liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

FBI: schietpartij San Bernardino is terreurdaad

De schietpartij in San Bernardino is door de FBI bestempeld als een daad van terreur. In het huis van de schutters zijn zware wapens en explosieven gevonden en de FBI sluit niet uit dat er plannen waren voor nog een aanslag.

Het FBI-onderzoek richt zich onder meer op het motief van de schutters, zei een woordvoerder. Ook onderzoeken ze wat waar is van het Facebookbericht, waarin een van de daders trouw zwoer aan IS.

De persconferentie van de FBI

Journalisten lopen vrij door huis schutters San Bernardino

In San Bernardino, waar woensdag veertien mensen werden doodgeschoten, konden journalisten vandaag zomaar het huis van de twee verdachten binnen lopen. Dat was niet de bedoeling: het recherche-onderzoek loopt namelijk nog, dus zou het huis hermetisch afgesloten moeten zijn. De politiesheriff was dan ook heel verbaasd over de gang van zaken.

Journalisten filmen in huis verdachten San Bernardino

Robotpak laat rolstoelpatient weer lopen

In Nijmegen is een robotpak ontworpen waarmee een dwarslaesiepatiënt kan lopen: een exoskelet. Het pak is een stelsel van buizen en braces, dat de patiënt over z'n kleren draagt. Het reageert met behulp van elektronica op impulsen van de spieren in de romp, ondersteunt het gewicht en komt in beweging als het een opdracht krijgt. Het is nu nog een experiment, maar de Sint Maartenskliniek in Nijmegen denkt er meer mensen mee te kunnen helpen.

Politie zoekt twee nieuwe verdachten aanslagen Parijs

De Belgische en Franse politie zoeken naar twee nieuwe verdachten in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. De politie waarschuwt dat ze "gevaarlijk en gewapend" zijn.

Abdeslam wordt nog steeds gezocht voor de aanslagen van 13 november. Voor die tijd ging hij twee keer naar Boedapest, vermoedelijk om onder vluchtelingen handlangers te rekruteren. De twee nieuwe verdachten zouden bij hem in de auto hebben gezeten. Bij grenscontroles gebruikten ze valse Belgische identiteitskaarten.

De 26-jarige Salah Abdeslam wordt door de politie gezocht

Restanten drugs aangetroffen in bloed Dascha Graafsma

In het lichaam van Dascha Graafsma zijn 'meedere stoffen' gevonden die duiden op drugsgebruik, zegt forensisch pathaloog Frank van de Goot. Hij deed toxicologisch onderzoek, op verzoek van de familie. Volgens Van de Goot zijn sporen van "twee totaal verschillende substanties" gevonden. Om welke stoffen het gaat, wil hij niet bekendmaken.

Dascha kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag om het leven, nadat ze was aangereden door een trein. De politie gaat uit van zelfmoord, Dascha's vader legt zich daar niet bij neer.

Het is onduidelijk wat er in de tussentijd gebeurd is

San Bernardino-schutter zwoer trouw aan IS

De vrouwelijke schutter van de schietpartij in San Bernardino heeft volgens CNN trouw gezworen aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. De vrouw zou het bericht tijdens de aanval hebben geplaatst op een Facebook-account met een andere naam. Bij de schietpartij eerder deze week bij een zorgcentrum vielen 14 doden. De schutters waren een werknemer en zijn vrouw. Ze werden later door agenten doodgeschoten. De politie sloot niet uit dat de man boos was op z'n collega's.

'Taliban-leider mullah Mansour is gedood'

Volgens verschillende Afghaanse media is Taliban-leider mullah Mansour is om het leven gekomen. Onder anderen de Afghaanse vice-president Dostum heeft gezegd dat Mansour gister gewond raakte bij een schietpartij en vandaag in een ziekenhuis overleed. De Taliban zelf zeggen dat het bericht niet klopt.

Mullah Akhtar Mansour, op een door de Taliban verspreide foto

Spoorbrug kapot: vijf jaar geen trein van Groningen naar Bremen

Tussen Groningen en Bremen rijden de komende vijf jaar geen treinen, schrijft RTV Noord. Donderdagavond doorboorde een vrachtschip de spoorbrug. Niet alleen het middengedeelte van de brug raakte beschadigd, maar ook het fundament is vernield. De totale schade loopt tegen de tien miljoen euro.

De vernielde brug over de Ems bij Weener

Kozakken Boys in gelijk gesteld

De Kozakken Boys mogen toch door in de KNVB-beker. Ze werden eerder uit het toernooi gezet omdat de club een speler liet invallen die niet op het wedstrijdformulier stond. In de rust werd de fout hersteld, maar de tegenstanders van HBS maakte alsnog bezwaar. Een burgerrechter besloot in een kort geding dat de club toch door mag in het toernooi.

Op 16 december spelen de Kozakken Boys tegen AZ in de achtste finales. In de derde ronde wonnen ze met 2-1 van HBS.

Real Madrid kreeg in Spanje overigens wel slecht nieuws...

Madjer Lukoki viert feest na de winst op HBS, maar zijn naam stond niet op het wedstrijdformulier

De meest onverwachte kerstreclame van dit jaar

Elk jaar rond de feestdagen komen de meest aandoenlijke en zoetsappige reclames uit. Zo ook onderstaande tranentrekker. Maar dit keer is 'ie niet van Coca Cola of Merci, maar van... pornosite Pornhub. Het bedrijf promoot een cadeaukaart voor de premium-betaalservice. Met als slogan: "This holiday season, give the most touching gift of all!". Ja, echt.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Wat moet je doen bij een aanslag? Franse folder geeft tips

  • Franse overheid
    Wat te doen bij een terroristische aanslag?
  • Franse overheid
    Wat te doen bij een terroristische aanslag?
  • Franse overheid
    Wat te doen bij een terroristische aanslag?

De Franse overheid heeft een folder uitgebracht over wat je moet doen bij een aanslag. Als het kan: ontsnappen of verstoppen, en zet je mobiel op stil. Waarschuw de politie pas zodra je in veiligheid bent. En, heel belangrijk, zodra die politie er is moet je niet heel hard op ze af rennen en moet je geen onverwachte bewegingen maken. Houd je handen omhoog en loop langzaam in hun richting.

Verwarring over massa-executie in Saudi-Arabië

In Saudi-Arabië worden op korte termijn vijftig mensen geëxecuteerd. Maar wanneer, en belangrijker: waarom, is niet duidelijk. Volgens Paul Aarts, docent internationale betrekkingen van de Universiteit van Amsterdam, horen gevangenen uiterlijk 24 uur van tevoren wanneer het gaat gebeuren. "Maar of dat hier ook het geval is, is maar de vraag."

Protest in Bangladesh tegen de doodstraf in Saudi-Arabië

Celstraf en tbs voor mishandelen conductrice

De dakloze Rotterdammer Swendly R. is veroordeeld tot een jaar cel en tbs. Hij kreeg die straf voor de zware mishandeling van een conductrice op station Hoofddorp afgelopen maart. Hij sloeg de vrouw zo hard in haar gezicht dat ze verschillende botbreuken opliep, waaronder een verbrijzelde oogkas. Ze zit sinds de mishandeling in een rolstoel en kan zich er vrijwel niets van herinneren: ze weet alleen nog dat een lastige passagier de trein niet wilde verlaten.

In het hele land leidde het incident tot protestacties van treinpersoneel en ook toenmalig staatssecretaris Mansveld reageerde woedend: "Blijf met je poten van NS-personeel af". Swendly R. houdt vol dat hij de vrouw niet heeft mishandeld, maar de rechter acht bewezen dat hij dat wel heeft gedaan.

Station Hoofddorp, het station waar de conductrice werd mishandeld

Homoseksuele vluchtelingen Amsterdam apart opgevangen

In Amsterdam worden homoseksuele vluchtelingen sinds september apart opgevangen. Ze zijn uit de opvangcentra gehaald en zitten nu in woningen. De veiligheid van de vluchtelingen kon niet meer gegarandeerd worden, zegt het Leger des Heils in Het Parool. Zij zorgen mede voor de opvang van vluchtelingen.

Volgens het COC, de belangenvereniging voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, zijn de vluchtelingen in opvangcentra in Amsterdam bespuugd, bedreigd en uitgescholden. De gemeente benadrukte dat dat incidenten waren.

Een opvang wordt in Amsterdam voorbereid

Adele twee keer extra in Ziggo Dome

Binnen 22 minuten waren ze allemaal weg: de 34.000 kaarten voor de optredens van Adele op 1 en 3 juni in de Ziggo Dome in Amsterdam. Maar als je vanmorgen geen kaartjes wist te bemachtigen, kan je het maandag om 10:00 uur nog een keer proberen. Want ook op zaterdag 4 juni en maandag 6 juni staat Adele in de Ziggo Dome, laat organisator Mojo weten. Ook in Groot-Brittannië, Duitsland en België zijn extra concerten ingepland.

Zwarte Piet en Minions samen op Utrechtse school

Bij de Sinterklaasviering op de Prinses Margrietschool in Utrecht zijn toch Zwarte Pieten aanwezig. De school heeft een heel scenario bedacht om Zwarte Piet te veranderen in een Minion, het gele figuurtje uit de filmreeks Verschrikkelijke Ikke. Maar een deel van de ouders van de basisschoolkinderen was het niet eens met de beslissing van de school om Minions te laten komen, in plaats van Zwarte Piet.

Doden bij aanslag in nachtclub Caïro

In Gizeh, bij de Egyptische hoofdstad Caïro, zijn minstens twaalf doden gevallen bij een aanslag in een nachtclub. Er zijn ook berichten over zestien doden. Plaatselijke media zeggen dat er vijf gewonden zijn gevallen. Drie gemaskerde mannen op motoren gooiden een molotovcocktail naar binnen. Daarna sloegen ze op de vlucht.

'Verdachte moet zelf zitting rechtbank inplannen'

Verdachten van kleine misdrijven moeten zelf kunnen bepalen wanneer hun zitting is. Daarvoor pleit Johan Bac, vertrekkend hoofdofficier van justitie van het OM Midden-Nederland in het AD. Ze moeten in een digitale agenda een datum kunnen prikken waarop ze beschikbaar zijn.

Zo scoor jij om 10.00 uur je kaartje voor Adele

Zo maak jij de meeste kans om Adele kaarten te scoren

Slachtoffers schietpartij VS herdacht

In de stad San Bernardino in Californië zijn de slachtoffers van de schietpartij bij een zorgcentrum herdacht. Daarbij kwamen eergisteren 14 mensen om het leven en raakten 21 mensen gewond. In een honkbalstadion kwamen honderden mensen bijeen voor een speciale herdenkingsbijeenkomst. Ook in een moskee in de stad werd een wake gehouden. De slachtoffers van de schietpartij zijn tussen de 26 en 60 jaar oud.

Een vrouw houdt een bord omhoog tijdens de herdenking in San Bernardino

27 miljoen aan goud weggegooid

Er is in ons land in 2012 voor 27 miljoen euro aan goud weggegooid, zegt het CBS. Dat goud zat in elektrische apparaten die niet zijn gerecycled, maar bij het gewone afval terecht zijn gekomen. Ook andere waardevolle grondstoffen, zoals koper, kwamen bij het vuil terecht. In totaal werd volgens het CBS voor zo'n 73 miljoen euro aan grondstoffen weggegooid.