NOS Nieuws

'Verdachte moet zelf zitting rechtbank inplannen'

Verdachten van kleine misdrijven moeten zelf kunnen bepalen wanneer hun zitting is. Ze moeten toegang kunnen krijgen tot de digitale agenda van de rechtbank en dan een datum inplannen waarop ze kunnen. Daarvoor pleit Johan Bac, vertrekkend hoofdofficier van justitie van het OM Midden-Nederland in het AD.

De huidige manier, waarbij verdachten worden opgeroepen om op een bepaalde datum naar de rechtbank te komen, werkt volgens Bac niet. "We weten vaak niet eens of een dagvaarding goed is aangekomen en of de zitting wel doorgaat. Daar is dan wel kostbare tijd voor ingepland."

Soms moeten koeriers wel drie keer naar een adres om een oproep te bezorgen. Als de brief dan nog niet afgegeven kan worden, komt die op een afhaalpunt te liggen. Wordt de brief niet opgehaald, dan wordt door de griffie van de rechtbank een akte opgemaakt en die gaat naar alle bekende adressen van de verdachte. "Dat kost enorm veel geld", zegt de vertrekkend hoofdofficier van justitie.

Uitstekend

Advocaten en de Raad voor de Rechtspraak vinden het een uitstekend plan. Strafrechtadvocaat Peter Plasman zegt dat het nu soms gebeurt dat de rechtbank twee zaken met verschillende cliënten van hem tegelijk inplant en dat hij er dan maar voor moet zorgen dat een kantoorgenoot een van die zaken van hem overneemt. Plasman vindt het voorstel van Bac "uitermate praktisch".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl