Nigel Farage
NOS Nieuws

Farage: aanslag Brussel bewijst dat we uit EU moeten

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië grijpen de voorstanders van de Britse uittreding uit de Europese Unie, een Brexit, de aanslagen in Brussel aan om te benadrukken dat de Britten buiten de EU een stuk veiliger zijn. "Het vrije verkeer van personen betekent ook het vrije verkeer van criminele bendes en kalasjnikovs", zei Nigel Farage, de leider van anti-EU-partij UKIP.

Ukip voert in de aanloop naar het EU-referendum op 23 juni hartstochtelijk campagne om de EU te verlaten. "Buiten de EU kunnen we onze grenzen weer zelf bepalen, dat maakt ons ook veiliger", zei Farage. "Brussel is de hoofdstad van de jihadi's in Europa en verkeert in een staat van wetteloosheid."

Europees paspoort

Hoewel Groot-Brittannië geen onderdeel uitmaakt van het Schengen-verdrag en daarom geen open grenzen heeft, maakt dat het gevaar volgens Farage er niet minder om. "Al die immigranten die nu zo Duitsland binnenkomen, hebben over een aantal jaren een Duits en dus Europees paspoort. Daarmee kunnen ze ineens zonder problemen ons land in", zei hij tegen de BBC.

Ook Boris Johnson, de Conservatieve burgemeester van Londen die zich vorige maand verrassend bij het Brexit-kamp schaarde, gelooft dat een leven buiten de EU Groot-Brittannië veiliger maakt. "Het Europese Hof van Justitie belet ons om onze grenzen te controleren zoals we dat zouden willen en belet ons ook om fatsoenlijk te surveilleren." Daarbij doelt Johnson op de beperkingen van de mogelijkheden om potentiële terroristen en sympathisanten in de gaten te houden.

Onsmakelijk

Premier Cameron noemde de uitspraken een dag na de aanslagen in Brussel 'ongepast'. Hij vond het niet kunnen dat politici de terreurdaad gebruikten voor hun campagne in de aanloop naar het referendum.

Maar hoewel meerdere politici het smakeloos vonden om uit zo’n gruwelijke gebeurtenis een slaatje te slaan, ging het er in Groot-Brittannië vandaag voortdurend over of het EU-lidmaatschap het land wel of niet veiliger maakt.

Minister van Binnenlandse Zaken Theresa May zei bijvoorbeeld dat het EU-lidmaatschap er juist voor zorgt dat de Britten essentiële informatie over criminelen of terroristen kunnen delen. "We zijn sinds de aanslagen in Parijs nog meer gaan samenwerken met andere veiligheidsdiensten in Europa. Om terrorisme te verslaan is een globaal antwoord nodig, dat zal ons niet lukken als we geïsoleerd zijn."

Aanslagen verijdeld

In Groot-Brittannië zijn in de afgelopen anderhalf jaar zeven terroristische aanslagen verijdeld, herhaalde de minister nog maar eens. "Allemaal verbonden met of geïnspireerd door IS", zei ze. Desondanks blijft het dreigingsniveau 'substantieel', het een-na-hoogste niveau omdat er op dit moment geen concrete aanwijzingen zijn voor nieuwe aanslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl