De NS-conductrice en medewerkers bij de rechtbank voorafgaand aan de uitspraak
NOS Nieuws

Celstraf en tbs voor mishandelen conductrice

De rechtbank in Haarlem heeft de dakloze Rotterdammer Swendly R. veroordeeld tot een jaar cel en tbs voor zware mishandeling van een conductrice op het station van Hoofddorp. De vrouw werd in maart zo hard in haar gezicht geslagen dat ze verschillende botbreuken opliep, waaronder een verbrijzelde oogkas.

De dader moet ook het slachtoffer een schadevergoeding betalen van bijna 26.000 euro. De straf is gelijk aan de eis van het OM.

De 44-jarige NS-medewerker zit sinds het incident in een rolstoel. Ze kan zich vrijwel niets herinneren van de mishandeling die leidde tot protestacties van treinpersoneel in het hele land. Ze weet alleen nog dat een lastige passagier op het eindpunt in Hoofddorp de trein niet wilde verlaten.

Geen getuigen

Er zijn geen getuigen van de mishandeling die na middernacht plaatsvond en er zijn ook geen camerabeelden. Toch vindt de rechter de mishandeling door de dakloze bewezen, omdat die als enige bij de conductrice was en in die korte tijd niemand anders de mishandeling kan hebben gepleegd.

Woedend

NS-personeel reageerde destijds woedend en eiste maatregelen. Ook toenmalig staatssecretaris Mansveld reageerde woedend. "Blijf met je poten van NS-personeel af," zei de bewindsvrouw.

Swendly R. houdt vol dat hij de vrouw niet heeft mishandeld en dat hij haar pas bij het verlaten van de trein op de grond zag liggen, maar de rechter acht bewezen dat hij de vrouw wel mishandeld heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl