisme en betrokkenheid bij de aanslag in Parijs. Zijn DNA werd gevonden op explosieven die bij de aanslagen in Parijs gebruikt waren.

Laachraoui op een opsporingsfoto rechts. Links is de foto van de vermoedelijke daders van de aanslagen in Zaventem.

Langer journaal

Het journaal van 12.00 uur begint om 11.58 uur, vanwege de minuut stilte die in Brussel gehouden wordt. Ook is het journaal van 13.00 uur verlengd tot 14.00 uur.

Vlag halfstok

Morgen voeren alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid de Nederlandse vlag halfstok. Gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland worden verzocht deze vlaginstructie te volgen.

Op Schiphol werd de vlag gisteren al halfstok gehesen

IJshockeyfinale dag verplaatst

De ijshockeyfinale van de BeNe-league is in verband met de aanslagen verplaatst naar vanavond. Voorafgaand aan de wedstrijd wordt een minuut stilte gehouden.

Het verhaal achter de 'iconische' foto

Een opengereten blouse, betongruis in het haar en een wanhopige blik opzij. Het is een van de eerste foto's die gisteren opdook vanaf Zaventem. De foto ging de hele wereld over en al snel gingen media op zoek naar de vrouw op de foto. Het bleek een van de stewardessen van Jet Airways te zijn.

USA Today tekende het verhaal op van de Georgische journalist die de foto nam en NOS op 3 vertaalde het.

De Indiase stewardess op Zaventem

'Morgen komt het goed'

In verband met de aanslagen vroeg 3FM-dj Giel Beelen of rapper Diggy Dex een lied over de gebeurtenissen wilde schrijven. Hij draaide het nummer vanochtend op de radio te horen. "Echt prachtig", concludeert Beelen.

'België houdt vast aan dreigingsniveau'

Vanwege de aanslagen heeft België het dreigingsniveau gisteren opgeschaald naar het hoogste niveau 4. Volgens journalisten van de VRT blijft dat voorlopig zo. De Belgische Nationale Veiligheidsraad komt vanmiddag opnieuw bijeen.

Link met Abdeslam?

Belgische media melden dat onderzocht wordt of een handlanger van Salah Abdeslam ook betrokken was bij de aanslagen in Brussel. Ook dit is nog niet bevestigd.

Dodental?

De Belgische regering kan nog altijd niet met zekerheid zeggen wat het precieze dodental is van de aanslagen in Brussel. Minister van Volksgezondheid De Block zei vanochtend voor de radio dat er "ongeveer 31 doden" zijn en 260 gewonden. Het dodental kan nog stijgen.

Zo melden bronnen dat er bij de aanslag op Zaventem 15 doden te betreuren vallen, maar dat is niet bevestigd door de autoriteiten.

Lange rij bij treinstation Brussel

Alle reizigers die Brussel Centraal in willen gaan worden gecontroleerd, meldt de Waalse krant Le Soir.

Bomcontrole bij Europese Commissie in Brussel

Bomcontrole bij Europese Commissie in Brussel

Ambassade in Den Haag herdenkt terreur

De Belgische ambassadeur in Nederland, Chris Hoornaert, vertelde in het NOS Radio 1 Journaal dat er vanmiddag om 17.00 uur op de Belgische ambassade in Den Haag een minuut stilte wordt gehouden.

"Daarbij zullen ook de Nederlandse autoriteiten aanwezig zijn. Als ik het goed begrijp de minister president met een aantal ministers en de burgemeester van Den Haag (Van Aartsen). Zij zullen hun solidariteit uitspreken met de slachtoffers, met de Belgen, en hun een hart onder de riem steken. Ook vandaag is een dag van nationale rouw", aldus de ambassadeur.

Grunberg: terroristen en extreemrechts zijn elkaars geheime kameraden

In zijn column op de voorpagina van de Volkskrant stelt Arnon Grunberg dat extreemrechtse mensen en terroristen hetzelfde nastreven: het einde van een vrije en open samenleving.

Link Brussel en Vorst

'De broers hebben een link met Vorst'

Drie daders in beeld

De twee broers El Bakraoui zouden beide aanslagen gepleegd hebben; één bij de metro, de ander bij Zaventem.

Een derde dader zou de 25-jarige Syriëganger Najim Laachraoui zijn. Hij zou ook bij de aanslag in Zaventem zijn geweest. Laachraoui werd een paar dagen geleden nog gezocht wegens terrorisme en betrokkenheid bij de aanslag in Parijs.

Persmededeling Belgisch Koninklijk Huis

Achteraan sluiten

Filerijden bij de grens van België richting Nederland. De aangescherpte grenscontroles leiden tot oponthoud.

Nationale rouw

België staat vandaag stil bij de aanslagen. Gisteren maakte minister Jambon bekend dat er in België drie dagen van nationale rouw komen. Meer informatie daarover volgt later.

De laatste keer dat er drie dagen van nationale rouw werden afgekondigd, was na de dood van Fabiola in december 2014.

Nog een foto van broers El Bakraoui

De Waalse krant La Dernière Heure heeft een andere foto van de broers El Bakraoui gepubliceerd. Als derde verdachte noemt de krant Najim Laachraoui, een 25-jarige Syriëganger die betrokken zou zijn geweest bij de aanslagen in Parijs.

Smakelijk protest op Twitter

Onder de noemer #sortirlesmitraillettes en #TouchePasaMaFrite hebben Belgen op sociale media op een ludieke wijze aandacht gevraagd voor de aanslagen. Met de tekst "het enige pistool dat in België is toegestaan" plaatste iemand een foto van het populaire broodje 'mitraillette', dat letterlijk een kleine "mitrailleur" betekent.

De mitraillette bestaat uit een half stokbrood met daarop vlees en friet. "De beste manier om te vechten tegen deze klootzakken is met een mitrailette", besluit iemand anders.

Rustig in Belgische treinen

'Ik geloof niet dat de militairen nu een meerwaarde hebben'

Vorige week werd betrokkenheid broers El Bakraoui bij 'Vorst' nog ontkend

Het Belgische federale parket kon vorige week niet bevestigen dat de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui betrokken waren bij de schietpartijen die toen plaatsvonden in Vorst.

Nu blijkt dat een van de mannen mogelijk achter de aanslag in Zaventem zat. Dit meldde Het Laatste Nieuws vorige week over de broers:

"De broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui zijn allebei al bekend uit het Brusselse gangstermilieu. Zo werd de 17-jarige Khalid El Bakraoui in 2011 veroordeeld tot vijf jaar cel wegens een reeks carjackings. Ibrahim was in januari 2010 dan weer betrokken bij een gewelddadige overval op een wisselkantoor in Brussel en opende daarbij het vuur op de politie. Voor die feiten werd hij veroordeeld tot 9 jaar cel."

De politie op Rotterdam CS is extra bewapend

Zwaarbewapende politie op Rotterdam Centraal waar de Thalys vertrekt

'Namen twee daders bekend'

De Waalse zender RTBF meldt dat de namen van twee aanslagen in Brussel. Het zouden de twee broers El Bakraoui zijn, die al eerder bekend waren bij de politie.

Een van de broers zou in een pand in Vorst hebben gewoond, waar de politie laatst een huiszoeking deed.

Overal huiszoekingen

De zoektocht naar terroristen gaat vandaag verder. In heel België worden huiszoekingen gehouden, zegt minister Geens van Justitie tegen de Vlaamse zender VTM.

Zekere voor het onzekere

De politie heeft gisteravond de Jan Evertstraat in Den Haag afgesloten na de melding dat daar een verdachte auto stond met een Frans kenteken. De auto was geparkeerd in de buurt van de Amerikaanse en Turkse ambassade.

Er was even angst voor de aanwezigheid van explosieven, maar dat was vals alarm.

Thalys naar Brussel rijdt weer

De Thalys vanuit Rotterdam naar Brussel is weer vertrokken. Veel mensen in de trein waren eigenlijk van plan om gisteren te vertrekken, merkte verslaggever Matthijs Holtrop.

Vredesprotest moslimorganisaties op Dam

Diverse koepelorganisaties van moskeeën en moslims willen vrijdag op de Dam in Amsterdam een bijeenkomst houden om hun steun aan het door de aanslagen getroffen België te betuigen. Dat zegt de de Raad van Marokkaanse Moskeeën (RMMN) in een verklaring namens diverse organisaties.

Terroristen kunnen onze broeders en zusters wellicht treffen, maar ze zullen nooit of te nimmer onze vrijheid kunnen afpakken. Met deze bijeenkomst willen we een signaal terugsturen aan deze barbaren. Tweespalt of twist in onze samenleving zullen jullie niet oogsten. We staan schouder aan schouder en we maken samen een vuist van verbroedering en eenheid.

Raad van Marokkaanse Moskeeën

Eerste slachtoffer geïdentificeerd

Het eerste slachtoffer van de aanslagen is geïdentificeerd. Het gaat om een 37-jarige Peruviaanse vrouw, meldt het Peruviaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens de VRT woonde de vrouw negen jaar in België. Haar man en twee dochtertjes hebben de aanslag overleefd.

Wielerkoers

Voorlopig gaat de wielerwedstrijd Dwars door Vlaanderen door, zegt de organisator op Belgische radio. Minister Jambon moet later vanochtend zijn definitieve goedkeuring geven.

Wetstraat nog deels dicht

De Wetstraat, bij metrostation Maalbeek in Brussel, is nog gedeeltelijk afgesloten in verband met het onderzoek.

Vliegveld Toulouse ontruimd

Er komen berichten binnen over een evacuatie van het vliegveld van Toulouse. Onduidelijk is nog wat er aan de hand is.

Vanmiddag stil

De burgemeester van Brussel roept op tot een moment stilte, om 12.00 uur.

'Er is maar een ingang open bij Brussel CS'

Nadenken over beveiliging bij sportevenementen

Wel veiligheidsoverleg, maar er komen geen extra maatregelen bij het Olympische Kwalificatie Toernooi van waterpolo in Gouda.

En de vraag rijst ook hoe veilig het EK-voetbal straks is. Veiligheidsexpert Will van Rhee maakt zich niet direct zorgen: "Ik heb het al vaker gezegd: een stadion is relatief gezien een veilige plaats. Je hebt toegangscontrole's, politiemensen, camera's. Met een goede organisatie is het bijna niet mogelijk om binnen te komen."

'Niet plooien voor het terrorisme'

De premier van de Vlaamse regering Geert Bourgeois pleit in De Standaard voor saamhorigheid, solidariteit en veerkracht.

'Later vandaag wordt bekend of het hoogste dreigingsniveau gehandhaafd blijft'

'Later vandaag wordt bekend of het hoogste dreigingsniveau gehandhaafd blijft'

Een nacht vol klopjachten en huiszoekingen

'Speciale eenheden kammen de wijk Schaarbeek uit'

Treinen naar België rijden vandaag weer

Vandaag rijden de treinen naar en vanuit België weer volgens de normale dienstregeling, meldt NS.

'Dit is een laffe aanval'

De aanslagen in Brussel worden wereldwijd veroordeeld. Leiders over de hele wereld spreken zich uit tegen het terrorisme en vinden dat we juist nu één moeten zijn en strijden om onze westerse normen en waarden te behouden.

Make you feel my love

De Britse zangeres Adele trad gisteren op in de O2-arena in Londen en kondigde het nummer Make you feel my love aan met: "This is for Brussels tonight, I want you to all sing it with me alright - so they hear us."

Aanslagen beheersen krantenkoppen

"IS raakt Europa in het hart." Dat kopt de voorpagina van de Volkskrant vandaag. Eronder staat een foto van de drie verdachten van de aanslag op de luchthaven Zaventem. Ook de andere Nederlandse ochtendkranten besteden volop aandacht aan de aanslagen gisteren in de Belgische hoofdstad Brussel.

En ook in het buitenland wordt er volop aandacht aan besteed. Zo opent de China Daily: Belgium on high alert after blasts.

Even bijpraten

In België en andere Europese landen hebben de veiligheidsdiensten niet stilgezeten vannacht, na de aanslagen gisteren in Brussel. Ook werd er gerouwd in de hoofdstad. Wat gebeurde er gisteravond en vannacht? Lees: Eerste nacht na aanslagen: huiszoekingen, een opsporingsbevel en rouw