Bewoners van een verpleeghuis in Roosendaal vieren carnaval
NOS NieuwsAangepast

D66 en VVD lanceren plan voor parttime verpleeghuizen

Een paar dagen per week naar een verpleeghuis, in plaats van direct de hele week. Voor ouderen die nog wel thuis willen en kunnen wonen, maar toch verzorging nodig hebben kan het een uitkomst zijn, zeggen regeringspartijen D66 en VVD.

De partijen sturen het plan voor zogenaamde 'parttime verpleeghuizen' naar de Tweede Kamer en roepen de minister voor Volksgezondheid op het plan verder te onderzoeken en een pilot te starten.

Mantelzorgers ontlasten

"Met de pilot willen we onderzoeken of het aansluit bij het de behoefte van ouderen, wat het betekent voor de organisatie van een verpleeghuis en bijvoorbeeld wie de kosten betaalt", zegt Tweede-Kamerlid Vera Bergkamp (D66).

Mede-opsteller Sophie Hermans (VVD): "Op deze manier geef je mensen een beetje de kans te wennen aan een verpleeghuis en bijkomend voordeel is dat mantelzorgers worden ontlast."

Proef met deeltijd verpleeghuis voor zorgbehoeftige mensen

Daar kan Jan de Valk (74) over meepraten. Zijn vrouw Willy (73) heeft alzheimer en gaat steeds verder achteruit. Bovendien wordt voor Jan de Valk de mantelzorg te zwaar. Hij ziet wel iets in het plan van parttime verpleeghuizen, zegt hij tegen de NOS.

Alzheimer heb je met z'n tweeën.

Jan de Valk

"Het spreekt me aan als overgang naar een geheel verblijf in een verpleeghuis. Dat is heel rigoureus en er zitten veel haken en ogen aan, hoor ik uit de praktijk. Veel verdriet, boosheid en verzet. Deze parttime manier zou de overgang wat kunnen verzachten. Voor mijn vrouw, maar ook voor mij, want alzheimer heb je met z'n tweeën."

Geen ideale oplossing

Het houdt De Valk erg bezig hoe zijn vrouw zal omgaan met eventuele parttime verzorging in een tehuis. "Wat mij wel bezighoudt is hoe het haar zal vergaan. Misschien ontstaat er wel een enorme onrust bij haar als we dan weer naar huis gaan. Het lijkt een geweldige tussenoplossing. Maar als het niet goed gaat heb je heel dramatisch uitstel van iets dat toch wel gaat gebeuren. Het zal altijd verdrietig zijn. De ideale oplossing is er niet. Mijn vrouw is nu nog nuchter, ze zegt: 'het is zoals het is'."

Mezzo, de landelijke organisatie voor mantelzorgers, en ANBO, de belangenorganisatie voor senioren, steunen het plan van VVD en D66.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl