Midden-Oostenblog
Oorlog Hamas-Israël
NOS NieuwsAangepast

Israël sluit alle grensovergangen met Jordanië na dodelijke aanval

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste artikelen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.

liveblog gesloten

Schutter bij Allenbybrug was Jordaniër

De man die vanochtend drie Israëliërs doodschoot bij de Allenbybrug was een Jordaniër van 39 uit de stad Udhruh, nabij Petra, meldt The Times of Israel. De aanslag bij de enige grensovergang tussen de bezette Westelijke Jordaanoever en Jordanië werd gepleegd nadat de dader met een vrachtwagen de grens was overgestoken.

Bij een controle van zijn truck stapte hij uit en opende het vuur met een handvuurwapen. Hij werd ter plekke doodgeschoten door Israëlische ordetroepen. Aanvankelijk bestond het vermoeden dat zijn vrachtwagen was geladen met explosieven, maar dat bleek niet zo te zijn.

De grensovergang blijft voorlopig nog dicht. Twee grensovergangen tussen Israël en Jordanië, bij de zuidelijke Israëlische stad Eilat en een brug over de Jordaan bij Beit She'an, zijn ook gesloten. Israël en Jordanië sloten vrede in 1994 en tussen beide landen is dagelijks veel goederenverkeer. Palestijnen kunnen vanuit de Westoever alleen via de Allenbybrug naar Jordanië.

Veerkracht houdt deze Gazanen overeind: 'Oorlog kan passie niet afnemen'

Het Israëlische leger blijft Gaza bombarderen, maar Huda en Maisara proberen er het beste van te maken. Huda door broodjes te bakken en verkopen, Maisara door tekeningen te maken van zijn ervaringen. Een lokale journalist ging voor de NOS bij hen langs.

Veerkracht houdt deze Gazanen overeind: 'Oorlog kan passie niet afnemen'

69 procent kinderen in Gaza gevaccineerd tegen polio, campagne in Zuid-Gaza verlengd

Gisteravond had 69 procent van de kinderen in Gaza een vaccinatie tegen polio gekregen, meldt het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid. Dat komt neer op 441.647 kinderen. Het is vandaag de achtste dag van de inentingscampagne.

Het ministerie heeft de vaccinatiecampagne in Zuid-Gaza met een dag verlengd om meer kinderen te kunnen bereiken. Het is de bedoeling dat 640.000 kinderen een vaccinatie ontvangen.

Mensen in de rij voor een poliovaccinatie in Khan Younis

Eind juni werd polio aangetroffen in afvalwater in de Gazastrook. Het was de eerste keer in 25 jaar dat het poliovirus werd vastgesteld in het gebied. Vorige maand kwam de bevestiging dat er een jongetje van 10 maanden oud besmet was en deels verlamd is geraakt. Hij was niet gevaccineerd.

Om de bevolking te vaccineren hebben Israël en Hamas een overeenkomst bereikt over meerdere gevechtspauzes, om gezondheidswerkers de gelegenheid te geven vaccins toe te dienen. De campagne verloopt in drie fasen. De campagne begon in Centraal-Gaza. Na Zuid-Gaza is het noorden aan de beurt. Per zone krijgt de Wereldgezondheidsorganisatie drie dagen, met een dag uitloop indien nodig. Het is de bedoeling dat minstens 90 procent van alle kinderen onder de tien jaar gevaccineerd wordt.

Zo verliep de eerste dag van de vaccinatiecampagne vorige week:

Israël sluit alle grensovergangen met Jordanië na dodelijke aanval

Israël heeft alle grenzen met Jordanië gesloten na de dood van drie Israëliërs bij de grens met de bezette Westelijke Jordaanoever. Zowel de Israëlische als de Jordaanse autoriteiten maakten eerder al bekend dat de grensovergang bij de Allenbybrug, of Koning Hoesseinbrug, tot nader order is gesloten. Momenteel vindt er onderzoek plaats.

Behalve de Allenbybrug worden ook de Rabin-overgang bij Eilat en de overgang bij Beit She'an op verzoek van de veiligheidsautoriteiten gesloten, meldt The Times of Israel.

Premier Netanyahu spreekt in een reactie op de aanval van "een moeilijke dag". Hij betuigde bij de opening van de wekelijkse kabinetsvergadering zijn medeleven aan de nabestaanden van de drie Israëliërs.

De militante Palestijnse Islamitische Jihad prijst de schutter die de Israëliërs ombracht. In een bericht op Telegram noemt de groepering de man, die zelf ook werd doodgeschoten, een held.

Een Israëlische militair bij de grensovergang tussen de bezette Westelijke Jordaanoever en Jordanië

Drie Israëliërs doodgeschoten bij grens met Jordanië

Bij de grensovergang tussen de bezette Westelijke Jordaanoever en Jordanië heeft een schutter drie Israëliërs gedood. Het Israëlische leger zegt dat de dader is doodgeschoten.

De slachtoffers zijn volgens de Israëlische reddingsdienst drie mannen van in de vijftig. De schutter opende het vuur in de buurt van de Koning Hoesseinbrug, of Allenbybrug, de enige grensovergang tussen de Westelijke Jordaanoever en Jordanië.

Volgens het leger kwam de dader aan de Jordaanse kant aanrijden in een vrachtwagen. Hij zou zijn uitgestapt en vervolgens het vuur hebben geopend. Over de identiteit van de schutter is niets bekend.

De Jordaanse autoriteiten zijn een onderzoek gestart en hebben de brug voorlopig gesloten.

Archieffoto in de buurt van de grensovergang tussen de bezette Westelijke Jordaanoever en Jordanië

Israël brengt drie verpleegkundigen Libanon om, Hezbollah claimt vergelding

In de Zuid-Libanese stad Faroun zijn drie ambulanceverpleegkundigen omgekomen en twee gewond geraakt bij een Israëlische aanval. Ze waren bezig branden te bestrijden die waren ontstaan door Israëlische luchtaanvallen, zegt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Volgens het departement had Israël het voorzien op een brandweerauto en was het de tweede Israëlische aanval op hulpverleners in nog geen twaalf uur tijd.

Premier Mikati van Libanon noemt de aanval een schending van het internationale recht. Hij wil maandag om de tafel met ambassadeurs van westerse landen en internationale organisaties om het over de aanhoudende vijandelijkheden tussen Israël en Libanon te hebben.

Hezbollah, dat opereert vanuit Zuid-Libanon, stelt als reactie op de aanval in Faroun "een batterij raketten" te hebben afgevuurd op een militair hoofdkwartier in Israël. Daarbij zouden gewonden zijn gevallen.

Het zuiden van Libanon werd zaterdag onder vuur genomen door het Israëlische leger

Onderhandelaars willen met aanpassing staakt-het-vurenvoorstel komen

CIA-directeur William Burns zegt dat de bemiddelaars in de Gazaoorlog de komende week met een aangepast voorstel voor een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars en gevangenen willen komen. "We maken een gedetailleerder voorstel, hopelijk in de komende dagen en dan zullen we ze zien wat er gebeurt", zei hij op een bijeenkomst van de Financial Times in Londen.

Burns en het hoofd van de Britse inlichtingendienst MI6, Richard Moore, zeggen in een opiniestuk in de krant dat ze via hun netwerk aansturen op de-escalatie van het conflict. Een bestand zou er wat hen betreft toe kunnen leiden dat er een eind komt aan het grootschalig lijden en het verlies aan mensenlevens aan Palestijnse kant, en dat Hamas de Israëlische gijzelaars vrijlaat die nog vastzitten in Gaza.

Met name van Amerikaanse kant is al weken het verhaal dat een akkoord nabij is. Dat zegt Burns ook nu weer. Hamas en Israël zouden met 90 procent van de tekst hebben ingestemd. Volgens hem moet zowel Israël als Hamas keuzes maken en bereid zijn om compromissen te sluiten. "De laatste 10 procent is de laatste 10 procent omdat dat het moeilijkste deel is", zei hij.

Het belangrijkste struikelblok is misschien wel dat Israël het grensgebied tussen Egypte en Gaza wil blijven controleren, terwijl Hamas eist dat alle Israëlische militairen Gaza verlaten.

William Burns

Oud-veiligheidschef Israël: gijzelaars belangrijker dan controle over corridor

Het voormalige hoofd van de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet zegt dat premier Netanyahu zijn land misleidt over het belang van de Philadelphi Corridor, de smalle strook land aan de grens tussen Gaza en Egypte.

Onenigheid over de vraag wie deze strook mag controleren, is een belangrijk obstakel in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël. Hamas eist dat Israël daar vertrekt omdat de Gazastrook Palestijns gebied is. Premier Netanyahu vindt dat het Israëlische leger daar moet blijven, om te voorkomen dat Hamas zich via deze grens voorziet van wapens en munitie.

Maar voormalig Shin Bet-topman Nadav Argaman zegt tegen een Israëlisch tv-kanaal dat controle over de Philadelphi Corridor niet zo belangrijk is als Netanyahu beweert. Het grootste deel van de wapens en munitie van Hamas is via de grensovergang bij Rafah Gaza binnengekomen, aldus Argaman. Netanyahu weet volgens hem heel goed dat de smokkeltunnels onder de corridor al jaren geleden door Egypte onklaar zijn gemaakt.

Voor Argaman is nu het belangrijkst dat Hamas de Israëlische gijzelaars vrijlaat die in Gaza vastzitten. 60 procent van de Israëliërs is het met hem eens, blijkt uit een enquête van hetzelfde tv-kanaal. 28 procent vindt het belangrijker dat de Israëlische militairen in de Philadelphi Corridor blijven.

Netanyahu zegt dat Hamas de corridor gebruikt om wapens Gaza binnen te smokkelen

Acht Palestijnen gedood bij aanval op schoolgebouw in Noord-Gaza

Bij een aanval op een schoolcomplex in het noorden van de Gazastrook zijn volgens het Palestijnse persbureau Wafa zeker acht Palestijnen omgekomen. Het zouden vluchtelingen zijn die in tenten op het complex in Jabalia onderdak hadden gevonden. Het Israëlische leger zegt dat in het voormalige schoolcomplex een commandocentrum van Hamas zat.

Ook bij aanvallen elders in Gaza en bij incidenten op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever zijn weer doden gevallen.

De oorlog in Gaza begon elf maanden geleden met een terroristische aanval van Hamas op Israël. Daarbij werden volgens Israël 1200 mensen vermoord. Zo'n 250 mensen werden als gijzelaar meegenomen naar Gaza.

Israël viel daarna Gaza binnen. De voornaamste doelen waren de vernietiging van Hamas en het terughalen van de gijzelaars. Bij die strijd zijn zeker meer dan 40.000 Palestijnen omgekomen en zeker 90.000 Palestijnen gewond geraakt. Het overgrote deel van de 2,3 miljoen inwoners van de Gazastrook is op de vlucht geslagen.

Vluchtelingen in een noodonderkomen aan het strand van Gaza

VN wil 'volledig onderzoek' naar dood van Amerikaans-Turkse activiste

De VN wil een "volledig onderzoek" naar de dood van de Amerikaans-Turkse activiste Aysenur Eygi op de bezette Westelijke Jordaanoever. Een woordvoerder zei namens VN-secretaris-generaal Guterres: "We willen dat er een volledig onderzoek wordt ingesteld naar de omstandigheden en dat mensen ter verantwoording worden geroepen. Burgers moeten te allen tijde beschermd worden."

Ook de VS heeft opgeroepen tot een onderzoek naar de zaak. De nationale veiligheidsraad van het Witte Huis zegt contact te hebben opgenomen met de Israëlische regering om meer informatie.

Egyi werd gisteren tijdens een protest in Beita in het hoofd geschoten. Er was op dat moment een demonstratie tegen Israëls nederzettingenbeleid op de Westelijke Jordaanoever. Volgens Palestijnse media en functionarissen is de vrouw door Israëlische troepen gedood.

Een ooggetuige zegt tegen de BBC dat hij twee schoten hoorde tijdens het protest. De Britse omroep citeert ook een Joods-Israëlische activist die bij het protest aanwezig was. Hij zegt dat hij "soldaten op het dak had zien mikken". Nadat hij twee schoten had gehoord, zag hij Eygi bloedend op de grond liggen. Volgens hem was het de eerste keer dat zij deelnam aan het protest van de International Solidarity Movement, een pro-Palestijnse groep.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken van Turkije heeft in een reactie op de dood van de Amerikaans-Turkse activiste verklaard dat Israël probeert "iedereen te intimideren die de Palestijnen helpt en vreedzaam strijdt tegen genocide".

Het lichaam van Aysenur Eygi in een ziekenhuis op de Westelijke Jordaanoever

Na elf maanden oorlog is Hamas nog niet verslagen. Hoe kan dat?

De oorlog in Gaza duurt nu al elf maanden, maar het oppermachtige Israëlische leger heeft Hamas nog niet kunnen verslaan. Gaza ligt in puin, maar Hamas blijft doorvechten, ook in gebieden waar bijna geen steen meer op een andere steen ligt en ook in gebieden die het Israëlische leger al onder controle dacht te hebben. Hoe kan dat?

Nieuwsuur keek naar de propagandabeelden die Hamas van de strijd maakte en sprak met deskundigen over de voorbereiding van Hamas, de tactiek en strategie. De verwachting is dat Hamas het nog wel even kan volhouden:

De guerilla-strijd in Gaza: zo overleeft Hamas

Canada pakt Pakistaan op om voorbereiden aanslag

In Canada is een 20-jarige Pakistaan opgepakt die naar New York wilde afreizen om een aanslag op een Joods centrum te plegen. De man was al onderweg naar de grens toen hij werd aangehouden.

De verdachte zou tegen undercoveragenten hebben gezegd dat hij een aanslag wilde plegen op een Joods centrum. Hij koos New York uit vanwege de grote Joodse gemeenschap daar. De man had volgens de agenten al foto's van de plek waar hij wilde toeslaan.

De man zou samen met een andere IS-aanhanger met automatische wapens het vuur hebben willen openen bij het centrum. Dat moest gebeuren op 7 oktober, precies een jaar na de grote Hamas-aanval op Israël. Een andere mogelijke datum was 10 oktober, op de joodse feestdag Jom Kipoer.

VS 'op de hoogte van tragische dood' Amerikaanse burger op Westoever

De VS is "op de hoogte van de tragische dood van Aysenur Eygi, een Amerikaanse burger," zegt de Amerikaanse ambassadeur in Israël, Jack Lew. Volgens Lew is de VS bezig meer informatie in te winnen "over de omstandigheden van haar dood".

Het Israëlische leger zegt op X dat het de berichten van de dood van een buitenlander "als gevolg van afgevuurde schoten in het gebied" onderzoekt. Veiligheidstroepen in Beita openden het vuur richting iemand die stenen gooide "en een bedreiging vormde", zegt het leger.

Egyi werd vandaag in haar hoofd geschoten tijdens een demonstratie in Beita tegen Israëls nederzettingenbeleid op de Westelijke Jordaanoever. Palestijnse media en functionarissen zeggen dat Israëlische troepen Eygi hebben doodgeschoten.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Israël probeert "iedereen die de Palestijnen komt helpen en vreedzaam tegen genocide vecht te intimideren". Eygi had ook de Turkse nationaliteit.

27 doden bij Israëlische aanvallen in Gazastrook

Bij Israëlische aanvallen verspreid over de Gazastrook zijn vandaag 27 mensen gedood. Dat meldt persbureau Reuters op basis van artsen. In Nuseirat in Centraal-Gaza kwamen twee vrouwen en twee kinderen om bij een Israëlische aanval.

Acht mensen kwamen om bij twee aanvallen in Gaza-Stad in het noorden, zeggen de dokters. De overige slachtoffers vielen bij andere aanvallen. Inwoners vertellen aan Reuters dat het Israëlische leger in de wijk Zeitoun van Gaza-Stad, en in Khan Younis en Rafah in het zuiden strijd levert met militanten van Hamas. Israëlische troepen hebben meerdere huizen opgeblazen in Rafah, zeggen de inwoners.

Het Israëlische leger heeft vandaag geen update gegeven over gevechtshandelingen in Gaza.

Nieuwszender Al Jazeera specificeert een aantal van de andere dodelijke aanvallen. Verslaggevers van Al Jazeera in Gaza spreken van vijf doden bij een bombardement in Khan Younis, twee in Jabalia in Noord-Gaza, twee in Rafah en twee in Nuseirat.

Verwoeste gebouwen in Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook

UvA-demonstratie 'goed' verlopen, betogers verplaatsen naar Maagdenhuis

De Universiteit van Amsterdam zegt dat de pro-Palestijnse demonstratie bij de Roeterseilandcampus goed is verlopen. "Dankzij de organisatoren, de beveiligers van de UvA en alle andere betrokkenen", schrijft de UvA op X.

Honderden betogers, onder wie studenten en docenten van de UvA, hebben zich inmiddels naar het Maagdenhuis in het centrum van Amsterdam verplaatst.

Bekijk hier beelden van de demonstratie:

Honderden pro-Palestijnse demonstranten bij UvA

Aanklager Strafhof: onder druk gezet arrestatiebevelen niet aan te vragen

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag, Karim Khan, zegt dat hij door wereldleiders onder druk is gezet om de arrestatiebevelen voor de Israëlische premier Netanyahu, minister van Defensie Gallant en drie Hamaskopstukken niet aan te vragen.

"Meerdere leiders en anderen hebben me geadviseerd en gewaarschuwd", zegt Khan in een interview met de BBC. De aanklager vroeg in mei om de arrestatiebevelen van het vijftal op laste van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Van de drie Hamasleiders op zijn lijst zijn er twee, Mohamed Deif en Ismail Haniyeh, inmiddels geliquideerd. Yahya Sinwar is de derde.

Khan drong er twee weken geleden bij het hof op aan vaart te maken met het uitvaardigen van de arrestatiebevelen, omwille van "de rechten van de slachtoffers".

De Britse krant The Guardian meldde in mei op basis van eigen onderzoek dat de vorige hoofdaanklager van het Strafhof, Fatou Bensouda, en andere hoge functionarissen jarenlang door Israël zijn bespioneerd en geïntimideerd.

Naar aanleiding hiervan stelde GroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri Kamervragen. Uit het antwoord van de minister van Buitenlandse Zaken bleek dat het ministerie de Israëlische ambassadeur over de berichtgeving had gesproken en "de Nederlandse zorgen" had overgebracht.

Hoofdklager Karim Khan tijdens een persconferentie eerder dit jaar

'Turks-Amerikaanse activist doodgeschoten door leger op Westoever'

Een Turks-Amerikaanse activist is doodgeschoten bij een demonstratie tegen het Israëlische nederzettingenbeleid in de plaats Beita op de Westelijke Jordaanoever. Het Palestijnse persbureau Wafa zegt dat ze in het hoofd is geschoten door Israëlische militairen.

Twee artsen ter plekke bevestigen tegen persbureau AP dat een Amerikaanse vrouw is doodgeschoten. Een van hen zegt dat ze in het hoofd is geschoten en overleed toen ze aankwam in het ziekenhuis.

Het gaat om de 26-jarige Aysenur Ezgi Eygi, melden Wafa en nieuwszender Al Jazeera. Ze was op de Westoever als onderdeel van een internationale campagne om Palestijnse boeren te beschermen tegen aanvallen van Israëlische kolonisten, zegt Wafa. Er zijn ook Nederlandse vrijwilligers actief op de door Israël bezette Westoever om Palestijnen te beschermen.

"Israël overschrijdt alle grenzen", zegt een lokale Palestijnse bestuurder in een reactie. De VS heeft nog niet gereageerd en Israël zegt dat het de berichtgeving onderzoekt.

De Amerikaanse activiste komt zwaargewond aan in het ziekenhuis, waar ze later overlijdt

Honderden pro-Palestijnse demonstranten bij UvA, hoofdingang dicht

Honderden demonstranten hebben zich verzameld op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) voor de eerste pro-Palestijnse betoging van het nieuwe studiejaar. Dat meldt de lokale zender AT5. De politie is aanwezig.

De UvA heeft uit voorzorg de hoofdingang van de campus gesloten; zij-ingangen zijn wel open. De demonstranten hebben Palestijnse vlaggen en scanderen leuzen zoals From the river to the sea, Palestine will be free. In het voorjaar waren er regelmatig pro-Palestijnse demonstraties op de UvA en op andere universiteiten, die nogal eens uitliepen op confrontaties met de politie. Zo brak de ME in mei een protestkamp op het Roeterseiland op. In de zomer was het rustiger.

De demonstranten willen dat Nederlandse universiteiten de banden met Israëlische academische instituties verbreken. Deze instellingen spelen een rol in de oorlog in Gaza en de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever, stellen de demonstrerende studenten en onderzoekers, bijvoorbeeld door samenwerkingen met de Israëlische wapenindustrie.

De Rotterdamse Erasmus Universiteit maakte vandaag bekend voorlopig geen nieuwe samenwerkingen aan te gaan met Israëlische en Palestijnse universiteiten. Eerder deed de Uva dat ook al. Erasmus wil voorkomen dat de universiteit betrokken raakt bij mensenrechtenschendingen in Gaza, bijvoorbeeld doordat universitaire kennis voor militaire doeleinden wordt gebruikt.

Pro-Palestijnse betogers verzamelen zich bij de Roeterseilandcampus van de UvA

Na vijf dagen polio-campagne, 355.000 kinderen gevaccineerd in Gaza

Bijna 355.000 kinderen onder de 10 jaar in de Gazastrook hebben tot dusver een vaccinatie tegen polio gekregen. Dat zegt de VN-hulporganisatie voor Palestijnen, UNRWA. De vaccinatiecampagne begon zondag in Centraal-Gaza. Gisteren begonnen de vaccinaties in het zuiden van de Gazastrook.

Hamas en Israël zijn akkoord gegaan met lokale gevechtspauzes om de vaccinatie te laten toedienen. Buiten deze zones gaan de gevechten en bombardementen onverminderd door. Het is de bedoeling dat komend weekend het vaccineren in Noord-Gaza gaat beginnen. De doelstelling is om in totaal 640.000 kinderen te vaccineren.

Eind juni werd polio aangetroffen in afvalwater in de Gazastrook. Het was de eerste keer in 25 jaar dat het poliovirus werd vastgesteld in het gebied. Vorige week kwam de bevestiging dat er een jongetje van 10 maanden oud besmet was en deels verlamd was geraakt. Hij was niet gevaccineerd.

Ouders staan met hun kinderen in de rij om een vaccinatie tegen polio te krijgen in Khan Younis

Duitse minister in Tel Aviv: Westoever moet geen Gaza worden

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock heeft Israël opgeroepen af te zien van militaire acties op de Westelijke Jordaanoever op de schaal van Gaza. Dat deed ze na een ontmoeting met haar Israëlische collega Katz in Tel Aviv.

"Sommige leden van de Israëlische regering eisen een actie zoals in Gaza op de Westelijke Jordaanoever, en dit is precies wat de veiligheid van Israël ernstig in gevaar zou brengen", zei Baerbock. Een van deze regeringsleden is overigens Katz zelf, die vorige week om Gaza-tactieken op de Westoever vroeg. Israël begon 10 dagen geleden met een grote inval op verschillende plekken op de bezette Westelijke Jordaanoever. In het gebied is veel verwoest.

Baerbock zei verder dat een militaire aanpak alleen geen oplossing biedt voor de situatie in Gaza en riep Israël op te stoppen met de bouw van nederzettingen op de Westoever "om internationaal vertrouwen terug te winnen". Het Internationaal Gerechtshof bepaalde in juli dat nederzettingen in bezet Palestijns gebied illegaal zijn en dat Israël deze moet ontmantelen. Israël heeft juist plannen om ze uit breiden.

Tijdens haar bezoek sprak Baerbock ook met de Israëlische minister van Defensie Gallant en met de premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammad Mustafa, in Ramallah op de Westoever.

De Duitse en Israëlische ministers van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock (l) en Israel Katz

Ravage in Jenin na dagenlange Israëlische legeractie

Naast het Palestijnse persbureau Wafa melden ook de persbureaus Reuters en AP dat Israëlische troepen zich hebben teruggetrokken uit Jenin. Het Israëlische leger zegt in een verklaring dat operaties op de Westelijke Jordaanoever doorgaan tot "de doelen zijn bereikt", waarmee het de mogelijkheid openhoudt dat de terugtrekking slechts tijdelijk is.

Burgers keren vandaag terug bij hun huizen in Jenin en treffen daar een grote ravage aan. "Overal zijn sporen van beschietingen, explosies en vernielingen. Overal", vertelt een teruggekeerde inwoner aan AP. Een vrouw die in Jenin was achtergebleven zegt dat er tijdens de inval geen water en elektriciteit was en dat Israëlische bulldozers vernielingen aanrichtten aan huizen en voertuigen.

Bekijk hier de beelden uit Jenin:

Ravage in Palestijns Jenin dagenlange Israëlische legeractie

Blinken: Partijen akkoord met 90 procent van deal staakt-het-vuren

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zegt dat Israël en Hamas akkoord zijn met "90 procent" van een akkoord over een staakt-het-vuren en een gevangenenruil. "Er zijn nog een paar kritieke punten," aldus Blinken op een persconferentie.

Een van die punten is de Philadelphi Corridor, de strook langs de grens tussen de Gazastrook en Egypte. Netanyahu wil dat het Israëlische leger hier aanwezig blijft, Hamas en ook Egypte willen dat Israël zich terugtrekt. Ook binnen Israël wordt er op Netanyahu druk uitgeoefend om akkoord te gaan met een terugtrekking uit de Philadelphi Corridor om daarmee de gijzelaars vrij te krijgen. Ultrarechtse coalitiegenoten van Netanyahu willen juist dat hij voet bij stuk houdt of de onderhandelingen met Hamas zelfs helemaal stopt.

Er zijn ook nog oneindigheden over hoe de uitwisseling tussen gijzelaars in Gaza en Palestijnse gevangenen in Israël moet worden uitgevoerd, zegt Blinken. De VS zal de komende dagen Israël benaderen met een plan over het oplossen van de meningsverschillen. Bemiddelaars Qatar en Egypte benaderen Hamas.

De VS laat regelmatig positieve geluiden horen over de slepende onderhandelingen, maar van een akkoord is dus nog geen sprake. Deze week gaf Netanyahu twee persconferenties waarin hij vasthield aan een permanente Israëlische aanwezigheid in de Philadelphi Corridor. Hij stelt dat zo kan worden voorkomen dat er veel wapens de Gazastrook binnenkomen.

Door dit stukje land zitten de Gaza-onderhandelingen (nog) vast

'Leger Israël trekt zich terug uit Jenin'

Het Palestijnse persbureau Wafa meldt dat Israëlische troepen zich hebben teruggetrokken uit de stad Jenin. Het leger begon vorige week aan de grootste operatie op de bezette Westelijke Jordaanoever sinds het begin van de oorlog in de Gazastrook.

De terugtrekking door het leger is nog niet elders bevestigd. Het is ook niet bekend of het om een tijdelijke terugtrekking gaat of niet. Wafa meldt ook dat burgers bang zijn dat het Israëlische leger terugkeert om de stad en het kamp opnieuw te bestormen, "zoals ze vele malen eerder hebben gedaan".

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zegt in een verklaring dat 21 mensen zijn gedood in de stad en het kamp gedurende de inval van het Israëlische leger. Daarin maakt het ministerie geen onderscheid tussen militanten en burgers. Een getuige meldt aan persbureau Reuters dat de Israëlische strijdkrachten ook grote schade aan de infrastructuur hebben aangericht.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz zei eerder op X dat Iran op de Westoever een front wil vormen tegen Israël. "We moeten met de dreiging exact hetzelfde omgaan als met de terroristische infrastructuur in Gaza", zei Katz, "inclusief tijdelijke evacuaties van Palestijnse burgers en wat er dan ook nodig is".

Erasmus Universiteit: geen nieuwe samenwerkingen Israëlische en Palestijnse universiteiten

De Rotterdamse Erasmus Universiteit gaat voorlopig geen nieuwe samenwerkingen aan met Israëlische en Palestijnse universiteiten. Het College van Bestuur neemt die beslissing na een advies van de Adviescommissie Gevoelige Samenwerkingsverbanden. De Erasmus Universiteit is de eerste Nederlandse universiteit die met zo'n besluit komt.

De universiteit zegt dat het College in gesprek gaat met de decanen over het uitstellen van deze samenwerkingen. Het afgelopen jaar werd er wekenlang geprotesteerd door pro-Palestijnse betogers op Nederlandse universiteiten, waaronder op de Erasmus Universiteit.

Inzet daarvan was dat ook de al bestaande banden met Israëlische instellingen verbroken worden. Dat is de universiteit nu niet van plan. De adviescommissie zegt dat er meer tijd nodig is om de al bestaande samenwerkingen te beoordelen. Wel zal dat de komende tijd nog gebeuren. Dan zal er per samenwerkingspartner een concreet advies komen.

In juni gaven de rectoren van de 15 Nederlandse universiteiten gezamenlijk aan dat ze niet van plan waren om de samenwerking met Israëlische instellingen stop te zetten. Sommige Nederlandse instellingen, zoals de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en de Gerrit Rietveld Academie, schortten wel samenwerkingen op met Israëlische onderwijsinstellingen.

Opnieuw massale protesten in Tel Aviv

In de Israëlische stad Tel Aviv zijn voor de vijfde dag op rij duizenden mensen de straat op gegaan. Ze eisen dat alle gijzelaars worden vrijgelaten en dat de Israëlische regering daarvoor een deal sluit met Hamas voor een staakt-het-vuren.

"Wij worden allemaal gegijzeld door de regering", schreeuwden demonstranten voor het hoofdkantoor van het Israëlische leger. "Als er geen akkoord komt, steken wij het land in brand. Dit is de laatste kans."

Het protest begon met een stoet van honderden mensen die in stilte door de straten van Tel Aviv liepen, terwijl ze 27 doodskisten meedroegen. De kisten stonden symbool voor de 27 gijzelaars die op 7 oktober werden ontvoerd en van wie de lichamen de afgelopen 11 maanden door het Israëlische leger zijn teruggevonden in de Gazastrook.

De aanhoudende protesten zijn een reactie op de vondst van de lichamen van zes gedode gijzelaars in de Gazastrook, precies een week geleden. Zij werden volgens Israël kort voor hun vondst doodgeschoten door Hamas.

Demonstranten dragen doodskisten door de straten van Tel Aviv, symbolisch voor de gedode gijzelaars

Legerchef Egypte bezoekt grens met Gaza

De hoogste militair van Egypte, luitenant-generaal Fathy Khalifa, heeft een verrassingsbezoek gebracht aan het grensgebied tussen Egypte en Gaza. Volgens de Egyptische staatstelevisie kwam hij de veiligheidssituatie aan de grens inspecteren.

Het bezoek van Khalifa komt op een moment dat het grensgebied tussen Gaza en Egypte volop in het nieuws is. Tussen Gaza en Egypte ligt de zogenoemde Philadelphi Corridor. Die strook land, van zo'n 14 kilometer lang en 100 meter breed, is op dit moment het grootste struikelblok in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Gaza tussen Israël en Hamas.

De terreurgroep wil dat Israël bij zo'n deal al zijn militairen terugtrekt uit Gaza, en dus ook uit de corridor. Maar voor de Israëlische premier Netanyahu is het verlaten van de corridor onbespreekbaar, omdat Hamas volgens hem anders weer volop in staat is om onder meer wapens naar Gaza te smokkelen.

Egypte ziet net als Hamas ook niets in een permanente militaire aanwezigheid van Israël in de corridor. Volgens het land gaat dat in tegen de vredesafspraken die beide landen in 1978 hebben gemaakt.

Tweede fase vaccinatiecampagne tegen polio gestart

In de Gazastrook is begonnen met de tweede fase van de vaccinatiecampagne van kinderen tegen polio. Vandaag werden de eerste kinderen in het zuiden van de Gazastrook gevaccineerd, in Rafah en Khan Younis. Op X plaatste VN-hulporganisatie UNRWA foto's van de eerste vaccinaties. Verder roept UNRWA op de gevechtspauzes die zijn afgesproken tussen Israël en Hamas in het gebied te respecteren.

Zondag begon de vaccinatiecampagne tegen polio in Gaza met de eerste fase, in het midden van de Gazastrook. Na de fase in Centraal-Gaza wordt de campagne afgesloten met een derde fase in het noorden. De Wereldgezondheidsorganisatie krijgt per zone drie dagen de tijd, met indien nodig een dag uitloop. Het doel is om op die manier meer dan 640.000 kinderen in Gaza onder 10 jaar op die manier te beschermen tegen polio.

Eind juni werd polio aangetroffen in afvalwater in de Gazastrook. Het was de eerste keer in 25 jaar dat het poliovirus werd vastgesteld in het gebied. Vorige week kwam de bevestiging dat er een jongetje van tien maanden oud besmet was. Hij was niet gevaccineerd.

Een kind in Khan Younis wordt gemarkeerd, als teken dat hij is gevaccineerd tegen polio

Israëlische ministerie bevestigt schieten nabij consulaat in München

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt tegenover Israëlische media dat er is geschoten nabij het consulaat van Israël in München. De schutter is uitgeschakeld door Duitse agenten, aldus het ministerie. Er zijn geen personeelsleden van het consulaat of diplomaten gewond geraakt, zegt het ministerie verder.

Het consulaat was vandaag overigens gesloten vanwege de herdenking van de aanslag op de Israëlische olympische equipe door Palestijnse terroristen bij de Spelen van München, exact 52 jaar geleden.

In augustus meeste raketten afgevuurd op Israël vanuit Libanon sinds uitbreken oorlog

Israël kreeg in de afgelopen maand de meeste raketten op zich afgevuurd vanuit Libanon sinds het uitbreken van de Gaza-oorlog. Dat meldt de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet. Er werden in augustus in totaal 1307 raketten afgevuurd op Israël, schrijft The Times of Israel op basis van een rapport van Shin Bet. Dat komt neer op gemiddeld zo'n veertig raketten per dag.

In juli werden er nog 1091 raketten afgevuurd op Israël vanuit Libanon. Vanuit Gaza werd Israël vorige maand bestookt met 116 raketten.

Verklaring voor de vele raketten vanuit Libanon in augustus is de vergeldingsaanval van de Libanese terreurbeweging Hezbollah op Israël van ruim anderhalve week geleden, voor de liquidatie van een hooggeplaatste Hezbollah-commandant. Hezbollah vuurde toen honderden drones en raketten af op Israël. De schade bleef beperkt: Israël had naar eigen zeggen de projectielen onderschept en een grote aanval afgewend door vooraf al doelen te bestoken.

Beeld van een Israëlische luchtafweerraket, die een drone van Hezbollah uitschakelt boven Noord-Israël op 25 augustus

Schoten gelost bij consulaat Israël in München

In de buurt van het Israëlische consulaat-generaal in München zijn vanochtend meerdere schoten gelost, melden Duitse media. De politie is ter plaatse met een speciale eenheid en sluipschutters.

Lees hier meer:

'VS werkt hard aan nieuw voorstel voor staakt-het-vuren'

De VS is hard aan het werk om een nieuw voorstel voor een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars af te ronden, zodat dit voorstel op zijn vroegst volgende week op tafel kan worden gelegd bij Israël en Hamas. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van twee anonieme Amerikaanse overheidsfunctionarissen en twee Egyptische bronnen. In dat nieuwe voorstel moeten de grootste twistpunten waardoor de gesprekken over een staakt-het-vuren al maanden in een impasse zitten, worden weggenomen.

Gisteren zei een andere hooggeplaatste vertegenwoordiger van de regering van de Amerikaanse president Biden dat Hamas en Israël zich al achter het grootste deel van de deal hebben geschaard. Er zouden nog twee grote obstakels zijn in de gesprekken. Een daarvan is de zogenoemde Philadelphi Corridor. Israël wil militairen in die strook land tussen Gaza en Egypte houden, omdat Hamas anders weer volop onder meer wapens kan smokkelen via die corridor, aldus Israël. Gisteravond herhaalde de Israëlische premier Netanyahu nog eens dat de blijvende aanwezigheid van Israëlische militairen in de corridor essentieel is voor Israël. Hamas wil juist dat Israël zich volledig terugtrekt uit Gaza, en dus ook uit de corridor.

Een ander twistpunt in de deal is wie er precies in aanmerking komt bij een ruil tussen gijzelaars die door Hamas op 7 oktober zijn ontvoerd en Palestijnen die vastzitten in Israëlische gevangenissen.

Zes doden gemeld bij Israëlische luchtaanval op Westoever

In Tubas, op de bezette Westelijke Jordaanoever, zijn zeker zes doden gevallen bij Israëlische luchtaanvallen. Dat melden de Palestijnse gezondheidsautoriteiten op de Westoever. De slachtoffers zaten in een auto. Het Israëlische leger schrijft in een verklaring enkel dat de luchtmacht "drie gerichte aanvallen heeft uitgevoerd op gewapende terroristen", die een bedreiging waren voor militairen.

De aanval zou met een drone zijn uitgevoerd, schrijft The Times of Israel.

Het Israëlische leger begon ruim een week geleden aan de grootste inval op de Westoever sinds het begin van de oorlog in Gaza.

Netanyahu blijft onverzettelijk over Philadelphi Corridor

De Israëlische premier Netanyahu heeft in een toespraak voor internationale media herhaald dat Israëlische troepen in de grensstrook tussen Gaza en Egypte, de zogenoemde Philadelphi Corridor, moeten blijven. Volgens hem is dat essentieel om Hamas te verslaan, omdat Hamas via de corridor wapens smokkelt.

Het verlichten van de druk op Hamas zou ook niet leiden tot de terugkeer van alle gijzelaars, zei Netanyahu. Volgens hem kunnen gijzelaars via de corridor naar landen als Iran of Jemen worden gebracht. "En dan zijn ze voor altijd weg."

Het meningsverschil over de Philadelphi Corridor wordt gezien als het belangrijkste obstakel voor een staakt-het-vuren. Zondag braken in Israël de grootste demonstraties uit sinds het begin van de oorlog. De betogers keerden zich tegen Netanyahu en eisten een staakt-het-vuren om de gijzelaars levend terug te krijgen. De protesten waren een reactie op de vondst van de lichamen van zes gijzelaars. Zij waren kort voor hun vondst doodgeschoten door Hamas-strijders, zei Israël.

Netanyahu noemde het een voorwaarde voor een permanent staakt-het-vuren dat de corridor niet meer kan worden gebruikt voor wapensmokkel. "Tot die tijd zullen we er blijven", aldus de Israëlische premier. "Gaza moet gedemilitariseerd worden. En dat kan alleen als de Philadelphicorridor stevig onder controle blijft."

Tienermeisje begraven in dorp op de Westelijke Jordaanoever

Vader begraaft 16-jarige dochter die werd doodgeschoten tijdens Israëlische inval

In het dorp Kafr Dan op de bezette Westelijke Jordaanoever heeft Osama Musleh zijn 16-jarige dochter Lujain begraven. Ze werd volgens haar vader gedood door Israëlische troepen tijdens de grootschalige militaire inval op de Westoever.

Musleh vertelt persbureau Reuters dat Israëlische troepen het huis van zijn buren omsingelden. Zijn dochter opende het gordijn om naar buiten te kijken. "Ik hoorde geschreeuw en ging kijken. Mijn dochter was door het hoofd geschoten", zegt Musleh.

Het Israëlische leger vertelde Reuters dat het de berichten over de dood van het meisje onderzoekt, zonder verdere details te geven.

Bekijk hier het interview met de vader en beelden van de begrafenis:

18 doden gemeld bij Israëlische aanvallen in Gaza

Bij Israëlische aanvallen op verschillende plekken in de Gazastrook zijn sinds vanochtend 18 doden gevallen. Dat meldt nieuwszender Al Jazeera op basis van medische bronnen. Het ministerie van Volksgezondheid in de door Hamas bestuurde Gazastrook spreekt van 42 doden in de afgelopen 24 uur.

In Beit Lahiya in Noord-Gaza werden vandaag zes mensen gedood bij een luchtaanval terwijl ze stonden te wachten op een levering van hulpgoederen, vertellen dokters aan persbureau Reuters. Bij een luchtaanval in Gaza-Stad werd een lokale dokter in zijn huis gedood. Twee doden, onder wie een meisje, vielen bij een luchtaanval in Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook, vertellen dokters.

Al Jazeera meldt deze aanvallen ook, en spreekt van nog eens een dode bij een aanval in Nuseirat in Centraal-Gaza. De overige doden worden niet gespecificeerd.

Het Israëlische leger zegt in de afgelopen 24 uur een groot aantal Hamascommandanten te hebben uitgeschakeld bij gevechten op verschillende plekken in de Gazastrook. Ook zegt het bij operaties in Rafah in Zuid-Gaza gedurende de afgelopen week in totaal 200 militanten te hebben gedood.

Kapotte gebouwen in Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook

Palestijns ministerie: 33 doden sinds Israëlische aanval Westoever

Sinds het begin van de grootschalige aanval van het Israëlische leger op de bezette Westelijke Jordaanoever vorige week, zijn 33 Palestijnen gedood. Dat meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Daarnaast zijn er 140 gewonden geteld.

De Israëlische inval richt zich op gewapende groepen die zich verzetten tegen de Israëlische bezetting van de Westoever, waaronder ook Hamas. Met bulldozers zijn verwoestingen aangericht aan de infrastructuur in steden zoals Jenin en Tulkarm. Ook heeft het Israëlische leger luchtaanvallen uitgevoerd.

De meeste doden vielen in en rond Jenin (19) en verder in Tubas, Tulkarm en Hebron (Al-Khalil in het Arabisch), aldus het ministerie. Volgens eerdere verklaringen van het leger en van Palestijnse milities zijn er veel militanten onder de doden. Het Palestijnse ministerie zegt dat er ook zeven kinderen en twee ouderen onder de slachtoffers zijn.

Zondag werden drie Israëlische politieagenten gedood door een Palestijnse schutter bij Hebron. Gisteren schoten Israëlische commando's twee gewapende mannen in een vuurgevecht dood in Tulkarm. Ook gisteren werd een 16-jarig meisje gedood door Israëlische troepen in de omgeving van Jenin, meldde het Palestijnse ministerie. Vandaag werd ze begraven. Het leger vertelde persbureau Reuters dat het het bericht van de dood van het meisje onderzoekt.

Nabestaanden rouwen om de 16-jarige Loujain Musleh die werd gedood bij Jenin

187.000 kinderen gevaccineerd tegen polio in Gaza

In de eerste drie dagen van de vaccinatiecampagne tegen polio in de Gazastrook hebben 187.000 kinderen onder de tien jaar een vaccinatie gekregen. Dat meldt de VN-hulporganisatie voor Palestijnen UNRWA. Dat is meer dan de oorspronkelijke doelstelling van 156.000.

De campagne ging zondag van start in Centraal-Gaza, nadat vorige maand polio bij een tien maanden oud kind in Gaza was geconstateerd. Het kind is daardoor aan één been verlamd geraakt.

Israël en Hamas zijn akkoord gegaan met lokale gevechtspauzes om de vaccinatie te kunnen laten plaatsvinden. Buiten deze zones gaan de gevechten en bombardementen onverminderd door.

"De polio-pauzes geven de bevolking in Gaza wat ademruimte, maar een permanent staakt-het-vuren blijft dringend nodig", schrijft UNRWA-hoofd Philippe Lazzarini op X.

Een kind krijgt een poliovaccinatie toegediend in Deir al-Balah in Centraal-Gaza

Minister Ben-Gvir zegt onderhandelingen met Hamas te willen stoppen

De Israëlische ultrarechtse minister Ben-Gvir heeft gezegd dat hij de onderhandelingen met Hamas over een vrijlating van de gijzelaars en een staakt-het-vuren wil stoppen.

"Een land waar in koelen bloede zes gijzelaars worden vermoord, onderhandelt niet met de moordenaars, maar beëindigt de gesprekken, stopt de overdracht van brandstof en elektriciteit en verplettert ze tot ze instorten", schrijft Ben-Gvir op X. Hij verwijst naar de gijzelaars die dood werden gevonden in Rafah in de zuidelijke Gazastrook afgelopen zondag.

Het tekent de verdeeldheid in de Israëlische politiek over de aanpak van de oorlog en onderhandelingen over een staakt-het-vuren. Oppositieleider Lapid zegt dat het beëindigen van de oorlog in het belang van Israël is, en dat met de huidige regering Israël in een "eindeloze oorlog" zal belanden. Ook oppositieleden Gantz en Eisenkot spraken zich uit voor een bestand.

Binnen het kabinet is volgens Israëlische bronnen minister van Defensie Gallant voorstander van een bestand. Hij stemde als enige tegen de permanente Israëlische aanwezigheid in de Philadelhi Corridor. Parlementsleden van regeringspartij Likud beschuldigen Gallant er dan weer van "zich over te geven" aan Hamas en roepen hem op af te treden, meldt de Israëlische krant Haaretz.

De Israëlische minister Ben-Gvir tijdens een controversieel bezoek aan de Tempelberg vorige maand

Knesset-leden: Israël hoeft niet in Philadelphi Corridor te blijven

Twee leden van het Israëlische parlement, de Knesset, hebben gezegd dat het Israëlische leger niet langs de grens tussen Gaza en Egypte, de Philadelphi Corridor, hoeft te blijven. Oppositieleden Benny Gantz en Gadi Eisenkot gaven dinsdag een persconferentie waarin ze Netanyahu beschuldigden van het vertragen van een deal om de gijzelaars vrij te krijgen.

Gantz en Eisenkot zeiden dat ze het niet als noodzakelijk zien voor de veiligheid van Israël om aanwezig te blijven in de Philadelphi Corridor. Gantz stapte in juni al uit het oorlogskabinet uit onvrede met Netanyahu's handelen om de gijzelaars vrij te krijgen.

De Israëlische krant Haaretz meldt daarnaast op basis van "buitenlandse bronnen" dat Mossad-baas David Barnea, de Israëlische hoofdonderhandelaar, maandag al met een voorstel was gekomen voor een terugtrekking uit de Philadelphi Corridor. Maandagavond benadrukte Netanyahu in een persconferentie juist hoe belangrijk hij het vindt om wel in die strook aanwezig te blijven.

Een Amerikaanse onderhandelaar zei gisteren tegen nieuwszender CNN in reactie op deze persconferentie dat Netanyahu "met één toespraak alles heeft getorpedeerd". De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde vanochtend dan weer dat er een nieuw voorstel van de VS aankomt met meer details over een gevangenenruil en de duur van de Israëlische aanwezigheid in de Philadelphi Corridor.

De Israëlische politicus Benny Gantz eerder dit jaar

Israëlische leger haalt drone neer vanuit het oosten, Iraakse groep claimt aanval

Het Israëlische leger heeft een drone onderschept die vanuit het oosten op weg was naar Israël. De drone heeft het luchtruim van Israël niet bereikt. Een collectief van door Iran gesteunde milities in Irak, opererend onder de naam Islamitisch Verzet in Irak, zegt een drone-aanval uit te hebben gevoerd op de haven Haifa in Israël. Het lijkt er sterk op dat dit om de onderschepte drone gaat.

De groep zegt de aanval te hebben uitgevoerd "in reactie op de bloedbaden aangericht (..) onder Palestijnse burgers".

Islamitisch Verzet heeft eerder de verantwoordelijkheid opgeëist voor aanvallen op Haifa, maar heeft daar voor zover bekend nooit schade mee aan weten te richten. Ook heeft de groep gezegd aanvallen op Israël samen met de Houthi's in Jemen te coördineren. Deze Houthi's hebben in juli Tel Aviv aangevallen met een drone, waarbij drie doden vielen.

Egypte: Netanyahu gebruikt valse beschuldiging om onderhandelingen te hinderen

Egypte heeft fel gereageerd op de persconferentie van Netanyahu van afgelopen maandag. De Israëlische premier zei hierin dat Israëlische troepen in de grensstrook tussen Gaza en Egypte, de zogenoemde Philadelphi Corridor, moeten blijven om de smokkel van wapens vanuit Egypte naar Hamas te verhinderen.

Egypte ontkent stellig dat deze smokkel plaatsvindt en "wijst alle beschuldigingen van Israëlische functionarissen op dit vlak krachtig van de hand", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de woordvoerder gebruikt Netanyahu de beschuldiging aan het adres van Egypte "om de aandacht van het Israëlische publiek af te leiden en de onderhandelingen over een staakt-het-vuren en gevangenenruil te hinderen".

Egypte bemiddelt samen met Qatar in de onderhandelingen tussen Israël en Hamas. Maar als het aankomt op de Israëlische aanwezigheid in de Philadelphi Corridor is Egypte zelf ook een belanghebbende partij. Het land zegt dat een stationering van Israëlische troepen langs de grens bepalingen van het vredesverdrag tussen Israël en Egypte schendt en wil dat Israël zich daar terugtrekt.

Het is moeilijk vast te stellen hoeveel smokkel er plaatsvindt tussen Gaza en Egypte. Feit is dat Egypte vanaf 2013 honderden tunnels onder de grens heeft vernietigd en aan de Egyptische kant een bufferzone van enkele kilometers heeft gecreëerd om deze smokkel te voorkomen.

Netanyahu wijst op de grens tussen Gaza en Egypte tijdens de persconferentie op maandag

VN-gezant Kaag in Gaza: 'Met politieke wil, kan men afspraken maken over hulp'

Terwijl de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in de Gazastrook stroef verlopen, proberen hulporganisaties hun werk te blijven doen en hulp te bieden aan de inwoners in Gaza. Zo lijkt de grote vaccinatiecampagne tegen polio, die onlangs is gestart, vooralsnog succesvol.

"Dat toont aan dat waar een politieke wil is, het wel kan", zegt Sigrid Kaag in het NOS Radio 1 Journaal. De voormalig vicepremier is sinds januari coördinator Humanitaire Hulp en Wederopbouw in Gaza namens de Verenigde Naties.

Kaag verblijft in Jeruzalem, maar gaat zo vaak mogelijk naar de Gazastrook en heeft daar ook een kantoor. Over de situatie in de Gazastrook schetst Kaag een somber beeld. Hoewel de vaccinatie tegen polio succesvol lijkt, is er nog veel hulp nodig.

"Humanitaire hulp in een oorlogssituatie is altijd moeilijk, maar hier hebben we vanaf het begin van de oorlog zoveel beperkingen. Er was altijd vertraging. Het is ook heel moeilijk opereren omdat er een soort wetteloosheid is in Gaza. Zo zijn er veel factoren, maar eigenlijk betekent het dat de hulp die mensen nodig hebben maar mondjesmaat naar binnen komt."

Lees hier verder:

Hamas-leiders aangeklaagd in VS

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft aanklachten geformuleerd tegen zes leiders van Hamas. Amerika beschuldigt ze onder meer van financiële en materiële steun aan terreurdaden en de moord op Amerikaanse staatsburgers. Aan de aanklachten hangt ook een arrestatiebevel.

Dit zijn de namen in de aanklachten:

  • Yahya Sinwar, sinds kort de hoogste leider van Hamas, houdt zich vermoedelijk schuil in tunnels onder Gaza
  • Ismail Haniyeh, Hamas-leider die vorige maand werd gedood
  • Mohammed Deif, zeer waarschijnlijk gedood, was leider van de militaire tak van Hamas
  • Marwan Issa, eveneens gedood, was vice-commandant van de militaire tak van Hamas
  • Khaled Meshaal, verblijft in Qatar en leidde daar in het verleden een kantoor van Hamas
  • Ali Baraka, Hamas-functionaris uit Libanon

De aanklachten zijn vooral symbolisch; zeker twee gezochte Hamas-leden zijn al dood, anderen vooralsnog onvindbaar.

Minister Garland zegt dat de aanklachten "slechts een deel van de Amerikaanse inspanningen zijn om ieder aspect van de activiteiten van Hamas in het vizier te nemen". Hij zegt verder dat de Hamas-leiders decennialang hebben gewerkt aan terreur en het vernietigen van de staat Israël. De aanslagen van 7 oktober, waarvan Sinwar wordt gezien als brein, waren de dodelijkste aanval op Joden sinds de Holocaust.

Minister Garland kondigt de aanklachten aan:

VS klaagt zes leiders van Hamas aan

35 doden gemeld bij aanvallen in Gaza

Bij Israëlische aanvallen verspreid over de Gazastrook zijn volgens de Palestijnse autoriteiten vandaag zeker 35 doden gevallen. Het Israëlische leger zegt dat het negen Palestijnse militanten heeft gedood, onder wie een commandant van Hamas die mee zou hebben gedaan aan de aanval op Israël op 7 oktober. Volgens het Israëlische leger bevonden de negen zich in een commandocentrum van Hamas dicht bij een ziekenhuis in Gaza-stad.

De gewapende takken van Hamas en Islamitische Jihad meldden gevechten met Israëlische militairen bij Zeitoun, Rafah en Khan Younis. Verslaggevers van Al Jazeera ter plekke melden dat er tien lichamen zijn geborgen zijn in Khan Younis en Rafah na Israëlische aanvallen daar zonder details te geven.

Een van de Israëlische aanvallen trof een gebouw van een hoge school in Gaza-Stad. Persbureau Reuters maakte foto's van de nasleep:

  • Reuters
    De nasleep van Israëlische luchtaanval in Jabalia, Noord-Gaza
  • Reuters
    De nasleep van Israëlische luchtaanval in Jabalia, Noord-Gaza
  • Reuters
    De nasleep van Israëlische luchtaanval in Jabalia, Noord-Gaza
  • Reuters
    De nasleep van Israëlische luchtaanval in Jabalia, Noord-Gaza
  • Reuters
    De nasleep van Israëlische luchtaanval in Jabalia, Noord-Gaza

Bergingsmissie van olietanker Sounion stopgezet

De bergingsoperatie van de olietanker Sounion, die onlangs op de Rode Zee werd aangevallen door Jemenitische Houthi's, is afgebroken. Dat meldt Aspides, de maritieme missie van de Europese Unie in de Rode Zee die de bergingsmissie zou beschermen.

Gisteren meldde Aspides dat sleepboten onderweg waren naar de Sounion. Maar de particuliere bedrijven die de berging zouden uitvoeren, zeggen dat het niet veilig is om het schip weg te slepen. Wat de veiligheidsrisico's zijn, wordt niet vermeld. De bedrijven kijken nu naar alternatieve oplossingen. Het schip ligt stuurloos voor de kust van Jemen met aan boord ongeveer een miljoen vaten ruwe olie.

Brand op de olietanker Sounion

'16-jarig meisje doodgeschoten door Israëlische troepen op Westoever'

Een 16-jarig meisje is doodgeschoten door Israëlische troepen in de omgeving van de stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Israël heeft niet gereageerd op de berichtgeving.

De Palestijnse Rode Halve Maan zegt dat hulpverleners meer dan een half uur werden opgehouden door Israëlische troepen voordat ze het tienermeisje konden bereiken. Eerder vandaag zei het Rode Kruis al dat ambulances worden gehinderd op de Westoever. Ook Artsen zonder Grenzen heeft gezegd dat Israëlische troepen de toegang tot gezondheidsfaciliteiten blokkeren.

Vorige week woensdag begon het Israëlische leger met een grootschalige inval op de Westelijke Jordaanoever, gericht op gewapende Palestijnse groepen, waaronder Hamas. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid op de Westelijke Jordaanoever zijn sinds het begin van de inval 30 Palestijnen gedood. Volgens verklaringen van het leger en van Palestijnse milities zijn de meeste van deze doden militanten. Volgens het Palestijnse ministerie zijn er zes kinderen en twee ouderen onder de slachtoffers.

Bij een aanval op een controlepost bij de stad Hebron op de Westoever werden zondag drie Israëlische politieagenten doodgeschoten. Een relatief onbekende Palestijnse groep eiste de aanval op. Het Israëlische leger heeft de vermoedelijke schutter gedood. Vandaag is het Israëlische leger begonnen met de sloop van zijn huis, een standaardpraktijk in reactie op Palestijnse aanvallen op de Westoever.

Tijdens de invallen hebben Israëlische bulldozers veel schade aangericht:

  • Reuters
    Verwoesting in Jenin na de Israëlische inval
  • Reuters
    Verwoesting in Jenin na de Israëlische inval
  • Reuters
    Een Israëlisch voertuig tijdens de inval in Tulkarm
  • Reuters
    Een Israëlisch voertuig tijdens de inval in Tulkarm

Sleepboten onderweg naar brandende olietanker in Rode Zee

Sleepboten zijn onderweg naar de olietanker Sounion, die onlangs op de Rode Zee werd aangevallen door Jemenitische Houthi's. Dat meldt Aspides, de maritieme missie van de Europese Unie in de Rode Zee die de bergingsmissie gaat beschermen.

Het schip ligt stuurloos voor de kust van Jemen met aan boord ongeveer een miljoen vaten ruwe olie. Het Amerikaanse militaire commando voor het Midden-Oosten (Centcom) vreest voor een grote milieuramp, maar volgens Aspides zijn er geen tekenen van een lek.

Lees hier meer:

Palestijns ministerie boos over Israël-kaart Netanyahu

Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft boos gereageerd op de kaart die premier Netanyahu gebruikte tijdens zijn persconferentie gisteravond over het uitblijven van een deal met Hamas. Op deze kaart zijn de bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem onderdeel van Israël.

Volgens het ministerie onthult de kaart de "koloniale en racistische agenda van de extreemrechtse regering [van Israël]". Met het gebruiken van de kaart laat Netanyahu "zijn minachting zien voor internationale verdragen". Dit ministerie is onderdeel van de Palestijnse Autoriteit, die delen van de Westelijke Jordaanoever bestuurt, en niet van het Hamas-bestuur in de Gazastrook.

De Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever schendt op meerdere punten het internationaal recht, stelde het Internationaal Gerechtshof in juli vast. Ook stelde het hof dat Israël zich moet terugtrekken uit deze gebieden. De Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem zouden volgens de internationaal uitgedragen tweestatenoplossing onderdeel moeten worden van een soevereine Palestijnse staat.

Dat de regering van Netanyahu geen voorstander is van een Palestijnse staat is al langer duidelijk. In juli stemde het Israëlische parlement, de Knesset, in grote meerderheid voor een motie tegen de oprichting Palestijnse staat.

Ook op X werd het gebruik van de kaart bekritiseerd, onder wie door de Israëlisch-Amerikaanse politiek analist Mairav Zonszein:

WHO: Vaccinatiecampagne polio in Gaza 'voor op schema'

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO loopt voor op schema in de vaccinatiecampagne tegen polio die zondag begon in de Gazastrook. In de eerste twee dagen kregen 161.000 kinderen jonger dan 10 een vaccinatie, waar het doel 150.000 was. Dat zegt Richard Peeperkorn, de vertegenwoordiger van de WHO voor de Palestijnse Gebieden.

"De humanitaire pauzes werken tot nu toe. We hebben nog tien dagen te gaan", zegt Peeperkorn.

Zaterdag kregen de eerste kinderen al een vaccin toegediend, maar de grootschalige campagne begon zondag in Centraal-Gaza. De volgende dagen zullen kinderen in het zuiden en noorden worden gevaccineerd. Voor elke zone krijgt de WHO drie dagen de tijd, met indien nodig een dag uitloop.

Israël en Hamas zijn akkoord gegaan met gevechtspauzes in de zones waar de vaccinaties worden toegediend. Gevechten en bombardementen buiten deze zones zijn de afgelopen dagen onverminderd doorgegaan. Het Palestijnse persbureau Wafa meldde gisteren 48 doden bij Israëlische aanvallen.

Een kind in Deir al-Balah in Gaza krijgt een vaccinatie tegen polio toegediend

Rode Kruis: Israël hindert hulpverlening op Westoever

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de toegang voor hulpverleners op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, waar het Israëlische leger vorige week een grote operatie begon. Dat staat in een persbericht van de internationale hulporganisatie.

"Het wordt voor de ambulancedienst van het Rode Kruis steeds moeilijker om zijn werk te doen en zieke of gewonde mensen te bereiken, doordat zij geen toegang krijgen", zegt het Rode Kruis. De organisatie deelt een video waarop te zien is hoe bulldozers van het Israëlische leger de weg blokkeren voor een ambulance van de lokale afdeling van het Rode Kruis, de Palestijnse Rode Halve Maan.

Honderden burgers zitten volgens de organisatie vast in de stad Jenin op de Westoever en hebben voedsel en medicijnen nodig, maar kunnen niet worden bereikt. Ook zegt het Rode Kruis dat twee ambulances zijn aangevallen, waarbij drie hulpverleners gewond zijn geraakt.

Vorige week begon Israël een grote aanval op de Westelijke Jordaanoever, die zich concentreert op de steden Jenin en Tulkarm. In deze steden zijn gewapende Palestijnse groepen actief die zich verzetten tegen de Israëlische bezetting, waaronder de terreurgroepen Hamas en Islamitische Jihad. Nieuwszender Al Jazeera zegt dat er zeker 30 Palestijnen zijn gedood sinds het begin van de aanval.

Israëlische leger: acht militanten gedood in Gaza-Stad

Het Israëlische leger zegt acht militanten van Hamas te hebben gedood bij een luchtaanval in Gaza-Stad. Een van hen wordt geïdentificeerd als Ahmed Fozi Wadia, een Hamascommandant die volgens het leger te zien is op een video van de aanslag op 7 oktober.

Het leger houdt Fozi Wadia verantwoordelijk voor de aanval op een dorp op 7 oktober. Wadia zou op de video te zien zijn terwijl hij cola drinkt naast twee gewonden kinderen, wier vader werd gedood. De kinderen hebben de aanslag overleefd.

De Israëlisch luchtaanval vond plaats nabij een ziekenhuis in Gaza-Stad. Het leger zegt dat het ziekenhuis niet is geraakt. Hamas heeft de dood van Wadia en anderen nog niet bevestigd.

Het Israëlische leger deelt op X een foto waarop Ahmed Fozi Wadia te zien zou zijn op 7 oktober:

Hamas: Zonder deal keren gijzelaars alleen 'in doodskisten' terug

De gewapende tak van Hamas, de Qassam-brigades, heeft gezegd dat als de Israëlische aanvallen in Gaza doorgaan de gijzelaars niet levend naar Israël zullen terugkeren. Abu Obeida, de woordvoerder van de terreurgroep, zegt dat Hamas nieuwe instructies heeft uitgevaardigd aan de bewakers van de gijzelaars als Israëlische troepen naderen, zonder te zeggen wat die instructies zijn.

"Het vasthouden van Netanyahu aan militaire druk, en geen deal, om de gevangenen vrij te krijgen, zal ertoe leiden dat ze in doodskisten bij hun families terugkeren," zegt Abu Obeida. "De families moeten kiezen of ze hen dood of levend willen."

Zondag werden de lichamen van zes gijzelaars door het Israëlische leger gevonden in tunnel in Rafah in Zuid-Gaza. Volgens Premier Netanyahu waren ze in hun achterhoofd geschoten. Hamas legt de verantwoordelijkheid voor hun dood bij Netanyahu en het leger, omdat zij "opzettelijk een overeenkomst over een gevangenenruil hebben gehinderd", aldus Abu Obeida. Ook binnen Israël zelf wordt Netanyahu beschuldigd van het dwarsbomen van een deal.

Bij een bevrijdingsactie in Centraal-Gaza in juni werden vier gijzelaars bevrijd en meer dan 250 Palestijnen, onder wie vrouwen en kinderen, gedood door het Israëlische leger. Aangenomen wordt dat er nog iets meer dan honderd gijzelaars worden vasthouden in de Gazastrook. Van zeker 36 gijzelaars is bekend dat ze niet meer in leven zijn.

In Israël heerst grote verdeeldheid over het sluiten van een deal met Hamas om de gijzelaars vrij te krijgen:

Netanyahu houdt vast aan Israëlische aanwezigheid aan grens tussen Gaza en Egypte

Premier Netanyahu houdt vast aan de aanwezigheid van Israëlische militairen in de Philadelphi Corridor, een smalle strook land op de grens van Egypte en Gaza. Hamas eist het vertrek van alle Israëlische militairen uit Gaza. Blijvende aanwezigheid van Israëlische militairen aan die grens is een van de belangrijkste obstakels voor een staakt-het-vuren in de Gaza-oorlog en de ruil van Israëlische gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen.

Netanyahu gaf een persconferentie na twee dagen van betogingen en stakingen in Israël tegen het uitblijven van een akkoord met Hamas. Netanyahu wordt verweten dat hij zo'n akkoord blokkeert waardoor de Israëlische gijzelaars in Gaza vast blijven zitten of worden vermoord.

Premier Netanyahu tijdens de persconferentie van vanavond

Netanyahu zei dat de internationale gemeenschap niet zal toestaan dat Israël naar de Philadelphi Corridor terugkeert als het daar eenmaal vertrokken is. Hij is bang dat Hamas of andere Palestijnse organisaties zich via die grens gaan herbewapenen, als Israël daar geen controle over heeft.

De Philadelphi Corridor speelt een cruciale rol in de onderhandelingen tussen Israël en Hamas:

Door dit stukje land zitten de Gaza-onderhandelingen (nog) vast

Opnieuw schepen aangevallen in de Rode Zee

In de Rode Zee zijn uit de kust van Jemen twee schepen beschoten. Beide schepen zijn geraakt, maar voor zover bekend is niemand gewond geraakt en valt de schade mee. De aanvallen zijn vrijwel zeker het werk van Jemenitische Houthi's. Dat zijn bondgenoten van Hamas en Iran. Sinds het begin van de Gazaoorlog hebben ze al meer dan tachtig schepen aangevallen.

Vandaag werd eerst een onder Panamese vlag varende olietanker door twee ballistische raketten getroffen. Een derde raket explodeerde dicht bij het schip. "Alle bemanningsleden zijn veilig", laat het door de VS geleide internationale informatiecentrum weten. "Het vaartuig liep minimale schade op en heeft geen hulp nodig."

Later vandaag meldde de Britse maritieme veiligheidsdienst UKTMO dat ook een vrachtschip door een projectiel was geraakt. Over slachtoffers of schade wordt niets gezegd.

Houthi's lieten vorige week explosieven afgaan op de stuurloze tanker Sounion

Tientallen doden door oorlogsgeweld in Gaza, vaccinaties in volle gang

Ondanks lokale gevechtspauzes zijn vandaag tientallen doden door bombardementen en beschietingen gemeld in Gaza. Volgens de Palestijnse nieuwssite Wafa werden 48 doden geregistreerd door Israëlische luchtaanvallen. Ondertussen is de vaccinatiecampagne tegen polio in het oorlogsgebied in volle gang.

Israël en Hamas hebben afgesproken dat er bij vaccinatielocaties niet wordt geschoten. Voor zover bekend hebben de strijdende partijen zich daaraan gehouden, schrijft persbureau Reuters. In twee dagen tijd zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zeker 86.000 Palestijnse kinderen gevaccineerd tegen polio. In totaal moeten zo'n 640.000 kinderen een prik krijgen.

Op verschillende plekken in Gaza voerde het Israëlische leger luchtaanvallen uit. In het centraal gelegen Gaza-Stad werden volgens lokale functionarissen zeven mensen gedood. De gewapende tak van Hamas zegt dat strijders verspreid over de Gazastrook Israëlische militairen hebben aangevallen. Het is onduidelijk hoeveel van de 48 gemelde doden vandaag strijders van Hamas waren.

Deze foto werd gisteren gemaakt in Gaza-Stad

VK trekt vergunning voor export van dertig soorten wapens naar Israël in

De Britse regering zegt dat het gaat stoppen met de export van dertig soorten wapens, of wapenonderdelen, naar Israël. Volgens Londen is er een "duidelijk risico" dat met dit materieel het humanitair oorlogsrecht wordt geschonden in Gaza.

Het grootste deel van de wapenleveringen aan Israël gaat overigens door: 30 van de 350 Britse wapenexportvergunningen worden opgeschort. Het is uitzonderlijk dat een militaire bondgenoot van Israël deze stap neemt. Kort na de verkiezingswinst van Labour maakte de partij bekend dat de wapenexport naar Israël zou worden onderzocht.

Minister van Buitenlandse Zaken David Lammy benadrukt dat Israël zich nog steeds zal kunnen verdedigen tegen Hamas. "Dit is geen wapenembargo", zei Lammy. Wel zei hij dat Israël meer zou moeten doen om voedsel en medicijnen in Gaza te krijgen.

De aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft om een arrestatiebevel verzocht tegen Netanyahu en andere Israëlische leiders. Ze worden verdacht van oorlogsmisdaden in Gaza, zoals uithongering als oorlogstactiek. Ook Hamas-kopstukken moeten volgens de aanklager worden vervolgd, bijvoorbeeld vanwege de aanslagen van 7 oktober.

President Israël op begrafenis gijzelaar: 'We hebben gefaald'

Op de begrafenis van de omgekomen gijzelaar Hersh Goldberg-Polin heeft president Herzog namens Israël zijn excuses aangeboden. "We hebben gefaald om je te beschermen voor de vreselijke ramp van 7 oktober. En nagelaten om jullie veilig terug naar huis te brengen", citeren Israëlische media uit zijn toespraak.

Goldberg-Polin is een van de zes door Hamas-terroristen ontvoerde mensen van wie onlangs het lichaam werd teruggehaald uit Gaza. Duizenden mensen brengen in Jeruzalem een eerbetoon aan de gedode 23-jarige. Met Israëlische vlaggen hebben ze zich langs de route verzameld die de familie van het slachtoffer reed naar de begrafenis.

De Israëlische regering staat onder grote nationale en internationale druk om de laatste groep gijzelaars vrij te krijgen. Zojuist zei de Amerikaanse president Biden nog dat premier Netanyahu te weinig doet om daarover een akkoord te sluiten met Hamas. Hoewel president Herzog nu aangeeft dat de autoriteiten hebben gefaald om Goldberg-Polin te redden, lijkt hij dat niet in het algemeen over alle ontvoerden te zeggen.

Herzog benadrukt dat het land er alles aan moet doen om de overige gijzelaars vrij te krijgen. Maar hij stelt ook dat "we onze plicht hebben om de verachtelijke moordenaars die Hersh en jouw familie hebben afgeslacht" te blijven bevechten. Ook deze "missie" noemt hij een bindende plicht.

President Herzog (r)

Biden: Netanyahu doet niet genoeg voor gijzelaarsdeal

Volgens president Biden zet de Israëlische premier Netanyahu zich niet hard genoeg in voor een gijzelaarsdeal. De Amerikaanse president heeft dat aangegeven op een persconferentie in het Witte Huis. Biden zei daarbij desondanks opnieuw dat een akkoord "dichtbij" is.

De nieuwste onderhandelingsronde over een wapenstilstand in Gaza in ruil voor vrijlating van gijzelaars loopt al weken, zonder zicht op een doorbraak. Netanyahu blijft vasthouden aan zijn eis dat Israëlische militairen aan de grens tussen Egypte en Gaza moeten blijven. Dat ook zijn bondgenoot Biden nu openlijk kritiek uit op Netanyahu, laat zien dat de druk op de gesprekken almaar toeneemt.

Biden legde niet uit wat de Israëlische leider volgens hem beter zou moeten doen. De afgelopen tijd is er vanuit Israël door het leger en de veiligheidsdiensten eveneens kritiek op Netanyahu doorgesijpeld in de media. Zij geven aan dat het niet nodig is om zo stevig vast te houden aan zijn eis, omdat er altijd nog kan worden besloten om terug te keren naar de grenscorridor als dat nodig blijkt, zo schrijven Israëlische media. De gesprekken dreigen te klappen, terwijl de kans op overleven voor de gijzelaars krimpt.

Joe Biden vandaag bij het Witte Huis

'Palestijn bezweken aan verwondingen na marteling door Israëlische veiligheidsdiensten'

Op de bezette Westelijke Jordaanoever is een Palestijnse inwoner gedood door de Israëlische veiligheidsdiensten, melden Palestijnse organisaties die zich inzetten voor gearresteerde Palestijnen. Hij stierf aan de gevolgen van marteling en mishandeling, zeggen de organisaties. Familieleden zeggen tegen het Palestijnse persbureau Wafa dat de Israëlische veiligheidstroepen druk wilden uitoefenen op de man om zijn zoon over te leveren aan hen.

De 58-jarige Ayman Rajeh Abed werd vanochtend opgepakt bij zijn huis en overleed enkele uren later in hechtenis, zeggen de organisaties in een verklaring. Op zijn lichaam zouden sporen van marteling en mishandeling te zien zijn.

Israël begon afgelopen woensdag een grootschalige aanval op de Westelijke Jordaanoever. Het leger spreekt van een anti-terreuroperatie. Volgens Wafa zijn er sindsdien zeker 29 Palestijnen gedood.

De begrafenis van de 58-jarige Palestijn die vandaag overleed

Israëlische vakbond roept op om weer aan het werk te gaan

Het hoofd van Histadrut, de Israëlische vakbond die werknemers opriep te gaan staken, legt zich neer bij de uitspraak van de rechter dat de landelijke staking eerder beëindigd moet worden. "We leven in een rechtsstaat en respecteren de beslissing van de rechtbank, daarom draag ik iedereen op om om 14.30 uur weer aan het werk te gaan", zei Arnon Bar-David.

Het Hostages and Missing Families Forum, een groep die de belangen van de gijzelaars in Gaza behartigt, roept op om te blijven demonsteren voor de gijzelaars. "Dit gaat niet over een staking, het gaat over het redden van de 101 ontvoerden die door Netanyahu in de steek werden gelaten in het kabinetsbesluit van afgelopen donderdag."

Donderdag besloot het kabinet groen licht te geven voor de blijvende aanwezigheid van Israëlische troepen langs de grens tussen Egypte en de Gazastrook. Die militaire aanwezigheid is een van de belangrijkste pijnpunten in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël.

Demonstranten in de Israëlische stad Tel Aviv

Israelische rechtbank: 'Staking moet om 14.30 uur stoppen'

De algemene landelijke staking in Israël moet om 14.30 uur lokale tijd afgelopen zijn. Dat heeft een Israëlische rechtbank bepaald. De ultrarechtse Israëlische minister Smotrich had gisteren de procureur-generaal van het land gevraagd om de geplande landelijke staking te blokkeren.

Volgens Smotrich was er geen wettelijke basis voor een staking, omdat het doel was om invloed uit te oefenen op belangrijke beleidsbeslissingen van politici over de staatsveiligheid. Het doel van de staking is de druk op premier Netanyahu opvoeren om tot een akkoord te komen met Hamas over het vrijlaten van de gijzelaars die in Gaza worden vastgehouden.

De voorzitter van de Histadrut, de grootste vakbond in het land, zei in de rechtbank dat de staking om 18.00 uur zou beëindigd worden, in plaats van de aangekondigde 06.00 uur morgenochtend. De rechter heeft nu bepaald dat de staking al enkele uren eerder moet afgelopen zijn.

UNRWA-topman: 'kinderen in Gaza niet meer naar school, risico op verloren generatie'

"In de hele regio gaan jongens en meisjes weer naar UNRWA-scholen, behalve in Gaza", zegt UNRWA-topman Philippe Lazzarini op X. De meer dan 600.000 kinderen in de Gazastrook zijn zwaar getraumatiseerd en leven tussen het puin, vervolgt hij. Ongeveer de helft van hen ging voor de oorlog naar een van de VN-scholen. "Hoe langer kinderen niet naar school kunnen, hoe hoger het risico op een verloren generatie, wat wrok en extremisme aanwakkert."

Als er geen staakt-het-vuren komt, lopen kinderen kans om slachtoffer te worden van uitbuiting, zoals kinderarbeid en rekrutering voor gewapende groepen, zegt Lazzarini. "We hebben dit veel te vaak gezien in conflicten over de hele wereld, laten we dit niet herhalen in Gaza."

Volgens cijfers van de UNRWA is 70 procent van de VN-scholen de afgelopen tien maanden verwoest of zwaar beschadigd. De rest van de scholen wordt gebruikt om ontheemde Palestijnse inwoners op te vangen.

Een man fietst langs afval en puin bij een VN-school waar ontheemde Palestijnen worden opgevangen

Staking luchthaven Ben Gurion verlengd, uitzondering voor vluchten naar VS

De Israëlische nieuwssite Ynet meldt dat de staking op luchthaven Ben Gurion verlengd wordt. Wel is er een uitzondering gemaakt voor zeven vluchten naar de Verenigde Staten. De rest van de vliegtuigen blijven aan de grond.

In eerste instantie was aangekondigd dat de staking tot 10.00 uur zou duren, maar inmiddels is de staking verlengd. Hoelang de staking nu gaat duren is niet bekendgemaakt.

Grootschalige vaccinatiecampagne in Gazastrook gaat verder

In Gaza worden momenteel zo veel mogelijk kinderen gevaccineerd tegen polio. Israël heeft ingestemd met een tijdelijke stop van enkele gevechtsoperaties in Gaza om gezondheidswerkers de gelegenheid te geven om de 640.000 Palestijnse kinderen te vaccineren. "De gevechtspauze voor humanitaire hulp houdt tot dusver stand", zegt woordvoerder Louise Wateridge van VN-hulporganisatie UNRWA. "Dat is nodig om deze vaccinatiecampagne te kunnen uitvoeren. We gaan zien hoe het de komende dagen gaat."

Zaterdag kregen de eerste kinderen al een vaccin toegediend, maar de grootschalige campagne begon gisteren in Centraal-Gaza. Daarna zullen kinderen in Zuid-Gaza en het noorden worden gevaccineerd. Voor elke zone krijgt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) drie dagen de tijd, met indien nodig een dag uitloop.

Kinderen krijgen de vaccinatie in de vorm van druppels toegediend:

Kinderen krijgen druppels tegen polio in Gaza

Stakingen in heel Israël in poging economie stil te leggen

Op verschillende plekken in Israël wordt vandaag gestaakt uit protest tegen het uitblijven van de terugkeer van de gijzelaars uit Gaza. Gisteren riep het Hostages and Missing Families Forum, een groep die de belangen van de gijzelaars in Gaza behartigt, op tot grote stakingen om het land "economisch stil te leggen". De aankondiging volgde op de bekendmaking van het Israëlische leger dat zes gijzelaars waren gedood in de Gazastrook.

Al snel sloot Histadrut, de grootste vakbond in Israël, zich aan bij de oproep tot stakingen. Ook oppositieleider en oud-premier Lapid sloot zich aan bij de oproepen om het land lam te leggen. Ook verschillende gemeentes hebben aangegeven deels gesloten te zijn. Ben Gurion, het grootse Israëlische vliegveld is sinds 08.00 uur vanochtend gesloten. De staking zou tot 10.00 uur duren, maar de Israëlische nieuwszender Channel 12 citeert anonieme medewerkers die zeggen dat de staking langer kan duren.

Niet overal wordt gestaakt. Veel gemeenten, zoals Jeruzalem, doen niet mee met de staking.

Passagiers wachten in de rij op vliegveld Ben Gurion waar vanwege de staking geen vliegtuigen vertrekken

Moeder van gijzelaar op begrafenis van haar zoon: 'Je bent opgeofferd'

"Je bent opgeofferd voor de vernietiging van Hamas, Rafah en de Philadelphi-corridor", zei de moeder van Almog Sarusi op de begrafenis van haar zoon gisteren. Sarusi is een van de zes gedode gijzelaars die het Israëlische leger dit weekend aantrof in een tunnel onder de stad Rafah. Volgens het Israëlische leger waren ze kort daarvoor door Hamas gedood.

Moeder bij uitvaart gegijzelde zoon: 'Je bent in de steek gelaten, 331 dagen lang'

Welkom

Welkom in het liveblog over de crisis in het Midden-Oosten. Het blog van afgelopen week is hier terug te vinden.