NOS Nieuws

OM eist jaar cel en tbs voor mishandeling conductrice

Het Openbaar Ministerie eist een jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de man die verdacht wordt van de zware mishandeling van een NS-conductrice. Hij zou de 44-jarige conductrice in maart hebben neergeslagen.

De vrouw werd in de nacht van 5 op 6 maart zwaar mishandeld, waardoor ze nu in een rolstoel zit. Zij herinnert zich alleen dat een lastige passagier op het eindpunt in Hoofddorp de trein niet wilde verlaten.

Het OM verdenkt de 27-jarige Swendly R. uit Rotterdam. Omstanders zagen R. weglopen, toen de vrouw op de grond lag, maar hij zegt dat hij niets met de mishandeling te maken heeft. Volgens zijn advocaat heeft hij de conductrice pas gezien, toen hij de trein wilde verlaten en zij al gewond op de grond lag.

Psychotisch en agressief

Het Pieter Baan-centrum stelt vast dat de verdachte, die dakloos is, verminderd toerekeningsvatbaar is. De man is verward, psychotisch en agressief, mede door misbruik in zijn jeugd, concluderen de onderzoekers.

De advocaat van R. zegt dat er geen bewijs is dat R. de conductrice geslagen heeft. Ook zijn er geen camerabeelden.

De mishandeling van de conductrice leidde tot diepe verontwaardiging en was voor treinpersoneel in het hele land aanleiding om actie te voeren. Inmiddels is een reeks afspraken gemaakt om de veiligheid te bevorderen.

De rechter doet op vrijdag 4 december uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl