Politiehelikopter boven Brussel
NOS Nieuws

Eerste nacht na aanslagen: huiszoekingen, een opsporingsbevel en rouw

In België en andere Europese landen jagen de veiligheidsdiensten na de aanslagen van gisteren in Brussel met verhevigde intensiteit op terroristen. Ook werd er gerouwd in de hoofdstad. Wat gebeurde er gisteravond en vannacht?

Tot vier uur vannacht heeft de Belgische politie huiszoekingen gedaan in de wijk Schaarbeek in Brussel. Bij die huiszoekingen vond de politie in een van de woningen onder meer een spijkerbom en een IS-vlag.

Omdat een deel van de wijk werd afgezet, konden veel bewoners nog niet naar huis. Het Rode Kruis zette veldbedden neer in sporthallen waar de bewoners zijn opgevangen.

De huiszoekingen in Schaarbeek

De politie startte met huiszoekingen in Schaarbeek na een tip van een taxichauffeur, zo werd later bekend. Die leidde de politie naar een woning waar de chauffeur eerder drie passagiers had opgepikt om naar Zaventem te brengen. Hij mocht de mannen niet helpen met het uitladen van hun bagage. Dat vond hij vreemd en dat meldde hij later bij de politie.

Nieuw opsporingsbevel

De Belgische politie verspreidde vannacht opnieuw een opsporingsbevel, waarin om meer informatie wordt gevraagd over de drie mannen van wie wordt aangenomen dat ze de aanslagplegers op Zaventem zijn.

De vermoedelijke daders

Gisteren kwam de politie ook al met een opsporingsbevel, maar daarin vroeg de politie alleen naar de identiteit van de man met de hoed rechts op de foto.

Stil protest

In Brussel is de hele avond gerouwd. Op het Beursplein in het centrum van de Belgische hoofdstad kwamen Brusselaars bij elkaar met bloemen, ballonnen en er werden kaarsjes aangestoken. Ook premier Michel en voorzitter Juncker van de Europese Commissie waren op het beursplein om hun medeleven met de slachtoffers te tonen. Beide politici omarmden elkaar in de mensenmassa.

Rouw in Brussel

Ook op andere plekken in de wereld wordt meegeleefd met de slachtoffers van de aanslagen. In verschillende Europese steden zijn belangrijke gebouwen uitgelicht in zwart, geel en rood, de kleuren van de Belgische vlag.

Files bij de grens

Bij de grens tussen Nederland en België ontstonden gisteravond lange files nadat de politie en de marechaussee met grenscontroles waren gestart. Vooral op de A4 vanuit Antwerpen en op de E315 vanuit Leuven was de vertraging groot.

Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) kunnen de controles ook de komende dagen nog voor een hoop oponthoud vanuit België naar Nederland zorgen. De VID waarschuwt weggebruikers ook voor files richting de grensovergangen met Duitsland.

Strijd tegen terrorisme

Volgens de Belgische minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jambon gaat België met grote overtuiging verder met de strijd tegen terrorisme. De Belgische veiligheidsdiensten doen er volgens hem alles aan om te zorgen dat het terroristen niet lukt de westerse samenleving te ondermijnen.

"De betrachting die die mensen hebben is onze westerse normen en waarden ondermijnen. We zullen alles geven om dat te voorkomen en we zullen dat ook winnen", zei Jambon tijdens de wake in Brussel.

Jan Jambon blikt terug op vandaag

Vannacht werd ook duidelijk dat de Belgische veiligheidsdiensten daarbij hulp krijgen van de FBI. Ook stuurt de VS een team van de antiterreureenheid van de politie van New York naar België. De Amerikanen gaan de Belgen helpen bij het onderzoek, omdat bij de aanslag een aantal Amerikanen gewond is geraakt, onder wie een militair.

EU-bijeenkomst

Op verzoek van België organiseert Nederland een Europese ministeriële bijeenkomst om de aanslagen in Brussel te bespreken. Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie twitterde dat de bijeenkomst mogelijk morgenochtend is.

De bijeenkomst wordt gehouden in Brussel. Nederland is sinds januari voorzitter van de Europese Unie en is daarom het aangewezen land om de bijeenkomst te organiseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl