NOS Nieuws

Belgische minister: wij gaan strijd tegen terrorisme winnen

Jan Jambon blikt terug op de dag van de aanslagen

België gaat met grote overtuiging verder met de strijd tegen terrorisme. Dat zei minister Jambon van Veiligheid en Binnenlandse Zaken tijdens een wake in verband met de aanslagen op de luchthaven Zaventem en het metrostation Maalbeek.

Jambon benadrukte dat de aanslagen op het vliegveld en de metro hem extra motiveren om extremisten aan te pakken. Vorige week beloofde Jambon al een grote schoonmaakactie in Schaarbeek.

De betrachting die die mensen hebben is onze westerse normen en waarden ondermijnen. We zullen alles geven om dat te voorkomen en we zullen dat ook winnen.

Jan Jambon, Belgisch minister van Binnenlandse Zaken

Volgens de minister doen de Belgische veiligheidsdiensten er alles aan om te zorgen dat het terroristen niet lukt om de westerse samenleving te ondermijnen. "De betrachting die die mensen hebben is onze westerse normen en waarden ondermijnen. We zullen alles geven om dat te voorkomen en we zullen dat ook winnen."

FBI

De Belgische veiligheidsdiensten krijgen hulp van een team van de FBI en de antiterreureenheid van de politie van New York. De Amerikaanse rechercheurs vliegen zo snel mogelijk naar Brussel. Ze gaan helpen bij het onderzoek, omdat bij de aanslag een aantal Amerikanen is gewond geraakt. Een van hen is een militair.

Het onderzoek naar de aanslagen is in volle gang en de huiszoekingen van gisteren hebben nieuwe informatie en sporen opgeleverd. Wat voor informatie, zei Jambon niet. Na de arrestatie van Salah Abdeslam, vorige week vrijdag, waarschuwde Jambon al voor mogelijke aanslagen. Concrete aanwijzingen voor de zelfmoordaanslagen van gisteren waren er niet.

Openbare leven

Sinds gisteren geldt in België het hoogste niveau van terreurdreiging. Later vandaag wordt beslist of dat zo blijft. Volgens minister Jambon wordt het openbare leven in Brussel zo snel mogelijk hervat.

Sinds de aanslagen ligt de Brusselse metro stil. Ook scholen werden gesloten en inwoners van de wijk Schaarbeek kregen de oproep om binnen te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl