NOS NieuwsAangepast

Zuid-Afrikaanse president Zuma stapt per direct op

'Mijn naam mag nooit leiden tot verdeeldheid binnen het ANC'

De Zuid-Afrikaanse president Zuma stapt per direct op. Dat heeft hij bekendgemaakt in televisietoespraak. "Geen leider moet langer blijven dan het volk wil dat hem gekozen heeft."

In de afscheidstoespraak van een half uur stond hij uitgebreid stil bij de kritiek die er op hem was. Hij lag al lange tijd onder vuur wegens corruptie.

De 75-jarige Zuma hield vol dat hij het beste voor heeft met het land en zei dat hij zijn hele leven in dienst blijft van zijn partij ANC. Ook zei hij dat hij niet bang is om uit de politiek te stappen, en dat hij ook niet bang was voor een motie van wantrouwen. "Als mijn partij wil dat ik stop als president moet ik dat accepteren."

Bekijk hier een overzicht van het presidentschap van Jacob Zuma:

'100 procent Zulu-boy' Jacob Zuma afgetreden

Morgen stond een stemming over het lot van Zuma in het parlement gepland en eerder vandaag zei Zuma op televisie dat hij zal opstappen als de motie van wantrouwen aangenomen wordt. Maar nu is hij, na maanden van tegenstribbelen, zelf toch tot de conclusie gekomen dat het beter is dat hij direct weggaat.

Het ANC wil dat vicepresident Cyril Ramaphosa, die ook de nieuwe leider is van het ANC, de nieuwe president van het land wordt.

Zuma was vanaf mei 2009 president van Zuid-Afrika. Tien jaar eerder was hij al vicepresident, maar ook toen moest hij voortijdig vertrekken wegens verdenkingen van corruptie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl