NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 15/2: Schietpartij Florida en Chinees Nieuwjaar

Goedemorgen! Vandaag wordt het Chinees Nieuwjaar gevierd en Sven Kramer schaatst de tien kilometer op de Olympische Winterspelen.

Het is een regenachtige dag en in het oosten van het land is er kans op natte sneeuw en gladheid. In de loop van de dag wordt het vanuit het westen droog en klaart het soms op. Het wordt tussen de 5 en 9 graden.

Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• In Amsterdam wordt het Chinees Nieuwjaar gevierd, op exact hetzelfde moment als in Beijing. wanneer in China het vuurwerk wordt afgestoken, zal ook het geknal losbarsten op de Dam. Het Chinese jaar begint op 16 februari, maar door het tijdsverschil beginnen de festiviteiten hier al een dag eerder

• De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson komt aan in Turkije. Het bezoek is opmerkelijk, want de relatie tussen beide landen is op dit moment gespannen.

• In Moskou geeft een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken een persbriefing. Er wordt besproken hoe de Russen de relatie met Nederland zien na het aftreden van Halbe Zijlstra.

Wat heb je gemist?

Bij een schietpartij op een middelbare school in Florida zijn zeker zeventien mensen omgekomen. Volgens CNN zou de schutter het vuur met een machinegeweer hebben geopend.

De politie heeft een 19-jarige verdachte aangehouden. Die man werd eerder om disciplinaire redenen van school gestuurd. Volgens de politie heeft de verdachte voor de schietpartij berichten op sociale media geplaatst, zoals een foto met een pistool op Instagram.

Ander nieuws uit de nacht:

Zuid-Afrikaanse president Zuma stapt per direct op: In de afscheidstoespraak van een half uur stond hij uitgebreid stil bij de kritiek die er op hem was vanwege corruptie.

Politicus Sint-Maarten opgepakt om fraude en corruptie: Frans Richardson wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen en belastingfraude. Hij is de leider van de politieke partij USP.

Steeds minder kinderen sterven door kanker: In de jaren 70 stierven nog 200 kinderen per jaar aan kanker, in 2016 waren dat er iets meer dan zestig. Vooral het aantal doden als gevolg van leukemie daalt hard.

Mantelzorgers en ouderen positief over deeltijdverpleeghuizen: Ouderenbond ANBO heeft bijna 700 hulpverleners en 66 mensen die hulp ontvangen ondervraagd over het plan van D66 en VVD om ouderen parttime naar een verpleeghuis te laten gaan.

Wat gebeurt er op de Olympische Winterspelen?

• Sven Kramer schaatst vandaag de tien kilometer. Na 'de foute wissel' in 2010 en een zilveren medaille in 2014, wil hij nu de kroon op zijn loopbaan zetten. Kramer rijdt in de laatste rit tegen de Duitser Patrick Beckert. Vanaf 12.00 uur is de 10 kilometer live te zien op NPO 1 en NOS.nl en ook te volgen via NPO Radio 1 en ons liveblog.

• Een uur eerder is op Medal Plaza de huldiging van Jorien ter Mors voor haar olympische titel op de 1.000 meter.

• Om 9.15 staat de finale voor de biatlon-vrouwen op het programma. Om 12.20 zijn de biatlon-mannen aan de beurt. Om 13.30 begint de finale van het rodelen in teamverband.

Hier nog meer over de Spelen van vandaag en wat er de afgelopen nacht gebeurde.

En dan nog dit:

Musicalacteur Tommie Christiaan speelt dit jaar de rol van Jezus in de achtste editie van The Passion, de muzikale tv-show over de laatste uren van Jezus' leven. Glennis Grace is Maria en zanger Jeangu Macrooy en rapper Brainpower spelen de discipelen Judas en Petrus.

Dit jaar staat The Passion in het teken van het thema 'Ik zie jou'. Het verhaal gaat over omzien naar elkaar in een dichtbevolkte stad waar mensen naast elkaar, maar soms ook langs elkaar heen leven. Het programma komt op Witte Donderdag (29 maart) live vanuit de Bijlmer in Amsterdam. Het wordt uitgezonden op NPO 1 en NPO Radio 2.

Dit was The Passion in 2017, die plaatsvond in Leeuwarden:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl